GAMESCHEATSTRAINERSWALKTHROUGHSCD COVERSWALLPAPERSSCREENSHOTSDOWNLOAD

OTHER
CALENDAR
FORUMS
COMPANIES
TOP 10

BUY GAMES
USER
Login
Registration


Users
Games Store
ABCgames
Contact, RSS, Cooperation
STATISTICS
Games:
Cheats:
Trainers:
Walkthroughs:
Localizations:
CD covers:
Wallpapers:
Screenshots:
Download:
21160
5455
5063
1438
1600
7336
6031
12908
1687

Online 11639 users

Walkthroughs > Tomb Raider


Zobrazení:77634
Autor návodu:Andrej Eperješi, ABCgames.sk

Tvorcovia dostali ďalší tvorivý blok, prejavili svoju neschopnosť pokračovať, respektíve prísť s pútavým príbehom a kvalitnou hrou, ktorá by pokračovala v tom, čo bolo dlhé roky symbolom tohto žánru na PC, uchýlili sa k tomu najamatérskejšiemu kroku a spravili reštart celej hernej série Tomb Raider. Ak patríte k tým, ktorí s Larou Craftovou vyrastali, dopúšťate sa nevery, ako keď starý pracháč vymení svoju ženu za novší model.
A pritom je to stále tá istá Lara. Skáče a lozí ako olympijská atlétka, strieľa ako profesionálny vojak, zranenia znáša ako terminátor, dravá zver, ani strieľajúci nepriatelia ju nevydesia a dokonca si ako majster zbrojár sama zvláda upravovať výzbroj. Stále je to archeologička, stále kráča v šľapajach svojho otca, stále naráža na historické odkazy, ako aj na mystické sily, takže mi úplne uniká pointa reštartu.
V hre nie sú ani nejaké prejavy, že ide o „novú“ Laru, okrem dvoch, či troch príležitostí. Napríklad pri prvom zabití človeka je z toho v šoku, no potom sa už nezdráha a bez štipky ľútosti likviduje tucty darebákov. Keď prvýkrát narazí na šialené veci, tak bude trochu zúfalá, ale hneď sa z toho otrasie. Celý príbeh sa odohráva na ostrove, takže žiadna návšteva domova (čí sídla Croftovcov „starej“ Lary), žiadna možnosť naraziť na nejakých „starých známych“, ani nič iné, čo by ich výrazne odlíšilo, takže znova, pointa sa vytráca.
Pointa je zrejme v efekte prilákať nových hráčov, ktorí by možno po hre nesiahli, keby vynechali tie dva tri „šoky“ z toho, čo sa deje u „novej“ Lary, hoci je to veľmi plytký prístup. Trochu to pôsobí, ako keby sa chceli zamerať na hráčskych nováčikov, pretože v hre nie sú takmer žiadne hlavolamy (drvivá väčšina je len v nepovinných hrobkách, ktoré sú až trápne krátke), munície máte ako z rohu hojnosti a ak sa nebudete pachtiť za zberateľskými predmetmi, tak je postup úplne jednoduchý a hracia doba sa výrazne zníži.

Keď som si čítal o príbehu, bral som ako vítanú zmenu, že Lara nebude sama, oproti predošlým dielom osamelej pútničky. No hoci zachraňuje priateľov, všetko robí stále sama, nikam s ňou priamo nechodia, ani jej nepomáhajú. Navyše sú postavy hrozne stereotypné a nemajú ani len priestor ako zaujať.

Napriek tomu, ak sa zmierite so zjednodušením (čo v súčasnosti musíte takmer pri všetkých herných sériách), je to dobrá hra. Ostrovná lokácia je príjemná, hoci tam chýbajú nejaké výrazné stavby, či veľké hrobky Je fajn, že sa trištvrtina hry neodohráva v nejakom zatuchnutom podzemí, ale nepohrdol by som nejakým zaujímavým interiérom.


1. Úvod

Hra sa nezdržuje so zdĺhavým úvodom. Loď, na ktorej sa plavíte, stroskotá, vyplávate na breh a niekto vás ovalí. Preberáte sa v jaskyni priviazaný dole hlavou k stropu a okolo vidíte len hromady kostí. Rozhojdajte sa posunmi do strán, čím jeden visiaci vak pristrčíte k ohňu. Začne horieť a oheň sa rozšíri na trám pri vás. Rozhúpajte sa smerom k trámu a začne horieť aj váš vak. Spadnete dole a pri páde sa vám do boku zabodne osteň, tak ho vytiahnite (stláčaním „E“). Netreba sa báť, napriek otvorenej rane bude Lara skákať ako srnka už o chvíľu.

Prejdite chodbou a za mŕtvolou, ktorú zavesili nad sviečky, je naľavo fakľa, ktorú si vezmite. Prejdite ďalej a teraz uvidíte, že na ostrove fungujú prapodivné magické sily a vďaka tejto mágii horí všetko extrémne rýchlo a nezostávajú po ohni žiadne zvyšky. Zapáľte kusy plachiet na hromade sudov a trámov pred vami a v priebehu chvíľky magický oheň pohltí všetko pred vami, ani len obruče zo sudov nezostanú.

Pokračujte vpred, prešmyknite sa cez úzku štrbinu a prejdete cez vodu, ktorá vám zhasí fakľu. Nič sa nedeje, hoci sa zdá, že je to úplne uzavretá miestnosť, horí tu oheň, tak si od neho pripáľte fakľu. Naľavo vyskočte hore k sudom a zapáľte fakľou kusy plachty pred vami. Stožiar začne horieť a oheň sa dostane do zadnej časti k výbušnému sudu, ktorý odpáli a uvoľní vám cestu.

Zoskočte dole a vylezte na uvoľnený prechod. Tam vás niekto zachytí za nohu, tak sa začnite mykať do strán, aby ste ho striasli a utečiete vpred. Tu len pokračujte priamo vpred, nič iné sa vám ani nedá spraviť. Taktiež máte inak Geraltov medailón Zaklínača a klávesou „Q“ si môžete magicky preskúmať okolie a kým mágia trvá, máte zvýraznené všetky predmety v okolí, ktoré môžete využiť.

Prejdite napravo za padajúcu vodu, ktorá vám zhasí fakľu. Hneď za ňou je oheň, tak si ju zas zapáľte. Obďaleč visí zo stropu nejaká plošina, ktorú držia nižšie dve laná. Zapáľte tyče, o ktoré sú laná pripevnené a keď zhoria, plošina sa vyšvihne hore a do vody spadne zábrana, o ktorú sa začnú zachytávať sudy, ktoré sem prináša prúd vody.
Vyjdite vyššie po ochodze a skočte z nej na plošinu, ktorú ste zdvihli. Pod vašou váhou (ak sú tie krabice plné, musí Lara vážiť poriadne) sa plošina spustí dole a to zdvihne zábranu aj s krabicami a tie sa vysypú do klietky pri ochodze. Vybehnite zase po ochodze až ku klietke, do ktorej sa vysypali krabice. Zapáľte ich fakľou a potom strčte do klietky (F), čím krabice zhodíte. Takto sa dostanú za vodopád (keby ste zapálili tie, čo sa plavili po prúde, tak by ich vodopád uhasil), dopadnú k míne, ktorá je pri hromade, čo blokuje východ a odpália ju (250 sk; Model postavy: Nevinná Lara).

Prejdite otvoreným tunelom, no po chvíli sa prepadne podlaha a spadnete nižšie. Utekajte vpred (kameraman vám ani nedovolí sa otočiť) a na konci popreskakujte cez pár trhlín (napriek tomu, že ste mali pred pár minútami prebodnutý bok, tak vám to vôbec nevadí). Za trhlinami bežte vpred a pod skalou vás zas zachytí muž, čo vás zachytil predtým (ako sa sem sakra dostal?). Zase mykajte do bokov a v pravú chvíľu ho kopnite (F).
Zadržíte ho a padajúce skaly ho zabijú. Bežte vpred a preskočte trhlinu. Hore utekajte zas primitívnym, pre hráča nezáživným, ale pre diváka efektným spôsobom. Len stláčajte zas klávesy vľavo a vpravo a vyšplháte až hore. Cestou sa na vás raz zvalí balvan, tak mu len uhnite stlačením klávesy doprava. Hore vyleziete z jaskyne na ostrov (300 sk; Kresby: Prostredia: Brloh Vetešníkov).

Pokračujte vpred a prejdite cez kmeň stromu pri vodopáde. Spadnúť nemôžete, prvý prechod pôsobí dramaticky len pre efekt, schválne si po prejdení hneď skočte naspäť, uvidíte ako bude Lara behať po kmeni. Pokračujte, preskočte dieru pri malom vodopádiku a dobehnete k lietadlu.
Prejdite po krídle lietadla až po jeho visiacu časť, vyskočte, zachyťte sa (E), vylezte hore, časť kabíny preskočte vyššie a prerúčkujte doprava na krídlo, časť krídla preskočte a po krídle až nad zem, kde dopadnete dolu (100 sk).
Lara buď musela mať ako tínedžer pekelné detstvo, alebo miesto štúdie archeológie bola špičkovou gymnastkou. Otrasená, šokovaná, zranená a to všetko čo predvádza? A to je nová Lara, akože neskúsená, ty brďo.
Prebehnite o kúsok ďalej k stene. Vyskočte dvakrát a vyleziete úplne hore. Nová Lara je asi vzdialená príbuzná Petra Parkera, dokáže sa udržať na hladkej, rovnej stene, síce len na kratučkú chvíľu, ale aj tak a ešte sa z nej dokáže odraziť vyššie.
Hore nájdete kamoškin batoh, z ktorého vyberiete zápalky, kameru a vysielačku. Preskočte ďalej a zošmyknete sa dolu briežkom. Tam už len prejdite jedinou možnou cestou do jaskyne, kde poslednou zápalkou zapálite oheň (prekvapivo drevo hneď nezhorí ako to v jaskyniach) a pozriete si záznam z kamery.
To je len trochu na osvetlenie príbehu a spoznanie postáv z vašej výpravy, ktorá pátra po stratenom kráľovstve Jamatai, domove slnečnej kráľovnej Himiko. Pokračujte ráno a získavate táborisko Chránený Previs (250 sk, Kresby: Prostredia: Endurance).


2. Pobrežná džungľa

Tábory: 3; Dokumenty: 5; Relikvie: 3; Zásobníky: 5; Mapy k pokladom: 1; Výzvy: Lovci duchov: 10.

Zbehnite od tábora dolu a uvidíte pri bunkri na strome zavesenú mŕtvolu s lukom, ktorý sa vám určite hodí. Naľavo pri bunkri sú šípy. Pod stromom s telom sú šípy a pri potoku poniže stromu so zaveseným sú ďalšie šípy. Vylezte na bunker a skočte z neho na plošinu pri strome s telom. Z plošiny prejdite po konári k telu a Lara sa automaticky postaví tesne k nemu. Telo sa kýva, tak keď bude pri vás, len sa načiahnite a vezmete si Provizórny dlhý luk (250 sk).
Teraz je Lara hladná (prvý a poslednýkrát v hre), tak máte uloviť jeleňa. V kotline pod vami je pár jeleňov. Ak sa priblížite, dajú sa na útek, ale priestor je uzavretý, takže nemajú kam utiecť, len odbehnúť od vás ďalej, takže môžete za nimi, alebo si počkať a striehnuť, kým sa nepriblížia sami. Presný zásah do hlavy ho ihneď skolí. Podíďte k zabitému jeleňovi a vezmete si z neho automaticky mäso.

--- Voľný prieskum
Na konári zo stromu s telom visí Totem 1 (10 sk). Totemy patria v tejto oblasti k Výzve „Lovci duchov“ a máte ich zničiť 10 kusov. Stačí ho rozstreliť lukom.
Pod stromom s telom je prevrátený nákladiak. V jeho zadnej časti je Dokument 1 (Armádne hlásenie 2/6. Vojak: Duchovia Oni) (250 sk).
Oproti nákladiaku vyskočte hore na plošinu, prejdite ňou, skočte na druhú pred vami a na nej dvojskokom vyskočte hore na bralo. Tu na plošinke sú šípy a Zásobník 1 (5 sk). Tu ste hore nad cestou, ktorou ste od tábora zbehli dole k bunkru.
Od nákladiaka choďte dole popri rieke a po ľavej strane pod bralom sú pri doskách šípy. Prejdite od nich po kmeni stromu na skalnú plošinu nad riekou. Napravo vidíte za riekou dve menšie skalné plošiny. Choďte na prvú, nižšiu a z nej skočte na vyššiu. Sú tam šípy. Poniže vidíte pár rozhádzaných dosiek. Pri jedných sú šípy a povyše nich je rastlina (10 sk).
Otočte sa ku skalnej plošine, na ktorej boli šípy a z nej visí Totem 2.
Vráťte sa k skalenej plošine pri rieke (na ktorú ste mohli prejsť po kmeni stromu). Poniže nej je nad maličkým vodopádikom drevená plošina. Vyskočte na ňu, hore sú šípy a Zásobník 2.
Z tejto drevenej plošiny zíďte dole druhou stranou, je to len kúsok. Napravo visí zo stromu Totem 3.
Naľavo je malý rybník, kde končí rieka. Pri strome uprostred sú šípy a povyše nich v hustejšom poraste pod stromami (južne, juhovýchodne) je rastlina (10 sk).
Vráťte sa k maličkému vodopádiku, rovno pod ním je Zásobník 3. Severne nad vodopádikom vidíte dve väčšie skalné plošiny spojené padlým stromom. Na tej pravej visí Totem 4.
Na tú pravú môžete sprava vyliezť a po strome prejsť na ľavú plošinu. Na nej sú šípy a krabica (Súčiastky), do ktorej sa však dostanete až o krátku chvíľu, keď získate sekeru.
Vráťte sa do tábora a choďte zaň trochu naspäť, odkiaľ ste prišli na začiatku. Len čo vyjdete spod brala a budete opäť stáť, tak sa pozrite naľavo medzi vysoké stromy. Na jednom visí Totem 5.
--- Koniec prieskumu

Keď skončíte s prieskumom, alebo ak ho chcete vynechať, tak sa vráťte po ulovení jeleňa naspäť do tábora. Zabitím jeleňa ste získali skúsenosti a môžete Lare pridať nejakú schopnosť. Použite ohnisko a prideľte bod do jednej zo schopností.
Keď vstanete od ohniska, ozve sa cez vysielačku Conrad Roth, kapitán lode Endurance. Nepovie vám kde je, ale povie, že máte prísť za ním, pretože čaká na mieste a kontaktoval aj ostatných preživších (150 sk). Taktiež si Lara začne viesť denník (Larine zápisky 1/10. Stroskotanie).

Vráťte sa dole k bunkru, ktorý je teraz záhadne otvorený, takže vojdite dnu. Zlezte dole rebríkom (Shift pre nastúpenie a vystúpenie z rebríka) a prejdite tunelom do miestnosti na konci.
Napravo je na stole Relikvia 1 (Masky Noh 1/3: Maska Hannya) (125 sk). Medzi dverami je krabica súčiastok (10 sk).
Naľavo spáľte sudy, krabice a plachtu magickým ohňom a keď sa uvoľní cesta, vzadu nájdete Sekeru (Špičák) (250 sk). S ňou môžete vypačovať/páčiť krabice a dvere. Môžete to vyskúšať hneď na dverách pri vás, hoci tie nepotrebujete, keďže sa ste sa sem dostali aj bez nich. Vypáčte sekerou dvere na konci miestnosti (len stláčajte „E“ pre vypáčenie).

Prejdite tunelom, na konci vyskočte na rebrík, vylezte hore a dostanete sa do druhej časti lesa (100 sk). Začujete hlasy, tak vybehnite hore a pri ohnisku je Sam a s ňou neznámy, ktorý sa predstaví ako Mathias. Sam začne hovoriť o príbehu kráľovnej Himiko a vy od vyčerpania odpadnete. Keď sa preberiete, sú preč a rozbehnete sa do lesa, no uviaznete v nášľapnej pasci.
Napadnú vás postupne traja vlci. Keď na vás skočia, vždy sa čas spomalí, takže ich ľahko zastreľte lukom, otočia postupne, takže je to v pohode. Keď ich dostanete, objavia sa ďalší členovia posádky a v rýchlosti sa rozdelíte. Pôjdu pátrať po Sam a s vami zostane profesor Whitman, aby ste našli kapitána Rotha. Než získate kontrolu, profesor sa pôjde porozhliadnuť po okolí. Miesto s ohniskom je nové táborisko „Trosky v lese“.

Na stole pri ohnisku je Dokument 2 (Zápisky členov posádky Endurance 3/7. Sam: Rodinný príbeh). (Kresby: Postavy: Posádka Endurance).
Máte znova fakľu, takže ak ju budete potrebovať, stačí aktivovať ohne a zapálite ju. Zapáľte ju a môžete ňou spáliť zavesené vrece v tábore a z neho získať súčiastky (tie potrebujete na vylepšovanie predmetov). Poniže vreca sú šípy a naľavo od vreca je veľká krabica, no na jej otvorenie potrebujete vylepšenie sekery.

--- Voľný prieskum
Z tábora nechoďte po schodoch, ale skočte hneď na skaly napravo a prejdite po nich popri pravej stene hory. Na konci skočte na plošinu poniže (je o ňu opretý padlý strom) a na plošine je Zásobník 4. Poniže plošiny so zásobníkom sú pod stromom na doskách šípy. Pod padlým stromom pri vás je krabica – Súčiastky.
Prejdite po padlom strome na plošinu za ním a pred zasypaným vstupom do bane je na krabici Dokument 3 (Zápisky členov posádky Endurance 1/7. Sam: Pocit neistoty).
Oproti zasypanému vstupu do bane je most. Pod mostom je mŕtvola a Relikvia 2 (Masky Noh 2/3: Ženská maska Noh).
Povyše mosta vedúceho k zasypanej bani je most vedúci popred vodopád. Medzi týmito dvoma mostmi je miesto, kde sa objavujú vlky. Ak sa im chcete vyhnúť, môžete prejsť dolom cez rieku a prejsť zo zadnej strany mosta. Pri vstupe na most sú šípy. Tam vylezte na zábradlie, skočte na trám nad mostom a z neho na trám na druhej strane mosta. Naľavo (smerom k vodopádu) je na skalnej plošine krabica – Súčiastky. Poniže mosta (tam, kde sa objavujú vlky) sú Súčiastky, ak sa vám chce pre ne riskovať. Napravo (zhora z trámu nad mostom) je na strome posiedka, na ktorej je Mapa k pokladu 1/1 (ktorá vám odhalí zberateľské predmety na mape). Z plošiny s mapou môžete skočiť na lano a zošuchnúť sa po ňom dole.
Poniže plošiny s mapou je peň (poniže neho je spodný most vedúci cez rieku). Pri pni je krabica – Súčiastky. Odtiaľto tiež môžete namieriť napravo pod most pred vodopádom, pod mostom visí Totem 6.
Choďte k tomuto spodnému mostu. Pri jeho južnej strane sú 2x šípy. Oproti šípom pri pravom stĺpiku je rastlina. Poniže (popri rieke) ľavého stĺpiku mostu je krabica – Súčiastky. Poniže (južne) je druhá – Súčiastky. Pri nich je strom padnutý cez rieku. Prejdite po ňom a hneď naľavo sú tretie Súčiastky.
Pod týmto mostom visí Totem 7.
Za týmto mostom vás tiež napadnú vlky. Na strome hneď naľavo za mostom visí Totem 8. Obďaleč za stromom s totemom je pri skalách krabica – Súčiastky a Rastlina.
Choďte ďalej doľava, na západ a uvidíte schody vedúce k svätyni. Poniže schodov sú 2x šípy a Súčiastky. Hore pri svätyni môžete spáliť batoh – Súčiastky. Nad schodmi pri svätyni je Dokument 4 (Zápisky členov posádky Endurance 2/7. Sam: Filmár). (Kresby: Postavy: Samantha Nišimura).
Na streche svätyne visí Totem 9.
Z plošiny so svätyňou skočte na tyč s lampiónom a z nej na plošinu za ňou (to len orientačne, dá sa tam aj dobehnúť). Pár metrov povyše je strom tesne pri brale a hneď za ním je v brale malá jaskynka. Vnútri je mŕtvola, v ktorej sú šípy a pri tele je aj Relikvia 3 (Masky Noh 3/3: Maska Oni Noh).
Uprostred oblasti je vysoká skalná plošina. Je medzi jaskynkou s treťou relikviou, oproti schodom vedúcim k svätyni a nad cestou za spodným, malým mostom. Vylezte na ňu a hore nájdete Zásobník 5.
Pokračujte hore za Whitmanom, cesta je rovno pod plošinou so zásobníkom. Pri ceste sú naľavo pri lucerne 2x šípy opreté o stenu. Povyše steny zahnite naľavo a sú tam šípy a Súčiastky. Odtiaľ choďte ešte doľava za stenu a pri strome sú tam druhé Súčiastky. Vráťte sa na cestu a naľavo pri ohnisku sú šípy a veľká krabica Súčiastok.
Objavili ste tábor „Brána“.
Naľavo od brány je Dokument 5 (Zápisky dôstojníkov posádky 1/7. Whitman: Neopúšťaj ma). Napravo od brány, za horiacim sudom visí zo striešky Totem 10.
--- Koniec prieskumu

Prejdite oblasťou k bráne na konci. Pred horným mostom, za dolným mostom a za stenou pri ceste, ak pôjdete od chrámu, na týchto miestach vás obvykle napadnú vlky, takže môžete zvoliť cestu pomedzi, aby ste sa im vyhli. Hore pri bráne nájdete Whitmana (100 sk). Spoločne sa pokúsite otočiť kľukami, aby ste otvorili bránu, ale nejde to.
Potrebujete posilniť svoju sekeru, aby ste ju mohli použiť miesto kľuky. Na vylepšenie potrebujete 50 súčiastok. Preskúmajte oblasť, zozbierajte ich a pri ohnisku v tábore si sekeru vylepšite (100 sk). S ňou môžete teraz otvárať aj veľké krabice, pri oboch táboroch máte po jednej.
S vylepšenou sekerou použite kruh pri bráne a spoločne s Whitmanom otvoríte bránu (400 sk).


3. Skalný chrám

Tábory: 1; Dokumenty: 2; Relikvie: 2; Zásobníky: 2; Mapy k pokladom: 1; Výzvy: Pyrománia: 5.

Za bránou pokračujte vpred a na konci cesty vás prepadnú neznámi muži. Whitman im zo strachu odovzdá pištoľ a vtedy na vás skočia a zajmú vás. V zmätku, kedy zabijú člena z vašej posádky, sa im vzdialite. Máte zviazané ruky a prišli ste o luk, takže sa musíte preplížiť. Bežte k múriku pred vami, Lara sa automaticky skrčí. Plížte sa hore a pozor na stráže za múrikom. Ak vás odhalia, zabijú vás.
Keď prejde stráž popri vás, vybehnite vyššie a choďte hore. Tam sú traja, ale budú chrbtom k ceste, tak len prebehnite po cestičke hore do dvier pri kamennej stene. Poza stenu naľavo pôjdu stráže; keď prejdú, bežte ďalej a hore schodmi. Hore pri múriku, za ktorým sú dvaja nepriatelia, vbehnite do horiaceho domu.
Tam vás objaví jeden z nepriateľov. Len v správnej chvíli použite tlačidlo „F“ (kopnete ho a potom uhryznete, ak nezareagujete, uškrtí vás), získate jeho zbraň, tak vystreľte, skočí na vás, tak sa ho striasajte mykaním, napokon ho odtlačte „E“ a zastreľte ho.

Získavate pištoľ a beriete si od mŕtveho naspäť aj svoj luk. Vybehnite hore po mostíkoch a schodoch a hore narazíte na dvojicu nepriateľov. Zastreľte ich a po boji si vezmite náboje zo zeme pri krabici a oberte o súčiastky aj zabitých nepriateľov.
Vypáčte bránu povyše a vojdite do budovy. Hneď vyjdete von. Tam preskočte dieru a na ľavej strane cesty sú náboje a povyše šípy a krabička skúseností. Povyše sa schovajte za vozík a lukom zabite nepriateľa nad vami, čo sa bude rátať ako tiché zabitie. Dvojskokom vyskočte hore a tam máte náboje.
Prejdite doprava a skočte na trám. Prerúčkujte doprava a vylezte hore. Schovajte sa za krabice a počkajte, kým dvaja nepriatelia dohovoria. Potom sa jeden z nich presunie bližšie k vám, takže ich oboch môžete zabiť šípmi potichu. Len čo ich oboch zabijete, tretí začne zliezať po povrazovom rebríku, tak ho zastreľte nech padne.
Oberte ich telá, máte tu aj náboje a šípy a pri rebríku skúsenostnú krabičku. Potom vylezte hore rebríkom a cestou sa vám ozve kapitán Roth.

--- Voľný prieskum
Pri rohu prvej budovy sú šípy a vedľa napravo sú súčiastky. Napravo od nich vyskočte dvojskokom na stenu a hore vojdite do hornej miestnosti budovy. Sú tam šípy a Zásobník 1. Za budovou pri sudoch sú šípy a skúsenostná krabička.
Nad schodmi je táborisko „Skalný chrám“. Zbehnite dolu schodmi pod budovu a skočte do vody pod vodopád. Prejdite trhlinou v skalách a v jaskyni nájdete batoh Súčiastok (no tie budete môcť získať až neskôr, keď budete môcť sami zapaľovať oheň) a na krabici je mapa k pokladu 1/1.
Vráťte sa hore k táboru a prejdite cez vodu za táborom. V stene je malá jaskyňa, v ktorej sú Súčiastky a na krabici je Dokument 1 (Zápisky šialenca 1/7. Stroskotanec).
--- Koniec prieskumu

Od rebríka vybehnite hore k táboru. Použite táborák a sprístupní sa vám rýchle cestovanie medzi hlavnými tábormi. Zatiaľ sa môžete vrátiť akurát do Pobrežnej džungle. Tiež si aktualizujete denník (Larine zápisky 2/10. Nočné mory).

Pokračujte od tábora nahor. Tam sú dvaja nepriatelia. Hra vám poradí, že môžete odlákavať pozornosť. Streľte šíp do steny a rozídu sa (mnohí sa bežne rozídu, keď dokončia rozhovor, títo ale nie). Vtedy ich oboch môžete dostať potichu šípmi. Pri múriku, odkiaľ ste zrejme strieľali, sú šípy. Napravo za múrikom je pod stenou rastlina. Vylezte hore a tam je pod strieškou krabička skúseností, náboje a šípy. Choďte za striešku hore na malú plošinku nad vodopádom. Na krabici je tam Zásobník 2.
Obíďte si budovu, pred ktorou stáli nepriatelia (zdola po strome, alebo zhora po plošine nad schodmi) a vyjdite na jej strechu. Sú tam šípy a veľká krabica Súčiastok.

Vybehnite hore k dverám a preskočte ich. Za nimi sú šípy a skúsenostná krabička. Pri hromade dreva je lucerna, tak do nej streľte a tá spáli drevo. Odomykáte miestnu výzvu Pyrománia. Lucerna 1.
Prejdite vpred a hra vám poradí, že môžete zabíjať aj potichu, zblízka a bez míňania šípov. Pri vás sú dvaja nepriatelia, obaja chrbtom k sebe, takže sa priplížte k prvému, zachyťte ho lukom (F) a zaškrťte ho (stláčaním E). Rovnako zabite aj druhého, máte tu šípy a nezabudnite oberať telá.
Povyše vás sú dvaja na mostíku a pod nimi je Lucerna 2. Nestrieľajte po nej hneď, ak ju chcete dostať, priláka to pozornosť tých na moste. Počkajte, kým jeden z nich pôjde ďalej doprava. Vtedy zastreľte šípom toho, čo tam ostal, počkajte si a keď sa vráti druhý, streľte aj jeho. Potom streľte do lucerny a nik si to nevšimne.
Na konci vašej plošiny vyskočte dvojskokom vyššie a spoza krabíc môžete zastreliť tretieho nepriateľa v rohu povyše vás. Objavia sa ďalší dvaja, jeden s molotovmi, takže ich rýchlo zlikvidujte. Potom začne pod vami horieť, ale oheň sa nešíri nahor, takže môžete obrať telá. Preskočte dieru vyjdite von a po lane sa spustite dolu. (Kresby: Prostredia: Pobrežná Džungľa).

--- Voľný prieskum
Napravo od brány, ku ktorej dopadne z lana, je na krabici Dokument 2 (Spovede Solarijských 1/5. Spása). Naľavo od brány je pod vami plošina pri vode, na ktorej je skúsenostná krabička.
Od brány choďte dole a po pravej strane, poniže lucerny, je rastlina (pri nej je aj zoskok dole k druhej plošine pri vode). Zapáľte si fakľu z lucerny poniže rastliny a choďte dole ku schodom. Naľavo pri schodoch vylezte hore na plošinu za domom a zapáľte tam zavesené vrece Súčiastok.
Vyjdite od vreca vyššie a skočte na strechu budovy a v hornej miestnosti je Relikvia 1 (Vejáre z obdobia Edo 1/2. Zelený skladací vejár). Na streche tejto budovy visí aj Lucerna 3.
Choďte za túto budovu na okraj útesu a zoskočte dole. Napravo je na kraji rímsy Rastlina. Naľavo môžete preskočiť na plošinu so strieškou, pod ktorou je skúsenostná krabička a z ktorej visí aj Lucerna 4.
Vráťte sa hore k budove a naspäť na cestu. Prejdite popod budovu a cesta vedie k hornej miestnosti budovy pred vami. Vnútri je Relikvia 2 (Vejáre z obdobia Edo 2/2. Vojnový vejár Gunbai). Za touto miestnosťou sú na streche šípy. Zo strechy, na ktorej stojíte, visí Lucerna 5. Len choďte pod bralo naľavo na skaly pri streche a z nich dovidíte na túto lucernu, aby ste ju mohli zostreliť. (Kresby: Prostredia: Horský chrám).
--- Koniec prieskumu

Od miesta, kde ste dopadli z lana, len vybehnite cestou nahor a na konci vyšplhajte hore štrbinou v skale. Hore nájdete kapitána Rotha, ktorého napadli vlky. Než odpadne, stihne vám povedať, že odniesli tašku s jeho výbavou, ktorú musíte získať naspäť.


4. Horská dedina (1/3)

Tábory: 5; Dokumenty: 7; Relikvie: 6; Zásobníky: 15; Výzvy: Iluminácia: 10 a Pytliačenie: 5.
Celú oblasť navštívite trikrát. Ku všetkým predmetom na zbieranie sa dostanete až postupne, niektoré budú pri prvej, aj pri druhej návšteve stále nedostupné.

Začínate v táborisku „Dedinské návršie“.

--- Voľný prieskum
Zbehnite dole k vodopádu a vo vode pred vodopádom je Zásobník 1.
Pri tábore si môžete zapáliť fakľu. Choďte k budovám a na začiatku je socha. Zapáľte fakľou misku, ktorú drží, je to súčasť miestnej výzvy Iluminácia. Socha 1.
V dome naľavo vedľa sochy sú šípy. Na streche domu je Zásobník 2.
V susednej budove je vrece, ktoré môžete zapáliť – Súčiastky. Za ňou sú šípy a ďalšie Súčiastky.
Vylezte na strechy a skočte do budovy oproti, z ktorej visia krabice omotané povrazmi (na ne sa dá vyliezť a zachytiť na tých povrazoch). V spodnej časti budovy sú napravo Súčiastky. Naľavo je Relikvia 1 (Semper Fi 1/3. Strieborná fľaša).
Vyjdite do hornej časti budovy. Naľavo pri otvore v stene sú šípy. Naľavo pri zavretých dverách omotaných povrazom je Dokument 1 (Starobylé zvitky 1/10. Vyslanec: Prvé dojmy).
Napravo za dverami sú šípy a obďaleč v miestnosti Súčiastky. Z vonkajšej strany na stene visí vrece so Súčiastkami, ale to môžete získať až neskôr, keď budete mať ohnivé šípy, či brokovnicu.
Vyjdite na druhé poschodie. Tu visí vrece, Súčiastky. Treba ho zapáliť, ale oheň máte dole a s fakľou sa dá vyliezť naspäť hore. V susednej miestnosti sú šípy.
Choďte na západnú stranu, buď cez strechu, alebo cez prvé poschodie a tam vyskočte na skalu. Na streche na západnej strane je hniezdo s vajcami. Vyberte ho a je to súčasť druhej miestnej výzvy Pytliačenie. Vajcia 1. Skočte zo strechy s hniezdom na skalnú plošinu na brale a v tráve je tam Zásobník 3.
Vyjdite za túto budovu, na jej severnú stranu, dá sa z prvého poschodia, alebo zoskočiť zo strechy. Naľavo je pri skalnej stene pár náhrobkov. Pred nimi je na zemi Zásobník 4. Napravo pri budove, respektíve oproti, pod plošinou s krídlom lietadla, sú šípy. Odtiaľto sa dá zoskočiť dole k táboru.
--- Koniec prieskumu

Choďte dole k budovám, vylezte na ich strechy a preskáčte do veľkej budovy. Choďte za ňu a tam uvidíte vrak lietadla. Vylezte na časť trupu pred vami a z nej skočte do hlavnej časti lietadla. Prejdite ňou na druhú stranu.
Napravo na plošine s krídlom lietadla sú Súčiastky. Povyše je horiaci strom, do ktorého udrel blesk, keď ste prešli lietadlom. Na plošine tesne pod ním sú Súčiastky.
Vyskočte na plošinu k horiacemu stromu a po plošinách vyššie. Z nich skočte hore na strechu lietadla, prejdite po nej na opačnú stranu a skočte na dosky na plošine pri vodopáde, po ktorých vylezte hore na plošinu a až hore nad vodopád.
Choďte nad vodopád a na pravej strane vodopádu je Zásobník 5. Tiež je za ním vstup do hrobky, no do nej zatiaľ nechoďte, pôjdeme tam o chvíľu.

Choďte naľavo od miesta, kde ste vyliezli hore, je to vlčí brloh. Vlezte dnu a na konci si vezmite Rothove veci (500 sk). Cestou von vás napadne vlk. Vytrhnite sa mu mykaním, odkopnite ho (F), držte si ho od tela (E) a potom ho dorazte (stláčaním F).

Vyjdite naspäť pred brloh a po lane sa spustite dolu k veľkej budove, cez ktorú ste sem prišli. Vráťte sa do tábora a v scénke vyliečite Rotha. Získate tiež cepín na lozenie po skalách. Skaly, po ktorých môžete loziť, sa vám zvýraznia, keď použijete svoje mystické sily preskúmavania okolia(Q).
Taktiež môžete použiť táborák pre zápis do denníčka (Larine zápisky 3/10. Pripravená na najhoršie).

Vylezte naspäť hore na plošinu nad vodopádom. Cestu vám urýchli nové lozenie po skalách, keďže môžete rovno po skale pri vás na plošinu s lietadlom a odtiaľ zas hore na plošinu s vodopádom. Keď sa zachytíte steny, môžete pokojne loziť nahor a do bokov a keď máte prekážku, alebo časť steny chýba, tak proste preskočte, ako keď ste na rímsach a zachyťte sa (znova „E“).
Hore choďte k vodopádu (kde ste mohli nájsť piaty zásobník) a vojdite do jaskyne. Na konci chodby vylezte po skale a vojdite do hrobky, ktorú môžete preskúmať.

Hrobka nedôstojných (Hrobka)
Prejdite popri ohnisku (slúži ako táborák) do poslednej haly. Skočte na plošinu s troma zavesenými vrecami a hneď z nej skočte na plošinu pri stene, pretože tá zavesená začne klesať. Zapáľte si na tejto plošine fakľu a skočte naspäť na plošinu s vrecami. Spáľte fakľou všetky tri vrecia, čím ju odľahčíte a tá zas stúpne. Skočte naspäť na začiatok haly a zhoďte dole klietku pri stene. Jej váha ešte vytiahne vyššie zavesenú plošinu. Skočte na plošinu, zachyťte sa jej okraja a vylezte na ňu.
Odtiaľto doskočíte na horolezeckú stenu, tak na ňu skočte a vylezte hore (250 sk). Pokorili ste túto hrobku a môžete vybrať obsah truhlice s jej pokladmi (1250 sk, 250 Súčiastok), medzi ktorými je aj Mapa k relikviám Horskej Dediny. Po lane sa spustite na začiatok haly a môžete sa vrátiť.

Horská Dedina - pokračovanie
Vráťte sa von z hrobky a choďte k vlčiemu brlohu, kde ste boli predtým. Napravo pri brlohu je horolezecká stena, vylezte po nej hore na plošinu. Z nej skočte cez vodopád na susednú horolezeckú stenu a po nej hore. Nevylezte ale hneď hore a počkajte zavesený na okraji. Hore sú traja nepriatelia. Keď dohovoria, schovajte sa za krabice a počkajte si, kým dvaja naľavo dokončia druhý rozhovor. Pri krabiciach máte šípy.
Keď dohovoria aj títo dvaja, môžete zabiť šípom potichu toho, čo sa opiera o stenu. Ten, čo leží pri krabici, drieme, tak si to nevšimne. Posuňte sa a zabite zásahom do hlavy aj toho, čo leží. Napokon zložte šípom tretieho, ktorý je v dome oproti.

V dome, v ktorom bol tretí nepriateľ, sú Šípy, Súčiastky a na stole je Dokument 2 (Starobylé zvitky 2/10. Vyslanec: Odhalenie). Na streche je Zásobník 7.
V dome s tými dvoma je vzadu v tráve Zásobník 6 a na prednej terase domu je zavesené vrece, Súčiastky. Musíte ho spáliť, oheň bude povyše pri soche. V zadnej časti vyskočte na plošinu domu a tam je skúsenostná krabička. Odtiaľ skočte na zavesenú krabicu a z nej do hornej časti budovy. Tam je na stole Relikvia 2 (Bylinka Kanp 1/3. Yagen). Z terasy tu vylezte cez krabicu hore na strechu tejto budovy, je tam hniezdo s vajcami, Vajce 2.
Zo strechy od hniezda skočte na plošinu nad vodopádom, je tam Socha 2. Odtiaľ môžete prejsť na opačnú stranu vodopád a na tamojšej plošine je aj zavesené vrece, Súčiastky a je tam aj lucerna, ktorou si môžete pripáliť fakľu.

Za lucernou, od ktorej ste si pripaľovali fakľu, je horolezecká stena. Skočte na ňu a vylezte hore. Za ňou je ďalšia takáto stena, po ktorej vylezte až hore na most. Prebehnite po moste a keď začne padať, skočte vpred a zachyťte sa horolezeckej steny. Vylezte po nej hore (100 sk) a obďaleč sa spustite dole po lane.


5. Cesta k základni

Tábory: 1; Relikvie: 2; Zásobníky: 2.

Dole vás prepadne dvojica nepriateľov. Jeden má luk, druhý hádže molotovy. Máte sa tu kde kryť, tak ich zložte. Keď ich dostanete, alebo ak sa moc priblížite, objaví sa aj tretí. Pobite ich a oberte telá. Na zemi sú tu šípy a obďaleč oheň a zavesené Súčiastky.
Prejdite ďalej až do táboriska „Zavalený tunel“. Tam si pozriete pri ohnisku ďalší záznam z plavby na Saminej kamere.
V tábore je munícia a Relikvia 1 (Bronzové mince 1/2. Čínska bronzová minca). Poniže tábora je naľavo pri vraku auta Zásobník 1 a pri sude rastlina.

Bežte vpred a narazíte na pár nepriateľov. Prvého pred vami zabite potichu lukom, môžete aj zblízka. Presuňte sa za vrecia s pieskom, kde sú šípy. Pred vami sú traja, všetci pekne chrbtom, takže sa k nim môžete priplížiť, dávajte si ale pozor na svetlo reflektora, ktoré sa presúva po priestore. Hýbe sa v rovnakom smere, takže si môžete naplánovať postup. Najprv sa priplížte k tomu naľavo, zlikvidujte ho a stiahnite sa späť do krytia. Potom toho napravo, tam sa po jeho zabití kryte za stenu a keď je reflektor inde, tak sa preplížte k tretiemu pri budove a zložte ho.
Vojdite do budovy a pri schodoch je nepriateľ, tiež chrbtom, tak ho potichu zložte. Vyjdite hore schodmi a hore na ochodze pri reflektore sú dvaja. Prvého môžete zložiť zblízka, druhého radšej streľte šípom. Na konci ochodze sa kryte za stenou. Oproti sú poslední dvaja. Jeden sa prechádza, tak ho streľte šípom, keď bude ďalej a už si len podajte posledného.

Napravo od vstupu do budovy je na konci v rohu rastlina a munícia. Naľavo pri vstupe do budovy sú šípy, ďalšie sú na poschodí pri dverách a vonku pri reflektore. Na poschodí nad schodmi, na zemi pri horiacom sude je Relikvia 2 (Bronzové mince 2/2. Japonský medenák). Napokon choďte na vežu, kde boli poslední dvaja nepriatelia. Na jej zadnej strane je skúsenostná krabička a Zásobník 2. (Kresby: Prostredia: Dedina na útese).

Skočte z terasy poschodia na vežu, kde boli poslední dvaja nepriatelia a napravo, za reflektorom vyskočte dvojskokom hore. Úplne hore pri munícii skočte na lano a zošuchnete sa do ďalšej časti (100 sk).


6. Horská základňa

Tábory: 1; Dokumenty: 3; Zásobníky: 2; Výzva: Bez viery: 5.

Prejdite tunelom a na konci je na stole Dokument 1 (Spovede Solarijských 2/5. Najlepšia práca). Vyjdite k dverám a otočte ventilom, aby ste uzavreli unikajúcu paru. Prejdite dierou v stene do susednej miestnosti, kde sú Súčiastky.
Vykuknite na chodbu, sú tam dvaja nepriatelia. Postavia sa k výbušnému sudu, tak do neho streľte (môžete aj šípom) a výbuch ich zabije. Dobehne tretí, tak majte pripravený šíp a zložte ho.
V miestnosti za záchodmi je skúsenostná krabička pri horiacom sude. V šatni pri nej môžete vypáčiť skrinku, Súčiastky. Zapáľte si fakľu a choďte do miestnosti oproti schodom. Vnútri sú šípy a na stene vlajka. Spáľte ju a začnete miestnu výzvu „Bez viery“. Vlajka 1.

Vyjdite hore schodmi, tam vás napadne nepriateľ, ktorý o vás vie, tak ho zastreľte. Na konci prelezte otvorom v stene do miestnosti s generátorom. Na stene pri diere, ktorou ste vliezli, je Vlajka 2. Zo zeme si vezmite lucernu a hoďte ju na vlajku, aby ste ju spálili.
Prelezte ventilačným otvorom nad nepriestrelným sklom a tam napravo vypnite ventilom unikajúci plyn. Objaví sa nepriateľ za druhým oknom a plyn uniká stále. Po mini scénke prelezte naspäť do miestnosti, z ktorej ste prišli. Vezmite si lucernu zo zeme a hoďte ju otvorom, ktorým ste liezli do miestnosti s plynom. Nastane výbuch (250 sk), ktorý odpáli okná a zabije nepriateľa. Choďte k nemu a vezmite si samopal (250 sk).
V rohu tejto miestnosti je aj Vlajka 3 a po výbuchu si môžete skočiť dole zapáliť fakľu. Prejdite do susednej miestnosti. Napravo je na zemi Zásobník 1. Oproti je munícia do samopalu a Dokument 2 (Armádne hlásenie 1/6. Vedec: Tajný projekt).

Vojdite do susednej miestnosti a tam si na vás počíhali. Zapnú reflektory a napadnú vás. Najprv je čas spomalený, tak zastreľte prvých dvoch, troch nepriateľov pred vami a kryte sa za sudmi, či naľavo za stolom. Používajte samopal, pretože je tu asi šesť nepriateľov pri vás a jeden na terase. Môžete rozstreliť aj reflektory, ak vás príliš oslepujú.
Táto miestnosť je táborisko „Plánovacia miestnosť“. Napravo od vstupu do miestnosti sú o sud opreté vyrazené dvere. Z nich skočte na hornú terasu a dostanete sa k táboráku. Hore sú aj šípy. Dole máte dve krabice nábojov a napravo za trojicou potrubí pri stene je Zásobník 2. V zadnej miestnosti sú náboje do pištole a súčiastky a pri okne aj Vlajka 4.
Prejdite do bočnej chodby, kde zoskočí jeden nepriateľ, tak ho zastreľte. Na konci vypáčte sekerou dvere. Napravo za dverami je Vlajka 5. V miestnosti je munícia do pušky, šípy, súčiastky a Dokument 3 (Zápisky šialenca 2/7. Samota). (Kresby: Prostredia: Horská základňa).
Po vstupe do miestnosti automaticky prezriete ovládací panel (100 sk). Je poškodený, takže musíte priamo k panelu na vysielacej veži. Vojdite do diery v stene, prejdite šachtou s potrubím a na konci vykopnite mriežku.


7. Okolie základne

Tábory: 2; Dokumenty: 2; Relikvie: 2; Zásobníky: 1; Mapy k pokladom: 1.

Poniže vás je táborisko „Pri moste“. Prejdite mostom po pravom tráme a pri voze vás napadne nepriateľ. Mykaním sa mu vyšmyknite a skopnite ho z mostu (F). Obďaleč sú ďalší nepriatelia, tak ich už dostaňte klasickou prestrelkou. Pár ich je pred vami, ďalší sú v budove na zákrute, ďalší v budove na konci a zľava pribehne pár ďalších po zemi.

Po boji si to tu môžete prezrieť. Dole na moste pri nákladiaku je na zemi Zásobník 1. Pri sudoch je munícia. Na budove na zákrute (priamo na nej, bez vojakov) je Relikvia 1 (Elitný vojak Senši 1/2. Japonské psie známky). V budove na konci je na poschodí skúsenostná krabička a Dokument 1 (Zápisky šialenca 4/7. Solarijskí). Na horné poschodie sa nedostanete, tak nemôžete ani obrať telá zabitých.

Potom vylezte na budovu pred uzavretým dvorom. Z veľkej budovy za dvorom na vás bude útočiť posledná vlna. Niektorí sa spustia k vám, iní budú páliť odtiaľ, tak ich zlikvidujte. Doskočte na dvor a objaví sa obrnený nepriateľ so štítom. Stačí na neho mieriť a počkať si, kým na vás zaútočí mačetou. Keď sa rozoženie, tak sa len uhnite do strany (Shift) a po švihnutí mačetou mu trvá chvíľku, než sa zas začne kryť štítom, takže vtedy do neho strieľajte. Toto opakujte, kým ho nezabijete. Prezrite po zabití jeho telo, 1/2 súčiastok pre luk.

Na dvore máte muníciu, šípy a v rohu rastie rastlina. Vojdite do budovy a napravo pri horiacom sude je munícia a súčiastky v skrinke na vypáčenie. Na poschodí sú súčiastky v bežnej krabici a druhé visia nad schodmi, na terase si môžete pripáliť fakľu. V rohu vypáčte dvere, za ktorými je Relikvia 2 (Elitný vojak Senši 2/2. Odznak ostrostrelca).

Vyjdite na terasu a hore schodmi. Tam je táborisko „Vysielacia veža“. Pri ohnisku je Dokument 2 (Zápisky šialenca 3/7. Výskum). Od ohniska sa môžete spustiť po lane dole na strechu budovy, okolo ktorej ste šli predtým, no zdola sa na ňu nedalo doskočiť. Hore je munícia, skúsenostná krabička a Mapa k pokladu.

Vráťte sa hore k táboru a po lane prelezte k vysielacej veži. Na nej len vylezte úplne hore po rebríkoch a v scénke sa napojíte na ovládací panel. Po scénke laďte rádio. Len otáčajte doprava gombíkom, kým nezačujete hlas. Vtedy sa prepnite (E) na ladenie šumu a tu len točte, kým nebude zvuk čistý. Spojíte sa s pilotom záchranného lietadla (100 sk; Kresby: Prostredia: Vysielacia veža).

Po scénke skočte na lano a spustíte sa dolu z veže. Prebehnite poniže k domu. Vnútri si zo stola vezmite náradie a vyrobíte si kresadlo. Odteraz si môžete fakľu zapáliť kedykoľvek budete chcieť sami bez externého zdroja.
Pred budovou otočte ventilom a vypustíte palivo z nádrží. Zapáľte palivo (400 sk) a výbuch priláka lietadlo. No to zasiahne blesk, keďže ostrov nechce, aby ste vyviazli tak ľahko a havaruje. Šúchate sa po zadku dolu kopcom a rútia sa za vami trosky lietadla. Len smerujte do strán, kadiaľ sa chcete šúchať, aby ste sa vyhli prekážkam. Na konci sa zachytíte okraja plošiny. Vylezte hore (E) a skočte hneď na susednú plošinu, pretože túto o chvíľu rozdrvia trosky (500 sk; Model postavy: Lara Croft).


8. Dedina na útese

Tábory: 1.

Choďte vpred a na konci skočte na vlajku visiacu pred vami a zhupnete sa do domu za ňou. V dome vyskočte na horné poschodie a z neho na krabicu zavesenú za ním. Z krabice do domu za ňou a tu už len utekajte cez rúcajúce sa domy stále vpred.
Keď dopadnete do posledného, uvidíte ako ostrovan zabije pilota, ktorý sa katapultoval z lietadla (100 sk). Je to opäť chlap so štítom a napadne aj vás, takže ho zabite s úskokmi a streľbou, ako toho predtým. V bočnej miestnosti sú šípy a zavesené súčiastky. Keďže máte kresadlo, môžete ich hneď spáliť. Taktiež môžete vyskočiť v izbe na bočný trám a z neho do boku na horné podlažie, kde je truhlica, Súčiastky.

Skočte na plošinu za domom a na jej konci je táborisko „Výhliadka z útesu“. Ozve sa vám Roth, aby ste sa vrátili za ním (100 sk). Môžete tiež použiť táborák pre zápis do denníčku (Larine zápisky 4/10. Neprirodzená búrka).

Vybehnite hore schodmi a keď vyjdete z tunela, naľavo sú v stene vo výklenku Súčiastky. Pokračujte nahor a chytíte sa do pasce s lanom. Kým ste dole hlavou, zastreľte troch ostrovanov, ktorí sa k vám blížia. Potom streľte do kladky pasce, aby ste sa uvoľnili. Získali ste lano (ako keby ste na žiadne nenarazili doteraz) a s ním môžete vystreliť šíp s lanom do predmetov ovinutých lanom a potiahnuť ich k sebe. Hneď to vyskúšajte na nohu domu, z ktorého po vás pália dvaja nepriatelia. Trafte ju lanovým šípom (prostredné tlačidlo myši) a strhnete ju, čo zhodí nepriateľov. No potom sa objavia ďalší, takže teraz je to už klasická prestrelka, v ktorej pobite nepriateľov a sústreďte sa najmä na ohniváka.
Po boji tu máte šípy a vzadu na plošinke za vodou je skúsenostná krabička. Streľte potom lanový šíp do krabice omotanej lanom a pritiahnite ju bližšie. Visí pri dome, tak na ňu skočte a z nej do budovy, v ktorej boli nepriatelia. Naľavo je nad vami ešte jeden domček. Môžete mu zhodiť stĺp lanovým šípom a vyskočiť hore. Sú tam len šípy a súčiastky.

Inak pokračujte napravo hore schodmi k chýbajúcemu mostu. S novozískaným lanom si môžete robiť vlastné mosty. Postavte sa k drevenému kolu a pri ňom vystreľte lanový šíp do lán na druhej strane. Môžete rovno do priečky na druhej strane mostu, dostanete sa tak na druhú stranu, ale môžete aj naľavo do lán na priečke domčeka. Vylezte tam hore a dostanete sa tak aspoň k skúsenostnej krabičke a tak isto na druhú stranu.
Obďaleč sú v domčeku naľavo šípy. Napravo vytrhnite lanom dvere a prejdite tunelom. Vraciate sa naspäť za Rothom, ktorý sa presunul na kopec nad dedinou.


9. Horská dedina (2/3)

Ozval sa vám druhý pilot, ktorý to prežil. Idete ho zachrániť, hoci je kapitán Roth proti a chce, aby ste sa venovala radšej vlastnej skupine. Je teraz tu na kopci, kde ste si sprístupnili druhé táborisko „Vyhliadka na dedinu“ (400 sk).
Z okraja plošiny si vytvorte lanovým šípom spojenie a zlezte dole po lane. Schovajte sa hneď za prevrátený vozík. Pred vami sú traja ostrovania. Počkajte si, kým sa dorozprávajú. Jeden sa šuchne po lane dole. Jeden zostane pod domom a druhý sa vráti na terasu pred domom, takže vlezte do domu, potichu ho zabite a môžete dostať potichu aj druhého.

Teraz nasleduje časť zameraná na ďalšie zbieranie predmetov. Ak to chcete preskočiť, tak len vybehnite hore schodmi a spustite sa po lane. Z tejto plošiny na konci vypáľte lanový šíp, vylezte na plošinu povyše, na nej hore po horolezeckej stene, kde zabite dvoch nepriateľov. Odtiaľ sa lanom spojte s hornou plošinou so vstupom do hrobky. Odtiaľ s plošinou poniže, na ktorej je socha. Odtiaľ s malou plošinou s prístreškom pri vodopáde. Odtiaľ s plošinou oproti, kde je kmeň stromu omotaný lanom a vedľa neho je stena pre dvojskok, nad ktorou je prístrešok. Pri tomto prístrešku už len vystreľte lano na poslednú plošinu s padákom a dymovnicou. Prelezte, po páde sa zachyťte cepínom steny a vylezte hore. Potom pokračujte časťou 10. Horský priesmyk.

--- Voľný prieskum
Pri vozíku, kde ste sa kryli, sú súčiastky. V dome sú druhé súčiastky, z ktorých by ste mali nájsť 2/2 súčiastok luku. Pri najbližšom táboráku si môžete zmeniť Provizórny dlhý luk na Lovecký luk. Tiež je v budove Relikvia 3 (Byliny Kanpo 2/3. Nádoba s liečivými bylinami).
Vybehnite hore schodmi a tam je pre zapálenie Socha 3. Spustite sa od nej dolu po lane. Pod budovou pri jej stĺpoch je Zásobník 8.
Z budovy skočte na plošinu za ňou, je tam Socha 4. Z plošiny skočte na strechu budovy, z ktorej ste skočili sem. Pri streche visí lucerna, tak ju zapáľte a streľte do nej lanový šíp, aby ste ju rozhojdali. Udrie tak do zaveseného batohu, zapáli ho a z neho spadnú súčiastky.
Na konci tejto plošiny si vytvorte lanový spoj s plošinou povyše vás a vylezte na ňu. Tu vylezte po horolezeckej stene vyššie, ale nie úplne hore, sú tam dvaja ostrovania. Keď sa vydajú do chodby naľavo, vylezte hore a zbavte sa ich, ako chcete. V chodbe, do ktorej vošli, je Socha 5.
Z konca tejto plošiny si vytvorte opäť lanové spojenie s plošinou povyše vás. Vyšplhajte na ňu po lane a hore na jej konci je vstup do hrobky, čo je samozrejme dobrovoľný prieskum.

Sieň Povznesenia (Hrobka)
V chodbe nad malými schodíkmi po pravej strane sú súčiastky. Pokračujte chodbou až k táborisku a odtiaľ po moste vstúpte do budovy.
Zatvorte kolesom okenice naľavo, aby ste zastavili fúkanie vetra. Postavte sa k ovládaniu zavesenej plošiny. Po chvíľke sa otvorí spodná okenica. Vtedy otočte kolesom a zdvihnite zavesenú plošinu. Naľavo vylezte na pevnú plošinu a skočte z nej na zavesenú plošinu.
O chvíľu sa otvorí aj horená okenica a keď z nej zaveje vietor, tak odveje zavesenú plošinu k stene oproti. Vtedy skočte na drevené dosky na stene a z nich dodatočným skokom hore na drevenú rímsu. Po rímse už len rúčkujte doľava za roh, preskočte prvú chýbajúcu časť a potom už doskočte na balkón.
Tým ste sa dostali k cieľu hrobky (250 sk). Tu už len prebehnite k truhlici s pokladom a vyrabujte ju (1250 sk). Získate 250 súčiastok, 1/3 súčiastok pištole a Mapu ku GPS zásobníkom pre oblasť Horská dedina.

Horská Dedina - pokračovanie
Vráťte sa von z hrobky a rovno spred vstupu do hrobky vystreľte lanový šíp na plošinu naľavo, na ktorej vidíte sochu. Prelezte po lane a máte tam Socha 6. Od sochy len zoskočte na plošinu rovno pod vami, je tam hniezdo, Vajce 3.
Z tejto plošiny prejdite po padlom strome na susednú, z ktorej vyteká vodopád. Napravo je Relikvia 4 (Semper Fi 2/3. Stará fotografia). Tu môžete vyliezť hore po kuse padlého mostu a dostanete sa naspäť hore k miestu, odkiaľ ste šli hore do hrobky, ale nemusíte to robiť. Tiež tu máte stĺp, od ktorého si môžete vytvoriť lanové spojenie s ďalšími plošinami.
Pre prehľad sa vráťte naspäť na plošinu, kde bola socha šesť. Z nej si vytvorte lanové spojenie s plošinou na východe, pri vodopáde, plošina s malým prístreškom. Tam je Dokument 3 (Starobylé zvitky 3/10. Hoshi: Poslanie).
Odtiaľto vystreľte lanový šíp na najbližšiu plošinu smerom na západ do kmeňa stromu omotaného lanom. Tam vidíte aj stenu na dvojskok a nad ňou malý prístrešok. Zlezte tam teda, ale než pôjdete hore po stene, tak choďte najprv doľava. Skočte na skalu povyše a tam je hniezdo, Vajce 4. Vráťte sa k lanu a naľavo vylezte dvojskokom po stene a pod prístreškom je Dokument 4 (Starobylé zvitky 4/10. Veľvyslanec: Temné zvesti). Z tejto plošiny môžete priamo k dymovému signálu s pilotom, no najprv môžete dozbierať ostatné veci.
Pozrite sa na západ. V diaľke je vodopád (pri ktorom bola relikvia štyri) a neďaleko vás je poniže plošina s kmeňom omotaným lanom, tak sa s ním spojte lanovým šípom a zlezte tam. Nájdete tam súčiastky a mali by ste získať aj 1/3 súčiastok pušky. Povyše je na tejto plošine aj Socha 7.
Vráťte sa po lane na plošinu, z ktorej ste sem prišli (bolo tam vajce štyri a dokument 4). Vystreľte nové lano na plošinu vedľa tej so sochou sedem. Prelezte tam a na zemi je tam Zásobník 9. Vráťte sa naspäť po lane, odkiaľ ste prišli.
Ak ešte chcete, môžete streliť lano na hornú plošinu nad tú so sochou sedem, je tam prístrešok, pod ktorým je ale len munícia.
--- Koniec prieskumu

Napokon sa vráťte na poslednú plošinu (kde boli dokument štyri a vajce štyri) a z nej vystreľte lano na plošinu s dymovnicou. Prelezte po lane a keď sa odtrhne, zachyťte sa horolezeckej steny (E) a vylezte hore (200 sk). Prejdite do priesmyku a zošuchnite sa dole.


10. Horský priesmyk

Tábory: 1.

Prejdite k jaskyni a cestou nájdete 2x súčiastky a rastlinu. V jaskyni je táborisko „Pustý kaňon“. Sú tu súčiastky. Pokračujte chodbou, sú v nej súčiastky a skúsenostná krabička. V osvetlenejšej časti sú 2x súčiastky. Pokračujte ďalej a na moste uvidíte pilota. Ostrovania ho však dostali a napadnú aj vás. Dostanú vás, ale objaví sa niekto ďalší a pobije ich.


11. Skalný kláštor

Tábory: 1.

Preberáte sa so zviazanými rukami na háku pri strope. Rozhojdajte sa húpaním sa do bokov, až sa zachytíte nohami stropu. Pretrhnite povrazy (E) a spadnete na podlahu. Prelezte von tunelom. Keď vypadnete von, napravo sú broky. Pokračujte a nájdete brokovnicu, ktorú si automaticky vezmite a potom s ňou streľte do uvoľnených dosiek, aby ste ich rozstrelili. Preskočte dieru a na konci chodby prelezte otvorom naľavo do miestnosti.

Keď si pozriete kresby na stene a odhalíte hrobku kráľovnej Himiko, tak vás napadne skupina ostrovanov. Priestoru je tu málo, rútia sa na vás rýchlo. Ak ste už investovali sedem bodov do vlastností a sprístupnili si tak automaticky možnosť zabíjať sekerou, tak to pomôže a môžete ich takto útokmi nablízko zlikvidovať celkom ľahko. V opačnom prípade môžete využiť novozískanú brokovnicu, aby ste si ich držali od tela. Po boji oberte ich telá a okolo sarkofágu Himiko sú aj broky.

Použite lanový šíp na závažie na strope, čím ho rozkývate a rozbijete ním bránu. Za ňou nájdete táborisko „Výklenok v závetrí“ a pri stene sú aj broky. Rozstreľte drevené dosky, aby ste si uvoľnili cestu.
Vyjdite von a postupujte po rímse pri stene vpred. Na konci skočte na plošinu a z nej na dosky pred vami, po ktorých lezte nahor. Hore naľavo prelezte dierou v stene do miestnosti s pár nepriateľmi. Pozabíjajte ich. Pri stĺpe sú broky a hore na poschodí pri zábradlí sú broky a munícia.
Po boji vyjdite na poschodie, otvorte okenice na jednej strane, pritiahnite si lanovým šípom závažie a keď ho pustíte, vietor prefukujúci cez okná ho odrazí až do stĺpu. Zatvorte okenice a otvorte ich na druhej strane. Znovu pritiahnite závažie lanovým šípom a teraz udrie do druhého stĺpu.
Vtedy vás napadne pár ďalších ostrovanov, jeden z nich s mečom. Po boji prezrite ich telá, u toho s mečom by mal byť aj 1/2 súčiastok Luku.
Potom otvorte okenice na oboch oknách, naposledy si pritiahnite lanovým šípom závažie a zhodíte zvon, ktorý prerazí podlahu. Dole dopadnete aj vy (250 sk).

Len utekajte po moste a preskakujte chýbajúce časti podlahy. Na konci skočte na mostík, spadnete do šachty, ktorou sa budete šúchať nadol. Cestou len rozstreľte brokovnicou dve barikády a dopadnete dole. (250 sk; Kresby: Prostredia: Opátstvo v priepasti).


12. Horská dedina (3/3)

Vyjdite z jaskyne a narazíte na táborisko „Horský zostup“. Môžete použiť ohnisko pre zápis do denníčka (Larine zápisky 5/10. Pradávni strážci).

Naľavo pri vodopáde je Socha 8.
Potom choďte proti prúdu cez vodu a na konci na súš. Naľavo visí batoh, ktorý spáľte, súčiastky. Pokračujte a na brehu pri vás (na druhom brehu vidíte prístrešok) je Zásobník 10. Pri prístrešku oproti sú súčiastky a pod strieškou je krabica so súčiastkami. Mali by ste získať aj 2/3 súčiastok pre pušku. Vyskočte potom na plošinu pri prístrešku a zapáľte zavesenú lucernu. Skočte na breh oproti za druhú zavesenú lucernu. Tú zapálenú pritiahnite lanovým šípom k tej druhej, aby sa chytila tiež. Potom túto druhú zapálenú lucernu pritiahnite k batohu visiacemu nad vami a vypadnú z neho súčiastky.
Vráťte sa naspäť k táborisku a lanovým šípom si od stĺpu pri moste vytvorte spojenie k ceste naľavo, na kmeň omotaný lanom. Prelezte tam a hore na konci nájdete Zásobník 11. Na plošine poniže vidíte troch ostrovanov, tak ich môžete odtiaľto z bezpečia zlikvidovať. Potom skočte na drevený trám pred vami a z neho na plošinu za ním. Tam sú šípy, súčiastky a aj Socha 9.
Skočte dole a na plošinu s trojicou nepriateľov, ktorých ste mohli zlikvidovať zhora. Oberte ich a vytvorte si lanovým šípom spojenie dolu k domu na plošine poniže.

Zošuchnite sa po lane k domu. Napravo je Zásobník 12, naľavo sú broky, aby ste si mohli prestreliť brokovnicou dvere do domu. Vojdite dnu a po scénke sa automaticky postavíte čelom k ceste na východ, kam treba pokračovať. No najprv môžete preskúmať zvyšok oblasti.

--- Voľný prieskum
Na poschodí v dome sú broky, munícia, skúsenostná krabička a Dokument 5 (Starobylé zvitky 5/10. Hoshi: Po jej boku). Dole rozstreľte brokovnicou dosky blokujúce dvere. Naľavo vonku sú broky a rastlina, napravo podpáľte batoh, súčiastky.
Skočte na plošinu pred vami. Napravo zapáľte visiacu lucernu. Postavte sa pod vrece a lanovým šípom ju pritiahnite, aby vrece podpálila. Vypadnú súčiastky.
Preskočte k vraku lietadla. Naľavo je pod stromom munícia do pištole. Napravo je stĺp, pri ktorom si môžete vytvoriť lanové spojenie s budovou, z ktorej ste prišli.
Napravo pri prednej časti vraku lietadla je na zemi munícia do pištole. Vylezte na prednú časť vraku a z nej môžete vyskočiť na plošinu, kam ste sa predtým nemali ako dostať. Na plošine sú šípy, súčiastky a aj Zásobník 13.
Tu vylezte hore dvojskokom po stene a vybehnite hore schodmi. Cestou nájdete zavesený batoh, súčiastky a nad schodmi sú druhé súčiastky. Vráťte sa dole k vraku lietadla.
Skočte do vnútra vraku lietadla. Vnútri je munícia do pištole a skúsenostná krabička. Vyjdite von, je tam veľká krabica, súčiastky. Choďte k ohnisku táboriska. Pri skale je skúsenostná krabička. Pri ohnisku je Dokument 6 (Zápisky dôstojníkov posádky 2/7. Reysová: Drahý Roth).

Od vraku lietadla choďte naľavo popri skúsenostnej krabičke hore na kopec. Pri zadnej časti vraku lietadla je veľká truhlica, súčiastky. Tu si dajte pozor na diviaky.
Sú tu dva domy. V tom napravo sú šípy, munícia do pištole a súčiastky. V tom naľavo sú šípy, munícia do pušky, súčiastky, skúsenostná krabička a Relikvia 5 (Semper Fi 3/3. Psie známky Americkej armády).
Za domom napravo vyskočte dvojskokom po rovnej stene na plošinu hore. Sú tam súčiastky a aj Socha 10.
Nad miestom, kde ste vyskočili hore, zapáľte visiacu lucernu. Spoza nej potom streľte lanovým šípom do druhej visiacej lucerny, aby ste ju pritiahli k tejto zapálenej a od nej sa zapáli aj tá druhá. Vedľa nej vidíte dve visiace vrecia. Postavte sa za každé z nich a pritiahnite túto druhú horiacu lucernu k sebe, aby tak vrazila do vriec a zapálila ich. Získate 2x súčiastky.
Vráťte sa na plošinu s desiatou sochou a vybehnite po schodoch nad ňou. Hore pri dome sú 2x súčiastky a naľavo pri zábradlí je Zásobník 14. Vráťte sa dole k soche a skočte na strechu domu pri vás. Na streche je hniezdo, Vajce 5.

Vráťte sa dole do dediny (kde ste kedysi zapálili prvú sochu) a vzadu na budove vytrhnite dvere omotané lanom pomocou lanového šípu. V dome sú súčiastky, munícia do pušky a Relikvia 6 (Byliny Kanp 3/3. Usušený koreň Gobo). (Kresby: Postavy: Búrková stráž).
Choďte hore po strechách do budovy nad vami. Tú ste pri prvej návšteve mohli kompletne vyrabovať, zostal len batoh visiaci zvonku. Choďte teda na jej poschodie a brokovnicou rozstreľte dosky, za ktorými visí lucerna. Zapáľte ju a zvonku z terasy ju potom lanovým šípom rozhojdajte, aby udrela do batohu a zapálila ho. Vypadnú súčiastky.
V tejto istej budove sú tiež dvere omotané lanom. Vytrhnite ich lanovým šípom. Za nimi je munícia do pušky a súčiastky.
Choďte na skalnú plošinu vedľa tohto domu, môžete tam vyliezť, alebo na ňu doskočiť zo strechy (poniže sú náhrobky). Z konca plošiny vidíte na zabarikádované dvere domčeka na skalenej stene. Rozstreľte barikádu brokovnicou a skočte do domčeka. Vnútri sú 2x súčiastky.
Vnútri rozstreľte aj barikádu na druhej strane a skočte na strechu poniže. Na nej je Zásobník 15.

Napokon sa už len vráťte do tábora a rýchlym cestovaním sa presuňte do táboriska „Vyhliadka na dedinu“. Spustite sa dole po lane k budove a vnútri odstreľte brokovnicou barikádu. Za ňou je Dokument 6 (Starobylé zvitky 6/10. Generál: Prísaha). (Kresby: Prostredia: Horská dedina).
--- Koniec prieskumu

Potom sa len vráťte do táboriska „Dedinské návršie“ a spoza táboriska sa po lane vráťte do domu, z ktorého ste sa mohli vrátiť dozbierať veci v tejto oblasti. Skočte na plošinu smerom na východ a z nej sa spustite po lane nižšie.
Po dopade sa zachyťte a počkajte na okraji, strážca príde skontrolovať hluk. Keď odíde, vylezte hore a prikrčte sa. Začne im vytekať palivo z nádrže, tak môžete streliť do lucerny pri palive. To sa vznieti a výbuch zabije dvoch z nich. Vy už len dorazte tretieho.
Môžete ísť doprava vrchom a vyhnúť sa ďalším nepriateľom, alebo ísť doľava spodkom a naraziť na ďalšiu päticu nepriateľov. Ak pôjdete vrchom, preskočte trám a na plošine za ním sú broky. Takto môžete prejsť po vrchu vraku. Na plošine napravo za vrakom sú ďalšie broky.
Ak ich pobijete, oberte telá, mohli by ste nájsť 1/3 súčiastok brokovnice.
Pokúste sa prejsť dravú rieku, ale prúd vás strhne. Najprv prestreľte brokovnicou, ktorú automaticky vyberiete, barikádu a držte sa v strede, aby vás nezabili ostré predmety po bokoch. Po páde nižšie sa držte mierne vpravo a ďalej balansujte až dorazíte do vraku lietadla.
Než z neho vypadnete, schmatnete padák. Aktivujte ho po páde (E), ale nezaberie, tak aktivujte záložný (shift) a už len smerujte svoj let pomedzi stromy, aby ste sa nenabodli na ostré vetve až napokon dopadnete na zem (100 sk; Kresby: Prostredia: Zostup z hory).


13. Chatrče

Tábory: 6; Dokumenty: 5; Relikvie: 7; Zásobníky: 15; Výzvy: Umlčiteľka: 4; Uspané: 5.

Len choďte vpred, až sa zošmyknete a spadnete dolu na malé nádvorie (100 sk). Naľavo sú súčiastky. Napravo vlezte do diery a prejdite popod chatrče, až vyleziete von. Schovajte sa hneď za prekážky, sú tu nepriatelia. Kým sa zhovárajú, zabite potichu šípom strelou do hlavy toho na streche nad nimi.
Keď dohovoria, jeden zostane stáť a druhý sa prechádzať. Keď pôjde od neho, streľte toho čo stojí a potom toho, čo sa prechádza, než sa otočí.
Nad dierou, z ktorej ste vyliezli, sú šípy, napravo je munícia do pušky. Naľavo je na stĺpe zavesený batoh. Je to pasca; keď sa priblížite, chytíte sa do pasce a zostanete visieť hlavou dole, no keďže ste už zabili nepriateľov, môžete sa nechať chytiť, streľte len do kladky z pištole a padnete dole a získate aj z batohu súčiastky.
V miestnosti, kde boli nepriatelia, sú súčiastky. Odtiaľto choďte lineárne popri brokoch, po tráme a preskočte dieru. Za ňou zabite dvoch nepriateľov. Povyše je munícia do pušky a ešte jeden nepriateľ. Na konci je vrtuľník. Do lán streľte lanový šíp a otvoríte ho. Vnútri síce nenájdete lekárničku, ale nájdete zapaľovač. Nahriatym šípom si vypálite ranu a hoci ste cestou sem takmer odpadávali, teraz už Lara behá zas ako rybička. Mágia ostrova funguje (400 sk).
Zároveň sa vrtuľník stáva miestnym táboriskom „Kopec s vrtuľníkom“.

Vďaka zapaľovaču môžete teraz používať zápalné šípy. Jeden rovno streľte na pár nepriateľov pod vami, na ktorých začnete mieriť. Môžete ich používať aj ďalej, ale skôr sa hodí o chvíľu puška, pretože viacero nepriateľov začne útočiť súčasne. V dome napravo a aj na hradbe napravo máte výbušné sudy, ktorými si pomôžte, keď sa pri nich objaví niekoľko nepriateľov. Ostatných už zlikvidujte klasickou prestrelkou.

--- Voľný prieskum
Na terase, kde začínate boj, máte muníciu do pušky a 2x šípy. Na schodoch vedúcich dole sú šípy. V malej miestnosti pod schodmi sú súčiastky a munícia do pušky.
Choďte dole na dvor pod vrtuľníkom a pozrite sa smerom na vrtuľník. Pod terasou vidíte plachtu v podobe figuríny. Streľte do nej ohnivý šíp, aby zhorela a potom do lana na jej trupe streľte lanový šíp, aby ste ju strhli. Tým zničíte effigu, čo je súčasť miestnej výzvy Uspané. Effiga 1.

Môžete ísť pod budovu oproti vrtuľníku. V priestore pod ňou sú broky, munícia do pušky a súčiastky. Mohli by ste v nich teraz mať aj 3/3 súčiastok pušky. Môžete si pri táboráku prerobiť samopal na Útočnú pušku.
Hore v dome sú pri barikáde broky a v miestnosti napravo je na stole Relikvia 1 (Inró 1/4. Zdobené Inró). Vylezte úplne hore na túto budovu. Tam máte šípy, muníciu do pušky a skúsenostnú krabičku.

Na východnej strane dvora je pod prístreškom pri plote munícia do pušky. Naľavo pri barikáde sú broky. Ďalej naľavo je v rohu rastlina.
Na západnej strane choďte do horných priestorov, kam môžete prejsť po ochodze od táboriska. V miestnosti tam visí batoh, ktorý spáľte, súčiastky. Za ním je za stĺpom munícia do pušky, šípy a Zásobník 1.
Vylezte na poschodie tejto istej budovy, sú tam súčiastky. Vylezte na malú striešku a z nej na skočte na druhé poschodie tejto budovy. Hore sú broky a na kraji je poplašné zariadenie, ktoré zničte pomocou sekery, ako keď vypačujete, patrí to k druhej miestnej výzve Umlčiteľka. Alarm 1.

Odtiaľto zhora si môžete vytvoriť tiež lanovú skratku k centrálnej budove, spustiť sa na jej strechu a v hornej miestnosti nájdete broky. Na vzdialenom konci strechy pri vlajke je skúsenostná krabička.
Na poschodí tejto budovy sú broky a súčiastky. Mali by ste získať aj 2/3 súčiastok pre brokovnicu. Na stole je tu Dokument 1 (Spovede Solarijských 4/5. Chlieb a hry). Na prízemí sú šípy, súčiastky a Dokument 2 (Zápisky členov posádky Endurance 5/7. Grim: Staré dobré časy). (Model postavy: Grim).

Keď vyjdete z prízemia tejto budovy smerom na juh, hneď napravo za dverami je barikáda. Môžete ju rozstreliť, alebo obísť. Za ňou je v malej miestnosti Zásobník 2.
Ešte kúsok južne pod budovami je oplotený kruh, v ktorom visí batoh a na zemi sú broky. Je to pasca ako ten predtým, no nik tu nie je, tak sa do nej chyťte, odstreľte kladku a keď dopadnete, dopadnú k vám aj súčiastky. Mali by ste nájsť aj 1/3 súčiastok pušky.

Choďte k budove napravo (na západ) od kruhu s pascou. Dole pod budovu sú šípy a pri nich je barikáda, za ktorou sú súčiastky. Rovno nad barikádou je výklenok s muníciou do pušky. Na poschodí je barikáda, za ktorou je Relikvia 2 (Zvieracie sošky 1/3. Nefritový kôň). V miestnosti na streche je skúsenostná krabička. Nad schodmi nad budovou je rastlina a na streche vedľa schodov sú súčiastky a šípy.

Od kruhu s pascou choďte na východ po uličke. Napravo pred budovou je horiaci sud a v budove je barikáda. Odstreľte ju brokovnicou a za ňou je Zásobník 3. Na poschodí tejto budovy je Relikvia 3 (Zvieracie sošky 2/3. Nefritový byvol). Úplne hore v strešnej miestnosti je skúsenostná krabička a šípy. V chatrči oproti horiacemu sudu sú broky a munícia do pušky.

Pokračujte uličkou na východ. Na konci sú dve barikády, ktoré rozstreľte brokovnicou. Za tou pred vami, nižšou, je Zásobník 4 a broky. Za tou naľavo v stene budovy je munícia do pušky a súčiastky.
Vylezte na strechu a za rohom sú traja nepriatelia. Po ich likvidácii vylezte hore na poschodie, na stole je Relikvia 4 (Inró 2/4. Kovové Inró). Úplne hore v strešnej miestnosti tejto budovy je na stole Dokument 3 (Spovede Solarijských 3/5. Prežijú tí najsilnejší).

Vráťte sa ku plotovému kruhu, uprostred ktorého bola pasca a choďte hore schodmi na juh od neho. Hneď vo dverách je ďalšia pasca, do ktorej keď sa chytíte, spustíte síce súčiastky, ale objaví sa aj skupina deviatich nepriateľov, takže ju aktivujte, ak s nimi chcete bojovať.
V zadnej časti miestnosti s pascou je truhlica súčiastok, šípy a broky. V miestnosti je aj vstup do hrobky, ak ju chcete preskúmať. Streľte lanový šíp do lana na podlahe a vytrhnete pár dosiek. Skočte dole a nájdete Zásobník 5. Ďalej sa už pokračuje do hrobky.

Studňa sĺz (Hrobka)
Prejdite chodbou k rebríku a cestou budete mať 2x súčiastky. Pred sebou si všimnite zo stropu visiaci vak. Môžete doň streliť zápalným šípom a vypadnú súčiastky. Zlezte dole rebríkom a zo stropu tam visí ďalší vak, ktorý môžete zostreliť a sprístupniť si súčiastky.
Potom prejdite do hrobky štrbinou v stene. Visí tu plošina. Hoďte na ňu tri kanistre, ktoré sú okolo táboriska a plošina sa zníž dole. Postavte sa na ňu a zhoďte z nej zas všetky kanistre preč.
Vaša váha je dosť, takže je plošina stále dole. Zíďte z nej, vybehnite k ohnisku a keď bude plošina zas stúpať, vyskočte na ňu a než klesne, skočte hore na mostík. Treba to načasovať presne, keď bude plošina stúpať, bude dostatočne vysoko, ale nie tak vysoko, aby ste už na ňu nedoskočili, inak budete musieť zas hádzať kanistre.
Hore len prebehnite k truhlici a vyberte si poklad hrobky (1250 sk), 250 súčiastok a Mapa relikvií oblasti Chatrče.
--- Koniec prieskumu

Chatrče – Pokračovanie
Už len prejdite do juhovýchodnej časti oblasti a choďte k bráne (100 sk). Tam vás napadne veľká skupina nepriateľov. Môžete sa tu brániť, alebo vyraziť medzi chatrče, no to radšej nerobte, lebo sa mi stalo, že keď som odbehol z oblasti, hra mi začala teleportovať nepriateľov donekonečna, respektíve kým ma nedostali. Spoza sudov sa môžete kryť a využívať v okolí výbušné sudy pre likvidáciu.

Keď ich pobijete, môžete si na uličke doplniť šípy a muníciu. Potom ohnivým šípom streľte do látky, ktorá obaľuje brvno, ktoré blokuje mechanizmus brány. Keď zhorí, otvorte kolesom bránu a prejdite ňou (100 sk). Za bránou sa vám sprístupní táborisko „Prastará Brána.

Chatrče – Za bránou
Len choďte rovno a spustite sa dolu do bahna. Prejdite vpred a bežte za Grimom, ktorého prenasledujú. Keď sa pokúsite za ním vyliezť po rebríku, odpália ho dynamitom. Kryte sa tu za krabice a likvidujte nepriateľov, ktorí vás napadnú.

Po boji môžete skúmať túto časť oblasti. Ak sa vám nechce ju skúmať, skočte rovno na časť „Chatrče – Pokračovanie“, kde pokračujte pri Mlyne. K mlynu sa dostanete jednoducho, vylezte na plošinu, z ktorej na vás útočili, keď ste objavili Grima. Z jej najvrchnejšej časti prelezte po lane hore na stavbu na západe (lano vedie k plošine, pri ktorej visí krabica). Odtiaľ už vidíte neďaleko veterný mlyn, prebehnite k nemu, pri mlyne vás napadne pár ľudí.

--- Voľný prieskum
Od táboriska pri bráne choďte dolu, ako je šmykľavka, no zostúpte naľavo ku schodom. Naľavo rozstreľte barikádu brokovnicou. Za ňou sú broky a Dokument 4 (Zápisky šialenca 5/7. Viera). Poniže sú na brehu bahnovej jamy súčiastky. Povyše nich, v juhovýchodnom rohu tohto priestranstva visí batoh, ktorý spáľte ohnivým šípom, súčiastky.
Na pravej strane priestranstva, hneď napravo ako končí šmykľavka v bahnovej jame, je na stene Effiga 2.
Prejdite bahnom a v prechode za ním sú napravo šípy, naľavo broky a hore nad brokmi sú nad schodmi súčiastky.

Na plošine tesne pri vode, rovno pod priestranstvom, na ktorom ste bojovali, je Zásobník 6.
Na veži, na ktorú sa máte dostať za Grimom, je Effiga 3. Z plošiny, kde ste sa bránili, na ňu v pohode dostrelíte.
Vylezte po lane z plošiny, na ktorej ste bojovali, na plošinu oproti, z ktorej na vás útočili (popod ktorú ste prešli z bahna). Napravo sú súčiastky, vzadu je skúsenostná krabička a úplne hore je Alarm 2.
Na západnej strane tejto plošiny je v plote barikáda, ktorú prestreľte brokovnicou. Hneď napravo za plotom sú šípy a munícia do pušky.

Zbehnite od plotu dolu schodmi, napravo je mostík a na skale pod mostom je Zásobník 7.
V priestore oproti schodom je na stole Relikvia 5 (Inró 3/4. Veliteľove Inró).
Vylezte na poschodie nad stôl s relikviou. Je tam veľká truhlica, súčiastky. Oproti truhlici je výskoková stena. Najprv choďte pri nej za roh a rozstreľte barikádu. Za ňou je Zásobník 8. Vysoko nad vami tu visí vrece, rozstreľte ho ohnivým šípom, vypadnú súčiastky. Potom vylezte hore dvojskokom na stenu oproti truhlici. Hore je munícia do pušky a skúsenostná krabička.

Naľavo od krabičky vylezte hore dvojskokovou stenou. Z budovy povyše vás napadne pár nepriateľov. Po boji vylezte hore na budovu pri vás (môžete skočiť obrať telá, ale popis vecí tam až o chvíľu). Hore je na plošine Alarm 3. Na malej plošine povyše alarmu sú šípy. Otočte sa smerom na severozápad a na brale je Effiga 4. Južne na plošine so zavesenou krabicou sú broky.
Potom choďte na plošinu, z ktorej na vás útočili nepriatelia. Napravo za rohom na nej je na zemi Zásobník 9. Naľavo sú šípy a za nimi rozstreľte barikádu. Za ňou je munícia do pušky a Relikvia 6 (Inró 4/4. Pisárove Inró).
Vylezte hore na plošinu, napravo sú šípy. Obďaleč sú ďalší nepriatelia na mlyne, ak ste boli obrať telá tých, čo ste dostali predtým, tak ste sa už o nich zrejme postarali. Choďte do mlyna.
Naľavo je munícia do pušky. Tesne pred ňou vyskočte dvojskokom na stenu a hore na maličkej plošine je Alarm 4.
Choďte do zadnej časti tejto plošiny mlyna. Naľavo je nad schodmi skúsenostná krabička. Napravo sa pozrite na stenu brala pri vodopáde, je tam Effiga 5. (Kresby: Postavy: Solarijskí vodcovia). Naľavo od vodopádu je na brale Effiga 6, ale len päť ich potrebujete pre splnenie výzvy. Túto šiestu môžete zničiť, no nič sa nestane.
Vylezte odtiaľto na strechu mlyna. Hore je na jednej strane Zásobník 10, na druhej strane sú šípy, broky a munícia do pušky.

Zlezte dole na prízemie mlyna. Rovno pod miestom, cez ktoré odchádzajú krabice preč, je tu dole zavesené vrece, spáľte ho pre súčiastky. Je to nad schodmi. Pri týchto schodoch sú poniže šípy.
Od šípov pri schodoch choďte priamo pod mlyn. Pod susednými schodmi je Dokument 5 (Zápisky šialenca 6/7. Posadnutosť). Choďte za roh a tam pod ďalšími schodmi je na stole Relikvia 7 (Zvieracie sošky 3/3. Nefritový pohár. (Kresby: Prostredia: Chatrče).
Choďte na tejto dolnej úrovni pod mlynom na západ, oproti schodom je tam horiaci sud, pri ňom sú plechy a za nimi je na zemi Zásobník 11. Oproti nemu vidíte barikádu. Rozstreľte ju, za ňou sú broky, rastlina a Zásobník 12. Pred barikádou je malá plošinka, na ktorej je Alarm 5 (opäť ho nepotrebujete, pre splnenie výzvy stačia štyri, no môžete ho zničiť. Skočte dole pod alarm a v rohu pri plote je Zásobník 13.
Tu pri trinástom zásobníku je aj barikáda. Ak chcete, môžete ju rozstreliť a za ňou ešte jednu, ale dostanete sa len ku skúsenostnej krabičke.

Choďte na východnú stranu tejto dolnej úrovne mlyna k stromu s mŕtvolami. Za stromom sú súčiastky, pred stromom je táborisko „Veterný mlyn“.
Prejdite na sever cez rieku pri táborisku a choďte do jaskyne s troma veľkými kaďami s ohňom. Vyjdite tu hore schodmi a nad nimi pri lavičke je Zásobník 14. Od neho prejdite po tráme na druhú stranu. Tam sú 2x súčiastky, skúsenostná krabička a truhlica pre súčiastky, pri ktorej sú aj šípy.
Je tu aj valec z pletiva, v ktorom sú vrecia, 5x súčiastky. Vo valci sú otvory, cez ktoré môžete trafiť vrecia ohnivými šípmi. Niektoré sú dole, pre niektoré musíte vyliezť hore na kovovú ochodzu, stačí sa len poobzerať.

Vráťte sa k táborisku „Veterný mlyn“. Pri ňom je vstup do druhej miestnej hrobky, ktorú tiež môžete teraz preskúmať.

Súdna komora (Hrobka)
Vojdite do jaskyne. V prvej väčšej miestnosti, kde ešte nepotrebujete fakľu, je naľavo Zásobník 15.
Pokračujte chodbou a na konci sa šmyknete z ostrej skaly. Dole sa zachyťte a rúčkujte doprava. Vylezte hore a na rázcestie, kde sú súčiastky. Naľavo vedie cesta naspäť nad vstup, nad šmykľavku. Napravo pokračujte do hrobky.
V hrobke je pri táborisku dlhý kus plechu, ktorý sa preváži pod vašou váhou, ak sa naň postavíte. Potrebujete ho prevážiť, takže ho treba zaťažiť. Na zemi je jeden kanister, hoďte ho na tú kratšiu časť plechu. Naľavo pri soche je druhý kanister, skočte na dosky k nemu a prepadnú sa s vami, aj s kanistrom. Tretí je napravo na doskách vysoko na stene. Pred nimi visí závažie omotané povrazom. Zachyťte ho lanovým šípom smerom pred dosky s kanistrom, aby ste ho rozhojdali týmto smerom. Závažie udrie do dosiek a kanister spadne.
Umiestnite všetky tri kanistre na kratšiu časť plechu a postavte sa na ňu aj vy, aby ste plech prevážili. Keď sa postavíte na druhú stranu, ste ťažší, než kanistre a prevážite ho naspäť, no nie hneď, takže sa po ňom rozbehnite a skočte vpred. Kým máte dostatočnú výšku vďaka naváženiu plechu, mali by ste doskočiť na horolezeckú stenu pred vami. Zachyťte sa na nej a lezte doľava. Na konci skočte na rebrík.
Hore už len prejdite k truhlici s pokladom (1250 sk), 250 súčiastok, 2/3 súčiastok pištole a Mapa zásobníkov oblasti Chatrče.
Odtiaľto zhora preskočte potom po zavesených plošinách a skočte do potrubia, čo vás bezpečne dostane pohodlne naspäť na zem. Vráťte sa von pred hrobku.
--- Koniec prieskumu

Chatrče – Pokračovanie
Choďte naspäť hore na mlyn k miestu, kadiaľ putujú krabice. Vyskočte na jednu krabicu a nechajte sa odviezť na druhú stranu. Dostanete sa na vežu a na susednej sa objavia nepriatelia, takže sa pripravte na boj. Po boji (400 sk), prídete o Grima. Zatiaľ ste nezachránili nikoho.
Na veži, kde ste sa dostali po krabici, si môžete doplniť muníciu a šípy. Prelezte po lane na susednú, kde boli nepriatelia a tam vylezte rebríkom hore a po lane lezte na bralo oproti. Ostrovania lano preseknú, tak sa pri páde zachyťte horolezeckej steny a vylezte hore (100 sk).
Vylezte úplne hore a nájdete tam posledné táborisko tejto oblasti, „Vyhliadková veža“.

Vyjdite na most, prebehnite ním, napravo na konci preskočte dierou do miestnosti. Vyjdite hore a dostanete sa pod most vedúci do paláca. Preskočte dieru a skočte na dosky pred vami. Po nich rúčkujte doprava a vylezte hore. Plížte sa vpred, až spadnete, zachyťte sa dosky a rúčkujte doprava, vylezte na trám a skočte na susedný. Zachyťte sa dosky nad vami a rúčkujte až po trhlinu v zábradlí nad vami. Čakajte, kým vám Roth nepovie, že môžete ísť, potom preskočte medzeru. Tu dvakrát čakajte, než vám Roth povie, že môžete ísť, vždy sa potom posuňte a napokon vylezte hore. Spadnete, tak sa zachyťte a vylezte hore. Pália po vás, tak skočte na strechu pred vami a po ďalších utekajte doprava, preskakujte po strechách a na ochodzu a na konci na horolezeckú stenu, po ktorej vylezte hore (100 sk). Vojdite do tunela (100 sk) a prejdite tunelom do ústia jaskyne (100 sk).


14. Ústie jaskyne, Geotermálna jaskyňa

Ústie jaskyne

V prvej časti naľavo je rastlina. Za ňou len vybehnite hore schodmi a uvidíte scénku, v ktorej sa pokúsia obetovať Sam, no zrejme duch Himiko ju ušetril. Než sa tak stalo, pokúsili ste sa ju zachrániť a presila vás zdolala, vzala vám zbrane a unikli ste len s lukom. Pokračujte krvou a vojdite do jaskyne.

Geotermálna jaskyňa

Tábory: 2; Dokumenty: 3; Relikvie: 3; Zásobníky: 5; Mapy k pokladom: 1; Výzvy: Podpaľač: 6.

Prejdite na koniec tunela a od mŕtvoly si vezmite šípy. Zapaľovač vám nevzali, tak použite zápalný šíp a streľte ho do plynu pred vami. Po výbuchu rýchlo prejdite, pretože o chvíľu bude plyn opäť unikať. Za dierou nájdete táborisko „Priepasť“. Visí tu batoh, ktorý môžete fakľou spáliť pre súčiastky, pri stene sú šípy. Na zemi je Dokument 1 (Spovede Solarijských 5/5. V jej mene). Použite ohnisko pre zápis do denníčka (Larine zápisky 6/10. Niet úniku).
(Kresby: Postavy: Lara Croft; Kresby: Postavy: Solarijskí; Model postavy: Mathias).

Prejdite cez štrbinu v stene a vpred, kde uvidíte krátku scénku popravy ostrovana. Prejdite po scénke len pár krokov napravo a použite magické oko, aby ste videli na strope zavesenú sieť. Streľte do nej zápalný šíp, aby zhorela, čo je súčasť miestnej výzvy Podpaľač. Sieť 1.

Zbehnite dole do jaskyne. Naľavo sú súčiastky, napravo pri unikajúcom plyne sú šípy. Pokúste sa otočiť ventilom pri unikajúcej pare. Vybuchne a plyn začne unikať aj z ventilu. Streľte do neho ohnivý šíp a nastane výbuch, ktorý vyrazí dvere. Za nimi pokračujte, ak sa nechcete zdržiavať zbieraním v nasledujúcom odstavci.

Naľavo od plynu vylezte na plošinu so sviečkami, hore je Relikvia 1 (Obradné vejáre 1/3. Smútočný vejár).
Choďte do chodby oproti plošine s relikviou, na jej konci sú 2x súčiastky. Cestou späť vás napadne jeden divoch.
Pri susednej chodbe uniká plyn, no môžete ním prebehnúť. Za ním zabite divocha. Na plošine na konci sú súčiastky a Zásobník 1. Na plošine sa otočte a pomocou magického pohľadu si všimnite na strope Sieť 2.
Choďte do poslednej chodby na tejto strane (naľavo od plošiny so sviečkami). Po ľavej strane v nej nájdete Zásobník 2. Tesne pri ňom môžete vyliezť na plošinu a hore je truhlica pre súčiastky. Dole v chodbe, pár krokov od zásobníka visí zo stropu Sieť 3.

Prejdite dverami, ktoré ste predtým odpálili výbuchom. Na konci chodby sú nepriatelia, ak sa ukážete, spustia sa na vás všetci. Môžete postupovať tichšie. Len čo vojdete do chodby, schovajte sa napravo za stĺp. Keď vojdú, tak sa rozdelia. Jeden zostane stáť pri vás, druhý pôjde dolu, takže sa priplížte a zabite toho, čo tu zostal. Za stĺpom, kde ste sa schovávali, sú šípy, rastlina, skúsenostná krabička a Zásobník 3.
Vybehnite vyššie a schovajte sa pri múriku, kde sú šípy. Pred vami sú dvaja nepriatelia. O chvíľu sa pokazí svetlo a jeden ho pôjde skontrolovať, vtedy môžete oboch potichu streliť šípmi do hláv. Pri nich je aj Dokument 2 (Zápisky dôstojníkov posádky 3/7. Reysová: Drahá Alisha).

V rohu pod schodmi je skúsenostná krabička. Vybehnite hore schodmi. Napravo, ešte keď ste na schodoch, si všimnite visieť vrece, môžete ho zostreliť ohnivým šípom pre súčiastky. Hore nad schodmi je táborisko „Katakomby“. Sú tu súčiastky, šípy a Relikvia 2 (Obradné vejáre 2/3. Svadobný vejár). Pri schodoch je drevená konštrukcia. Zo schodov na ňu zboku vylezte a hore je Mapa k pokladom.

Pod táboriskom je ventil, skúste ho otočiť a vybuchne. Streľte ohnivý šíp do unikajúcej pary a výbuch odsotí dole klietku. Vylezte na ňu a z nej dvojskokom po stene hore. Prerúčkujte kúsok doľava a dostanete sa nad zavreté dvere.
Vyjdite na ochodzu, napravo je skúsenostná krabička. Prejdite po ochodze a pod vami sa zhovárajú dvaja ostrovania. Počkajte si, kým k nim príde tretí a vtedy streľte ohnivý šíp do unikajúceho plynu pri nich a výbuch zabije všetkých troch. Nad nimi visí aj Sieť 4, tak ju môžete tiež spáliť ohnivým šípom.
Napravo dole je skúsenostná krabička a Zásobník 4. Nad vami tu visí Sieť 5. Vráťte sa hore na ochodzu a skočte na ochodzu oproti. Nad ňou je plošina s rastlinou a horolezeckou stenou.

Hore prejdite do jaskyne s nepriateľmi. Jeden je rovno pred vami a chrbtom, tak ho potichu vyraďte. Vykuknite sprava a zabite šípom do hlavy nepriateľa, čo stojí vzadu na schodoch. Potom streľte zápalný šíp do plynu, ktorý uniká za zvyšnými siedmimi a výbuch ich zabije všetkých naraz.
Na mieste, kde bol prvý nepriateľ, visí zo stropu Sieť 6 pre dokončenie výzvy. Dole sú v rohu pri sebe dve Rastliny. Na oltári je Dokument 3 (Zápisky šialenca 7/7. Stratený).
Zľava prejdite za oltár, sú tam súčiastky a Relikvia 3 (Obradné vejáre 3/3. Maľovaný hodvábny vejár). (Kresby: Prostredia: Geotermálna jaskyňa; Kresby: Postavy: Dôstojníci z Endurance). Pri múrikoch, pod aj nad schodmi, sú šípy. Vybehnite hore schodmi, naľavo v miestnosti za ventilom je skúsenostná krabička a Zásobník 5.
Nad schodmi sú zamknuté dvere. Spod dverí streľte lanový šíp do motanice povrazu pri stene a pritiahnete tak pred dvere klietku. Potom otočte ventilom nad schodmi a streľte ohnivý šíp do unikajúcej pary. Výbuch udrie do klietky a tá prerazí dvere. Utekajte chodbou za dverami. Keď sa prepadnete dole, len prebehnite miestnosťou s plynom a na konci vylezte hore.

Počkajte kým sa začnú dvaja ostrovania naľavo zhovárať, vtedy zastreľte ranou do hlavy osamoteného napravo. Keď dohovoria, rozídu sa, tak toho nižšie zabite lukom a toho hore môžete zastreliť, alebo dostať zblízka. Sú tu zajatí traja vaši kamoši, takže ich treba zachrániť.
V jaskyni sú na troch miestach šípy, ak si potrebujete doplniť tulec. Nad schodmi, kam šiel jeden zo strážcov otočte ventilom, aby ste uvoľnili plyn. Streľte doň ohnivý šíp a výbuch uvoľní jedno závažie a klesne klietka s vašimi priateľmi. Výbuch uvoľnil aj cestu, tak vybehnite hore schodmi a z hornej časti skočte na plošinu závažia.
Z nej skočte na väzenie s vašimi. Z jeho konca si všimnite druhé závažie. Naľavo vidíte dva zdroje unikajúcej pary a pred nimi visiacu klietku. Streľte najprv do plynu tesne za klietkou, čo ju odhodí vyššie a hneď streľte do druhého plynu a tento výbuch strčí klietku do druhého závažia a uvoľní to väzenie.
Prerúčkujte doprava až na druhú stranu a vylezte hore. Skočte na plošinu k dvom ventilom, oba ich uvoľnite a streľte do nich ohnivý šíp, ale zboku, aby prešiel cez oba prúdy plynu a dvojitý výbuch odmrští väzenie a vaši traja priatelia sa dostanú preč (100 sk).
Môžete si tu doplniť šípy a potom skočte z plošiny na žltú klietku. Z nej na susednú klietku a odtiaľ už len na plošinu s cestou preč (400 sk; Model Postavy: Obradná Sam; Väzeň). Prebehnite chodbou (100 sk) a na konci vypáčte dvere.


15. Solarijská pevnosť

Tábory: 1.

Prebehnite vpred do chodby, kde výbuch zabije pár ostrovanov. Môžete obrať ich telá a počkajte si ukrytý; v susednej chodbe sú dvaja, ktorých o chvíľu tiež zabije výbuch. Prejdite k nim a vyjdite dierou v stene na strechu. Prejdite za roh a na koniec striešky. Tam je stena, po ktorej môžete liezť, tak vylezte hore a zvrchu skočte vľavo na okno a na susedné. Z okna vyskočte hore a vylezte na terasu nad vami.
Pokračujte lineárne vpred až po scénku, kedy objavíte Mathiasove záznamy. Potom automaticky vylezte na strechu, prejdite po nej k lanu a spustite sa na budovu poniže. Zo susednej vás napadne dvojica nepriateľov, tak ich zastreľte. Preskočte na strechu pod nich a po stene vylezte hore k nim. Pokračujte rovno a narazíte na Whitmana. Pôjdete ďalej a tam objavíte Sam, zabijete jej strážcu a získate naspäť svoje zbrane (100 sk).
Napadnú vás, tak bojujte. Využite krytie za stĺpmi a zlikvidujte nepriateľov. Máte tu pár šípov a nábojov pre doplnenie. Oberte aj telá, ak zbierate všetky súčiastky, mali by ste nájsť aj 3/3 súčiastok brokovnice. Pri najbližšom táboráku si potom môžete vylepšiť zákopovú brokovnicu na pumpovaciu brokovnicu. Prebehnite do chodby za miestnosťou (100 sk).
Pokračujte chodbami, kde vás na viacerých miestach čakajú nepriatelia a v ich okolí obvykle aj šípy a munícia. Pri poslednej skupine zničte napokon aj ostrovana so štítom a vybehnite von. Tam vás zaskočí chlap s guľometom.
Kryte sa za stenami, pretože ho priamo nemôžete zložiť. Presuňte sa najprv doprava, odtiaľ poza stredný múrik doľava k sudom a tam vylezte hore po stene na plošinu. Z nej skočte na lano a spustíte sa automaticky na chlapa a skopnete ho. Zhodí vás, no vy sa dostanete ku granátometu, tak z neho rovno vysteľte za chlapa, aby ste ho zhodili. Získavate granátomet ako prídavnú zbraň na vašu pušku (250 sk).

Pri dverách nájdete muníciu do pušky a granáty. Použite granát na dvere a vyrazíte ich. Na dvore za nimi zlikvidujte ďalších nepriateľov a môžete si doplniť muníciu a granáty. Do tejto hry natrepali toľko munície, ako keby čakali, že ju budú hrať len ľudia, čo nikdy predtým nehrali žiadnu hru.
Na konci dvora je táborisko „Solarijská pevnosť“.

Keď budete pripravený, vylezte na stenu pri táborisku, prebehnite chodbou a granátom odpáľte barikádu v stene. Vyjdite na strechu a spustite sa po lane dole, kde vidíte, že prepadli Sam (100 sk). Dole v uličke vás čaká hromada nepriateľov a hromada munície do pušky a granátov, takže si zabojujte. Na konci uličky vás zas zdrží guľomet.
Schovajte sa naľavo za sudy, presúvajte sa napravo poza prekážky a zas naľavo k plošine, na ktorej sú dvaja nepriatelia, ktorí sa o chvíľu spustia po lane na druhú stranu. Môžete ich zostreliť z lana, alebo zabiť, keď pristanú. Vylezte hore na plošinu a spustite sa tiež po lane. Na tejto plošine sa len preplížte k oknu a granátometom trafte guľometčíka (100 sk). Potom sa odtiaľto spustite po lane dole (100 sk).

Napravo vylezte na plošinu, kde bol guľomet a spustite sa odtiaľ na opačnú stranu po lane. Po stene vylezte do okna. V miestnosti začne horieť, tak vylezte po doskách oproti oknu hore, skočte na dosky v rohu, prerúčkujte doprava a skočte na horolezecký kus steny a vylezte hore oknom von (400 sk).
Utekajte po moste a po výbuchu sa straste mykaním chlapa, čo vás zachytí a dorazte ho sekerou (F). Potom len utekajte cez rúcajúci sa most a preskakujte diery, až dopadnete do miestnosti (100 sk).
Vylezte dvojskokom hore a utekajte nahor. Hoci sa cesta mení, sám kameraman vás navádza priamo kam treba ísť a kam skočiť. Hore len vyskočte na horolezecký kváder nad vami, prerúčkujte doprava po tráme na ďalší kváder a hore až na strechu (100 sk). Potom sa len rozbehnite a skočte do vrtuľníka.


16. Zalesnený pahorok

Tábory: 3; Dokumenty: 2; Relikvie: 3; Zásobníky: 5; Výzvy: Červená Čiapočka: 10.

Prežili ste haváriu vrtuľníka, ale objavilo sa pár ostrovanov a zabili Rotha. Ostatní vyrazia napred, takže pokračujte osamote s rozhodnutím zničiť moc slnečnej kráľovnej. Ste pri táborisku „Horská mokrina“. Vaša pištoľ bola vymenená za Taktickú pištoľ, čo sprístupní nové úpravy.
Na skale pri vás je Dokument 1 (Zápisky dôstojníkov posádky 5/7. Roth: Ospravedlnenie). Použite táborák a zapíšte si niečo nové do denníka (Larine zápisky 7/10. Nemyslieť, necítiť). (Model postavy: Conrad Roth; Model postavy: Preživšia Lara).

Choďte na schody a napravo popri hranici oblasti k stromom, pod ktorými rastie Huba 1. Je to súčasť miestnej výzvy, hľadajte ich magickým pohľadom, keďže sú maličké. Naľavo je v brvne medzi pár ďalšími stromami (poniže vraku vrtuľníka) Relikvia 1 (Dýky 1/3. Dýka dynastie Čou).
Za vrakom sú súčiastky. Neďaleko nich, stále poniže vraku, je pri strome Huba 2. Na miniostrovčeku v potoku povyše vraku sú súčiastky. Od nich choďte trochu severozápadne k hranici oblasti a tam je Zásobník 1.

Vyrazte po ceste od vraku a po chvíli narazíte na nepriateľov. Po ľavej strane cesty tu rastie Huba 3. Tu vám pre hlavný postup stačí prejsť lesom na druhú stranu. V lese po vás pátra skupina nepriateľov, ale sú zväčša rozlezení osamote, takže ak nechcete divokú prestrelku, môžete sa pomaly plížiť a všetkých dostať potichu šípom do hlavy. Všetci majú svetlá, takže ich ľahko zbadáte. Vždy sa kryte, pretože aj oni vás zbadajú na istú vzdialenosť, tma-netma.
Keď sa napokon priblížite k východu z lesa, objavia sa tam ešte traja nepriatelia. Ak aj ich chcete dostať potichu, najlepšie je ísť naľavo od východu k malému domčeku (povyše budovy pri táboráku) a odtiaľ vykuknúť s lukom. Streľte za nich, aby sa otočili. Jeden podíde k zvuku streľby, druhí dvaja sa otočia, tak ich oboch rýchlo zastreľte, treba mieriť presne a potom už len tretieho.
Popri nich môžete pokračovať ďalej.

--- Voľný prieskum
Ako vojdete do lesa, rovno pred vami pri mŕtvole jeleňa sú šípy. Od vstupu do lesa choďte hneď doľava popri hranici lesa. Za prvým stromom sú súčiastky. Od nich choďte ďalej, stále po okraji hranice a poniže je pri pni Huba 4.
Prejdite mostom a hneď za mostom je vedľa zábradlia Huba 5. Naľavo povyše je vstup do miestnej hrobky. Povyše vstupu do hrobky sú súčiastky.
Povyše je malý domček. Pri dverách sú šípy. Dvere môžete vytrhnúť lanovým šípom a vnútri je truhlica obsahujúca súčiastky. Povyše domčeka je východ z lesa. Nad schodmi rastie Huba 6.

Poniže je táborisko „Lovecká Lóža“, pri ktorom je väčšia budova. Pri pni poniže tábora a v budove sú šípy. Na verande sú súčiastky a na stole vnútri je Dokument 2 (Starobylé zvitky 7/10. Generál: Dobyvatelia).
Poniže táboriska je pri rieke kus vraku lietadla. Vo vraku sú súčiastky a na strome nad ním môžete ohnivým šípom spáliť visiaci batoh pre ďalšie súčiastky.
Povyše vraku je druhá časť vraku lietadla s krídlom na kamennej plošine. Medzi plošinou a skalnou stenou rastie Huba 7. Na plošine pri nej sú broky. V stene oproti rozstreľte brokovnicou barikádu a skočte do jaskynky. Z nej sa spustite šmykľavkou do vodopádu. Tesne pri konci skočte vpred a zachyťte sa horolezeckej steny oproti. Prelezte po nej doprava a skočte na plošinu napravo, na ktorej je Zásobník 2.
Vo vode pri vodopáde (kam dopadnete, ak neskočíte vpred) je Zásobník 3.
Vráťte sa na plošinu s krídlom lietadla, vedie z nej lano na posiedku na strome. Prelezte tam a z posiedky skočte na malú plošinu na brale oproti. Je tam Relikvia 2 (Dýky 2/3. Nefritová obradná dýka).

Na juhu, na konci rieky rastie na brehu Huba 8.
Povyše huby, v juhozápadnej časti, je na stene malý domček. Trám pod ním je omotaný lanom, tak doň streľte lanový šíp a zhodíte ho. Vylezte do domčeka a z neho skočte na plošinu rovno oproti dverám. Je tam Zásobník 4.
Ak chcete ešte dve drobnosti, tak z druhých dvier domčeka skočte na drevenú plošinu na strome. Z nej streľte lanový šíp do lana na strome oproti, zaveste sa na lano a lezte vpred. Pod vami je natiahnuté druhé lano spájajúce dve plošiny. Pustite sa vášho lana a zachyťte toho pod vami a môžete na obe. Na jednej plošine sú šípy, na druhej súčiastky.

Povyše domčeka je v lese mierne sa zvyšujúca plošina. Pri strome na nej, aj pod jej vyvýšenou časťou, sú šípy. Nad nimi sa pozrite na západ, na skalnú stenu a je tam maličká plošinka, kam sa dá odtiaľto doskočiť. Rastie tam Huba 9.
Choďte vyššie na sever k dláždenej ceste. Ponad cestu trčí padnutý strom. Z neho doskočte na horolezeckú stenu a vylezte hore na plošinu. Tu máte stĺpik, od ktorého môžete vystreliť lanový šíp na lanom omotanú šibenicu nad cestou, aby ste sa potom mohli ľahšie vrátiť dole. Z tejto plošiny skočte na drevenú plošinu na strome, kde sú šípy. Z tejto plošiny vedie lano na plošinu na susednom strome povyše. Prelezte na ňu, sú tam šípy a Relikvia 3 (Dýky 3/3. Japonská obradná dýka).
Z plošiny, na ktorej bola relikvia, visí batoh, tak keď sa vrátite dole, môžete ho zostreliť ohnivým šípom pre súčiastky.
Postavte sa pod strom, na ktorom bola relikvia. Pár krokov severne od neho rastie Huba 10. (Kresby: Prostredia: Zalesnený pahorok).
Napokon môžete preskúmať hrobku.

Svätyňa Búrkovej stráže (Hrobka)
Naľavo za mostom je vstup do hrobky. Len prebehnite dnu k táborisku. Je tu tma, tak môžete ohnivými šípmi zapáliť pár visiacich lucerien. Potom streľte ohnivý šíp k hromade dreveného haraburdia povyše. Uniká tam plyn, tak výbuch veci odprace. Než plyn začne znova unikať, vyskočte dvojskokom po stene hore na plošinu a naľavo vyskočte ešte vyššie. Máte tu šípy.
Oproti vám je horolezecká stene, no plošinu nad ňou blokujú ďalšie haraburdy, tak do nich streľte ohnivým šípom, aby ste ich spálili. Potom len skočte na stenu, vylezte hore a na plošine vyrabujte poklad, ktorý je ako obvykle takmer o ničom (1250 sk), 250 súčiastok, Mapa relikvií Zalesneného pahorku.
--- Koniec prieskumu

Zalesnený pahorok – Pokračovanie
Prejdite z lesa po schodoch za táboriskom. Prejdite mostom a vytrhnite lanovým šípom dvere. Na konci chodby vylezte hore po rebríku a streľte lanovým šípom do lanom omotaného jeleňa, ktorého sem zavesili. Udrie to tyče, ktorá sa na chvíľu otočí aj s tyčou, po ktorej skočte vpred a zachyťte sa steny a vylezte hore (100 sk).
V miestnosti hore máte dve krabice a dva vaky na spálenie, takže celkovo 4x súčiastky. Pri stole je na zemi aj Zásobník 5.
Zošuchnite sa dole na skalnú rímsu a už len pokračujte lineárne až vonku z jaskyne a tam sa spustite z plošiny po lane (900 sk). Rádiom sa vám ozvú vaši, mrchy vôbec na vás nečakali a nechali vás samú v oblasti plnej zabijakov.

Zbehnite nižšie a spustite sa po lane na vežu. Ste inak naspäť v oblasti „Chatrče“. Z tejto veže skočte na lano a prelezte po ňom na ďalšiu vežu, kde je lanovka v pohybe. Skočte na plošinu lanovky (100 sk).


17. Nákladná gondola

Plošina, na ktorej sa veziete, po chvíli zastane. Z kraja steľte lanový šíp do lanom omotaného stĺpa najbližšej veže a prelezte na ňu po lane. Vzadu máte broky, muníciu do pištole a pušky. Vylezte rebríkom na hornú časť veže a tam sa spustite lanom na veľkú plošinu medzi vežami.
Tu vás napadnú nepriatelia. Likvidujte ich, až kým jeden nezačne páliť z guľometu a nakloní celú plošinu. Ako visíte, vylezte hore, doprava a zas hore. Tu bežte vpred a skokom vpred sa zachyťte. Potom už len padáte, až sa zachytíte na lane.
Ako sa šmýkate, bude pod vami druhé lano. Spustite sa naň a z neho po chvíľke na ďalšie, ktoré bude pod vami. Z neho sa v pravej chvíli opäť pustite, prestreľte barikádu ako sa budete šmýkať, vypadnete na lano, z neho sa zas vhodne pustite, pri šmýkaní sa rozstreľte druhú barikádu a dopadnete do vody. Vylezte z vody a pokračujte vpred. (Kresby: Prostredia: Prevoz na Gondole).


18. Pláž s vrakmi (1/2)

Tábory: 4; Dokumenty: 4; Relikvie: 6; Zásobníky: 15; Výzvy: Vykrádač mohýl: 5; Mínolovkyňa: 10.

Dobehnite k lodi na pláži, kde sa stretnete s priateľmi (400 sk). Tiež tu máte táborisko „Tábor preživších“. Pre pokračovanie sa máte dostať na plachetnicu.

--- Voľný prieskum
Na pláži poniže lode je krab, ktorého môžete zabiť pre výzvu „Krabie tyčinky“.
V budove pri lodi je munícia do pušky a Dokument 1 (Zápisky dôstojníkov posádky 6/7. Reysová: O Lare). (Model postavy: Reysová). Na streche tejto budovy je Zásobník 1.
Dvere susednej budovy vypáčte sekerkou. Vnútri je Dokument 2 (Zápisky členov posádky Endurance 7/7. Jonnah: Aká je pravda). (Model postavy: Jonnah).
Vonku, pri stene tejto budovy sú súčiastky. Poniže pri vode visí batoh na spálenie pre súčiastky.

Ďalej po brehu sú dvere s lanom, no zatiaľ ich nedokážete vytrhnúť a hoci sú nízke, prekvapivo ani preliezť, takže sa k nim vrátite neskôr. Povyše nich je tank a naľavo od tanku je drevená plošina, na ktorej sú súčiastky, broky a munícia do pušky.
Napravo od tanku je kamenná plošina, na ktorej je malá mohyla pre miestnu výzvu Vykrádač mohýl. Mohyla 1.
Kúsok odtiaľ je vrak nákladiaku, pri ktorom sú súčiastky. Zo súčiastok na pláži by ste mali získať aj 2/3 súčiastok pušky a 1/3 súčiastok brokovnice.

Nad nákladiakom je cesta hore na kopec. Vydajte sa po nej a po pravej strane máte osamotenú skalu. Je na nej skalná ochodza, tak po nej prejdite a preskočte k skúsenostnej krabičke. Pokračujte po ochodze ďalej a za rohom je nad vami Mohyla 2.
Vráťte sa pred skalu a choďte hore kopcom. Cesta sa rozdvojuje, tak najprv choďte napravo. Pri zničenom moste sú naľavo súčiastky, napravo sú broky a povyše nich Zásobník 2.
Choďte do nižšej časti s jazierkom. Na brehu sú súčiastky. V jazierku sú dve bóje a naľavo si všimnite na skalnej plošine horolezeckú stenu. Odsoťte jednu bóju pod túto stenu a druhú bóju pred ňu, aby ste na ňu doskočili zo skaly vo vode. Skočte na bóju, z nej na druhú pod stenu a vylezte po stene hore, je tam Mohyla 3.

Vráťte sa ku skale nad nákladiakom (kde bola mohyla dva) a choďte dole popod skalu. Napravo pod skalou sú súčiastky. Naľavo na piesku pod bralom je Zásobník 3 a pri ňom je aj Mína 1. Mínu rozstreľte, je súčasťou druhej miestnej výzvy Mínolovkyňa.
Choďte odtiaľto dole po pláži k vode, je tam nejaká zrúcanina. Pod mólom pri budove je Zásobník 4. Kúsok od móla poniže schodov do zrúcaniny je Mína 2. Hore na budove sú šípy a môžete spáliť visiace vrece pre súčiastky.
Choďte na pláž od tejto rozvaliny. Rovno pod táboriskom je na pláži pri vode kotva a pri nej je aj Zásobník 5. Pozrite sa od nej do vody a je tam Mína 3.
Je tu aj malý člnok, ktorý môžete tlačiť a priťahovať k sebe lanovými šípmi. Môžete ho odtlačiť k modrému kontajneru, skočiť na člnok zo skál a z neho vyliezť na kontajner. No je tam len skúsenostná krabička.
--- Koniec prieskumu

Choďte od lode s vašimi priateľmi na mólo a popreskakujte ním až k veži so žeriavom. Než vyleziete hore, choďte na zadnú stranu plošiny a v mori pred vami je Mína 4, tak ju môžete rozstreliť. Potom vylezte hore rebríkom na žeriav, hore sú súčiastky.
Zošuchnite sa po lane. Naľavo od vás je v mori Mína 5. Potom cez tyč preskočte na horolezeckú stenu, vylezte hore, skočte napravo a oknom vlezte dovnútra (100 sk).

Vnútri pri vás spáľte vrece pre súčiastky. Pred vami sa zhovárajú dvaja strážci. Keď dohovoria, toho pred vami môžete zložiť šípom do hlavy a k druhému sa už len priplížiť. Dvojskokom vyskočte po stene na trám, rúčkujte doprava a po bielych trámoch vyššie, doprava a hore. Hore streľte do úchytu kotvy, ktorá spadne a zhodí sťažeň. Zo zeme si vezmite kladku (100 sk) a po sťažni prejdite na palubu oproti.
Povyše vás sú traja nepriatelia. Zastreľte ich a než pôjdete ďalej, v kajute, tu priamo pri vás je Relikvia 1 (Nefrit Dynastie Yuan 1/3. Hnedý nefritový kalamár). Skočte na palubu, kde boli nepriatelia, z nej napravo na lano a ako sa budete spúšťať, skočte na druhé lano pod vami a to vás dopraví naspäť na pláž.

Vráťte sa za vašimi, odovzdáte im kladku a objaví sa profesor Whitman. Od Jonnaha dostanete tiež Kladkový luk, ktorý nahradí váš Lovecký luk (400 sk). S týmto lukom môžete hákovať lanové šípy aj do horolezeckých stien.

Choďte na južné mólo pri zrúcanine a pri stĺpiku na jeho konci streľte lanový šíp naľavo do lezeckej steny. Prelezte na túto plošinu, z nej po tráme na koniec a skočte na ďalšiu plošinu. Pred vami je príhodná tyč na preskok, ale najprv skočte na stenu pri nej a dvojskokom nahor. Na brale je tu malá plošinka, kde je Zásobník 6.

Odtiaľ doskočte na loď. Hore na palube je truhlica na súčiastky a batoh, ktorý zostreľte ohnivým šípom pre súčiastky. Na spodnej palube je na stole Relikvia 2 (Nefrit dynastie Yuan 2/3. Nefritový podhlavník). Na strednej palube je v kajute Relikvia 3 (Rodinná vychádzka 1/3. Plyšový zajačik). Na hornej palube vylezte na stožiar, chýbajúcu časť rebríka prekonáte dvojskokom a úplne hore je Zásobník 7.
Dole vo vode, pod brehom, kam sa máte dostať, je Mína 6.
Na breh za vrakom sa môžete dostať buď šmykľavkou z dolnej paluby a z jej konca skočiť na lezeckú stenu, alebo sa môžete spustiť zo stožiara po lane.

Na brehu choďte vpred. Po ľavej strane sú súčiastky. Mali by ste získať aj 2/3 súčiastok luku. Nad vami sú dvaja nepriatelia, ktorí sa zhovárajú. Po rozhovore ich môžete ľahko dostať nebadane lukom.

--- Voľný prieskum
Choďte rovno k veži, z jej pravej strany na malú ochodzu a v mori pod vami, pri zadnej časti vraku je Mína 7. Nad vami tu visí vrece, ktoré môžete ohnivým šípom zostreliť pre súčiastky. Choďte ďalej až za vežu, je tam Mohyla 4.
Naľavo pri vodopáde je malá jaskynka, v ktorej sú broky, munícia do pušky a Zásobník 8. Povyše jaskynky je na pláži Mína 8. Od nej choďte na skalnatý okraj nad vodou a pozrite sa južne, smerom k plachetnici. Za skalami pri vás, na ktoré sa nedá vyskočiť, je v mori Mína 9.
Z pozície, z ktorej ste strieľali na mínu, je napravo pri vás kus móla. Hore je skúsenostná krabička a Zásobník 9. Aby ste sa tam dostali, skočte na skaly napravo pri stĺpoch. Zo skál skočte na prostredný stĺp a z neho do boku, aby ste sa zachytili dosiek móla spredu.
Potom choďte na juhovýchodný koniec k vraku lode. Napravo pri vraku sú súčiastky a ďalšie súčiastky môžete dostať z vreca visiaceho vo vraku. Tiež by ste mali získať 3/3 súčiastok pušky. V najbližšom táborisku si môžete prerobiť vašu Útočnú pušku na Pušku Komando. Naľavo pri stene je Zásobník 10 a vzadu na konci pláže je Mína 10. (Kresby: Prostredia: Pláž s vrakmi).
--- Koniec prieskumu

Vylezte na betónový pilier pred vodopádom a zhora môžete skočiť na vežu, kde môžete prezrieť a obrať telá dvoch nepriateľov, ktorých ste zabili zdola. Ak pôjdete naľavo, na plošine s telom ostrovana sú aj súčiastky. Či pôjdete zľava, alebo sprava, vylezte hore na vrch veže k lanu. Než sa spustíte, zoskočte najprv na balkón napravo, je tam skúsenostná krabička a vnútri je Relikvia 4 (Rodinná vychádzka 2/3. Detský vláčik). Vráťte sa hore a spustite sa po lane.

Na plošine nad vami sú dvaja ostrovania, tak sa ich zbavte. Pre pokračovanie vám stačí vyskočiť k nim hore, prejsť mostom napravo a skočiť na trám.

--- Voľný prieskum
Skočte na plošinu pod vami. Naľavo pri strome je Zásobník 11. Za stĺpom za ním sú súčiastky.
Prejdite vodou, za ňou sú dvaja nepriatelia. Naľavo nad sudom je Zásobník 12. Vzadu za nepriateľmi sú súčiastky. Choďte napravo a vyskočte dvojskokom po stene nahor. Je tam Mohyla 5.

Na plošine, kde boli prví dvaja nepriatelia, vypáčte sekerou dvere. V prvej miestnosti je Relikvia 5 (Nefrit dynastie Yuan 3/3. Tvarovaný nefritový podhlavník). Vylezte hore rebríkom, v miestnosti naľavo máte broky a vypáčte tam skrinku pre súčiastky.
Oproti miestnosti preskočte trhlinu na lezeckú stenu, vylezte hore a na konci máte broky. Pri nich vylezte hore na schody a v hornej miestnosti máte zavesené súčiastky, skúsenostnú krabičku a je tu aj Relikvia 6 (Rodinná vychádzka 3/3. Obnosená peňaženka).
Tunelom pokračujte do hrobky.

Zatopený bunker (Hrobka)
Vybehnite pri táborisku hore schodmi a aktivujte spínač. To aktivuje panel pod schodmi, ale aj vpustí elektrinu do vody v miestnosti. Aktivujte panel pod schodmi a otvoríte si dvere. Spáľte fakľou tyč, o ktorú je pripútaná plť. Napravo rozstreľte drevenú barikádu v stene, broky máte tu v miestnosti, aj hore pri spínači.
Spoza miesta kde ste rozstrelili barikádu, si pritiahnite plť pomocou lanového šípu. Pritiahnite ju tesne k vám, skočte na plť a na plošinu za stenou. Tu streľte lanový šíp do dreva omotaného lanom a na chvíľu vytiahnete kábel z vody, ktorá tak prestane elektrizovať. Než kábel spadne naspäť, prebehnite na druhú stranu za vodu.
Z tejto strany si pritiahnite lanovým šípom plť ku káblu. Znova ho zdvihnite strelou lanovým šípom do dreva a než spadne, pritiahnite plť pod kábel. Keď spadne na plť, tak už neelektrizuje vodu. Teraz môžete prejsť vodou na opačnej strane ku schodom a v hornej miestnosti je truhlica s pokladom (1250 sk), 250 súčiastok, Mapa s relikviami Pláže s vrakmi.
--- Koniec prieskumu

Pláž s vrakmi – Pokračovanie
Prejdite po drevenom moste z plošiny, kde boli dvaja nepriatelia a na konci skočte na trám a prejdite po ňom. Z plošiny za trámom streľte od stĺpika lanový šíp do lezeckej steny na plošine oproti a spustite sa tam.
Naľavo na strieške sú súčiastky, pod strieškou je Dokument 3 (Starobylé zvitky 8/10. Hoshi: V jej stopách). Potom len prejdite tunelom do ďalšej časti.


19. Bunker v útese

Tábory: 2; Dokumenty: 4; Relikvie: 3; Zásobníky: 5; Mapy k pokladom: 1; Výzvy: Pôvodní obyvatelia: 4.

Vyjdete k táborisku „Vyhliadka z bunkra“. Naľavo je Zásobník 1, napravo sú súčiastky a pri stĺpiku je rastlina. Vypáľte od stĺpika lanový šíp do lezeckej steny oproti. Skočte doprava na potrubia a postupujte doprava cez potrubia, ďalšiu lezeckú stenu a ďalšie potrubia a na konci vylezte hore do bunkra k delu.
Vnútri sú súčiastky a na stene naľavo je červená vlajka s hviezdou. Spáľte ju pre miestnu výzvu, Vlajka 1. Potom prelezte dierou a do haly s nepriateľmi. Rovno oproti vám sú šípy pri múriku, kde sa kryte.

Ak nechcete zahájiť prestrelku hneď, tak môžete postupovať potichu. Spoza múrika zastreľte šípom zvárača na plošine naľavo a spoza stĺpa zvárača na plošine napravo. Schovajte sa za múrik bližšie a keď stráže dole dohovoria a jedného reptajúceho zastrelia, obrnenec sa vydá na pochôdzku. Vylezte napravo na plošinu, kde ste zabili zvárača. Z plošiny dovidíte na dvoch ďalších zváračov, jeden je na plošine v ľavom rohu, druhý poniže vás, tak ich vyraďte. Môžete zostreliť generátor, ktorý majú zavesený, padne dole na výbušný sud a zabije ďalších. Takto ste si to aspoň trochu odľahčili, ostatných už musíte pobiť v prestrelke. Ako posledný príde nepriateľ so štítom.

Napravo od diery, z ktorej ste sem vliezli, je Zásobník 2. Povyše neho sú granáty. Naľavo pod plošinou a na plošine napravo je munícia do pušky a broky. V rohu pri mieste, kde bol generátor, je rastlina. Na opačnej strane haly sú ďalšie zásoby a na stole je Dokument 1 (Armádne hlásenia 5/6. Vedec: Pátranie po hviezde). Na stene nad múrikom, za ktorým ste sa kryli, keď ste vyliezli z diery, je Vlajka 2. Spáľte ju ohnivým šípom.

Vyjdite dverami naľavo, choďte ku schodom a hneď sa stiahnite, zhodia na vás výbušný sud. Potom si podajte nepriateľov nad schodmi. V miestnosti napravo nad schodmi sú šípy a 2x súčiastky. 2/3 súčiastok brokovnice.
Vyjdite na plošinu miestnosti, z ktorej ste prišli a objavia sa tu ďalší nepriatelia. Dvaja na plošine oproti a dvaja na susednej. Skočte na susednú a v miestnosti pri nej máte súčiastky a zásoby. Oproti dverám tejto miestnosti skočte cez tyč na dosky a vylezte po nich na tretiu úroveň plošín, kde sú tiež dvaja nepriatelia, ak ste ich nezastrelili ešte zdola. Nad vami sú poslední dvaja, pomôžte si strelou do výbušného suda pri nich.
Než pôjdete hore, skočte na plošinu v rohu, je tam skúsenostná krabička a súčiastky. Po potrubí môžete prejsť na susednú plošinu, je tam skúsenostná krabička a truhlica na súčiastky. Potom skočte na visiacu plošinu, vylezte na ňu a skočte hore obrať zabitých ostrovanov. Za nimi je aj skúsenostná krabička a na stene pri nej Vlajka 3. Pri stĺpe v rohu oproti je Zásobník 3.

Zoskočte dole, je tu táborisko „Vyhliadka na Endurance“. Pri ohnisku je Dokument 2 (Zápisky členov posádky Endurance 6/7. Alex: Po krk v problémoch).
Pri krabiciach je rastlina, za krabicami je Zásobník 4. Pri nákladiaku je rastlina a vzadu v garáži je Relikvia 1 (Staré mince 1/3. 2 Japonské Seny). (Model Postavy: Alex).
Nad nákladiakom sa týči veža. Pozrite sa na jej vrch, nie na špicatú, zožltnutú časť, ale tesne pod ňu, na vrch sivej konštrukcie. Visí tam Vlajka 4, tak ju spáľte ohnivým šípom.

Pri ohnisku od stĺpika vystreľte lanový šíp do lezeckej skaly na plošine oproti. Spustite sa tam po lane. Naľavo za skalou je Zásobník 5. Odtiaľto sa už len spustite po lane na loď Endurance (100 sk).

Endurance
Po spustení sa na loď dopadnete medzi krabice. Vylezte von k trojici nepriateľov. Než si vás všimnú, môžete jedného, dvoch dostať ranou do hlavy. Tretí je obor, navyše v brnení, takže ho musíte zasiahnuť viackrát. Keď ho trafíte do hlavy, bude si chvíľu kryť tvár rukami, takže sa musíte uhýbať. Celkovo sa po vás zvykne zahnať, podobne ako nepriatelia so štítmi, takže sa uhýbajte a útočte. Ak máte granáty, môžete ich pár použiť, proti nim nepomáha ani brnenie, hoci aj tak znesie pár zásahov. Po boji od neho získate Lezacie náčinie, ktoré vám umožňuje ťahať ťažké predmety.

Na palube máte aj broky a muníciu. Rovno vyskúšajte novú fintu, streľte lanový luk do závažia na žeriave a pritiahnite si ho. Závažie po pritiahnutí prerazí podlahu, tak skočte dolu a choďte vpred až automaticky vojdete do Saminej kajuty. Vezmite si z nej Dokument 3 (Zápisky členov posádky Endurance 4/7. Sam: Dobrodružstvá s Larou). (Model postavy: Solarijský búchač).
Vyjdite a pokračujte chodbou do rozpoltenej časti. Jeden nepriateľ je pri vás, druhý na opačnej strane. Zložte ich a po lane sa spustite na druhú stranu. Pokračujte až do zatopenej chodby (250 sk).

Prejdite až k miestnosti, pri ktorej je zasypaný Alex. Na strope sú koľajničky a mechanizmus s rebríkmi. Pritiahnite mechanizmus lanovým šípom k dverám s Alexom, no narazí do potrubia, ktoré treba odstrániť. Skočte na kratší rebrík z ľavej strany mechanizmu, aby ste ho odsunuli po koľajničke dole (na juh, smerom odkiaľ ste prišli). Lanovým šípom pritiahnite mechanizmus smerom k dverám, z ktorých ste prišli. Teraz skočte na dlhší rebrík z pravej strany mechanizmu a odsuniete ho rovno pod otvor v strope a môžete po ďalšom rebríku vyliezť hore.
Vylezte hore a skopnite potrubie blokujúce drážky. Ste opäť dole. Pritiahnite mechanizmus lanovým šípom k stene oproti Alexovi (smerom na sever). Skočte na mechanizmus, znovu na kratší rebrík a teraz ste ho dostali do pôvodnej polohy oproti dverám s Alexom, tak ho už len pritiahnite smerom k dverám. Mechanizmus dorazí k dverám a hák zachytí elektrizujúce drôty. Odtiahnite opäť lanovým šípom mechanizmus od dvier a sú voľné (100 sk).

Alex je privalený a napadnú vás nepriatelia. Hoci ste predtým skosili tucty a tucty nepriateľov, teraz vás nenapadne, že by ste ho chránili, tak vezmete náradie, po ktoré sem šiel, utečiete a necháte ho nadarmo zomrieť (100 sk).
Len utekajte chodbou a na konci skočte na lano. Turbom kladky sa vysuňte hore a časť lode s Alexom sa potopí, ani ste sa ho nepokúsili zachrániť. Vráťte sa na palubu, po krabici vylezte hore k lanu a skočte naň. Máte turbo kladku, ktorá vám umožní motorovo zliezať laná. Vylezte naspäť hore na plošinu a z nej naspäť k táboráku, odkiaľ ste prišli (100 sk).

Bunker v útese – naspäť
Choďte pred dvere budovy, z ktorej ste predtým k táboráku prišli. Nad nimi zachyťte lanom a stiahnite závažie, ktoré prerazí podlahu. Skočte dole a automaticky získate Dokument 4 (Armádne hlásenia 3/6. Vedec: Tajomstvá ostrova).
Vypáčte sekerou dvere a dostanete sa do haly, ktorou ste predtým prichádzali. Napravo môžete lanom teraz vytrhnúť dvere zo steny. Pomocou krabice skočte do miestnosti za nim, vnútri spáľte vrece pre súčiastky a máte tam aj Relikvia 2 (Staré mince 2/3. 100 Japonských bronzových monov).
Vráťte sa dierou v stene naspäť na začiatok bunkra k delu. Teraz lanom vytrhnite dvere a vyjdite na plošinu pri bunkri. Napravo pri strome je Relikvia 3 (Staré mince 3/3. Portugalská cínová minca). Za skalou na vreciach s pieskom pri zavretých dverách je Mapa k pokladu. (Kresby: Prostredia: Bunker na útese a Endurance).
Na okraji plošiny si lanovým šípom pri stĺpiku vytvorte spojenie s plošinou, z ktorej ste prišli pôvodne, vráťte sa na ňu a naspäť na pláž.


20. Pláž s vrakmi (2/2)

Keď vyleziete z tunela na plošinu, naľavo vytrhnite lanovým šípom barikádu. Za ňou je skúsenostná krabička. Skočte na lano a vyvezte sa ním na hornú plošinu, kde je táborisko „Jaskyňa“.
Sú tu tiež traja nepriatelia, prvého pri vás môžete vyradiť potichu, zvyšných dostaňte prestrelkou. Pod plošinou s táborákom je menšia plošinka, pri vodopáde je aj stena, po ktorej sa môžete vrátiť naspäť hore. Na tejto plošinke pod vami je pod lanom, ktorým ste prišli, Zásobník 13 a pri vodopáde sú súčiastky.

Z druhej plošiny skočte na lano a po lanách sa spustíte až na pláž neďaleko táboriska s ostatnými. Choďte k nim, aby ste im odovzdali súčiastky (400 sk).
Pri táboráku si môžete dopísať do denníka (Larine zápisky 8/10. Sľub).
Než budete pokračovať, môžete preskúmať druhú hrobku.

Chrám služobníčok (Hrobka)
Druhá hrobka tejto oblasti je poniže tábora. S kladkou z lode vytrhnite lanovým šípom barikádu vstupu a prelezte chodbou naľavo. Rieku prekonajte lanovým šípom a dobehnite k táborisku hrobky. Prezrite si halu, tu to bude len o správnom načasovaní. Pri táboráku sekerou otočte kolesom, čím vypustíte bóju, ktorú prúd bude ťahať dookola haly. Len čo sa bója pohne, choďte doľava a vyskočte na plošinu nad vami. Bója udrie do dolnej tyče stĺpu, čím ho otočí a pred vás sa dostane tyč, po ktorej skočte na plošinu pred vami.
Z jej konca ihneď vypáľte lanový šíp do lanom omotanej časti stĺpu vo vode, čo ho trochu otočí. Dorazí sem bója a otočí stĺp ešte viac a pred vás sa dostane tyč. Skočte cez ňu na lezeckú stenu oproti a po stene už len vylezte hore na plošinu s pokladom (1250 sk), 250 súčiastok, mapa k pokladu. Tiež by ste mali získať 3/3 súčiastok pištole a môžete si pri táboráku prerobiť Taktickú pištoľ na Magnum.

Pláž s vrakmi – Pokračovanie
Choďte k výťahu neďaleko táboriska a vytrhnite dvere omotané lanom. Za dverami sekerou uvoľnite páku, čo zhodí plošinu. Teraz môžete vyliezť po plošine na lezeckú stenu a po nej hore. Hore naľavo za roh a úplne hore (100 sk). Hore je naľavo truhlica pre súčiastky. Mali by ste získať aj 3/3 súčiastok luku.
Pri rohu máte šípy a granáty. Pri granátoch vylezte na stenu dvojskokom a hore skočte na strechu výťahovej šachty. Je tam Zásobník 14.
Potom z konca plošiny streľte lanový šíp a prelezte po lane na lezeckú stenu. Po nej lezte doprava a nakoniec hore. Na plošine hore je Dokument 4 (Zápisky dôstojníkov posádky 4/7. Whitman: Môj úžasný objav). Za kovovou vežou je na okraji plošiny Zásobník 15.
Dvojskokom vyskočte na stenu a z nej na obrubu rezervoáru. Rúčkujte doľava a hore na rezervoár, keďže predtým vám v ceste nahor bránil ostnatý drôt. Odtiaľto skočte na rebrík veže a vylezte hore.
Na plošine veže si pritiahnite lanovým šípom lanovku a skočte do nej. Rovnako si pritiahnite bližšie aj druhú lanovku, skočte do nej a z nej na vežu oproti. Vylezte vyššie na plošinu nad lanom, skočte na lano a spustite sa na plošinu s brokmi. Pri nich vylezte hore a rúčkujte po potrubí doprava až pod rebrík, ktorým vylezte k lezeckej stene a ňou hore na plošinu, kde sú súčiastky. Odtiaľ skočte na plošinu poniže.
Na nej vás hore čakajú štyria nepriatelia. Po boji vyskočte na stenu, rúčkujte doľava a skočte na lezeckú stenu. Po nej vylezte hore a šípom si pri stĺpiku vytvorte spojenie so stenou oproti. Po nej lezte doľava, skočte na susednú lezeckú stenu a vylezte hore na plošinu nad vami. Z nej skočte na rebrík oproti a po ňom vylezte hore, kde máte súčiastky. Lanovým šípom vyrazte barikádu a za ňou už len dobehnite do základne (100 sk).


21. Výskumná základňa

Tábory: 1; Dokumenty: 3; Relikvie: 2; Zásobník: 3; Mapy k pokladom: 1; Výzvy: Slnečný vrah: 5.

Zoskočte dole. V stene je tu barikáda, ktorú zničte granátom. V miestnosti za ňou sú súčiastky (mali by ste dostať 3/3 súčiastok brokovnice) a na stene je ešte jedna barikáda, ktorú tiež odpáľte. Hore je Relikvia 1 (Prilbice 1/2. Prilba dynastie Čou). Potom pokračujte vodou, na prvej plošine naľavo je Zásobník 1. Pokračujte vodou až k lezeckej stene. Nad ňou môžete ohnivým šípom spáliť visiace vrece pre súčiastky.
Vylezte hore po stene a prelezte trhlinou v stene. Pred vami visí žiarovka a za ňou na stene je slnečný totem, ktorý rozstreľte, patrí k miestnej výzve Slnečný vrah. Totem 1. Zoskočte dole, v skrinkách sú tam 2x broky.

Choďte vpred, narazíte na táborisko „Výskumná základňa“. Na stole je Dokument 1 (Armádne hlásenia. Vojak: Precitnutie). Za dverami sú dvaja ostrovania, tak ich zabite. Pri ohnisku si už zrejme môžete vylepšiť Kladkový luk za Športový luk a Pumpovaciu brokovnicu za Bojovú brokovnicu.
Pri táboráku vyrazte dvere sekerou a z nich sa pozrite cez okno. Na stene za oknom je Totem 2. Stále ako stojíte v týchto dverách, pozrite sa doľava a na kuse steny vedľa vás je Totem 3. Stále v týchto dverách, skočte do okna oproti a za ním je skúsenostná krabička a Zásobník 2.

Prelezte oknom naspäť a do haly s vodou. Na jej konci aktivujte spínač, čím otvoríte dvere a za nimi druhý, čím privoláte výťah. Výťah sa zasekne, tak vyskočte na krabicu napravo a zničte sekerou koliesko výťahu, čo ho zhodí dole.
Vojdite na plošinu výťahu a dierou v pletive prelezte na schody. Vybehnite hore prvými schodmi, otočte sa a skočte na plošinu nad schody po súčiastky. Pokračujte hore schodmi, napravo na sudoch je Dokument 2 (Tajomstvo GPS 1/2. Neznámy: Tajomné príkazy). Je tu aj munícia. Choďte hore schodmi a časť schodov chýba. Spod nich visí batoh, tak ho môžete spáliť ohnivým šípom pre súčiastky. Preskočte dieru a vyjdite na štvrté poschodie, kde máte broky.

Privolajte výťah na štvrté poschodie a zbehnite dolu na tretie. Tam vyskočte na rebrík a na malej plošinke pri ňom sa dostanete k druhému koliesku výťahu, ktoré zničte sekerou.
Privolajte výťah naspäť na tretie poschodie, choďte schodmi nižšie a nad schodmi vyskočte na plošinu, kde boli súčiastky. Z nej zničte otvorom tretie koliesko.
Choďte na štvrté poschodie. Napravo vo výťahovej šachte vidíte barikádu, rozstreľte ju brokovnicou. Privolajte si výťah sem na štvrté a ako pôjde hore, skočte naň odtiaľto a otvorom, ktorý ste si uvoľnili rozstrelením barikády, skočte na lezeckú stenu. Po nej lezte doľava na plošinu, kde sú súčiastky. Odtiaľto máte prístup k štvrtému koliesku výťahu, tak ho zničte. Výťah spadne dole a sprístupní vám najnižšie podlažie (100 sk).

Choďte dole a prejdite cez spadnutý výťah. Tesne za ním (pred vami sú zavreté dvere) sa pozrite napravo, je tam Totem 4. Pred vami je skúsenostná krabička.
Prejdite dierou v stene. Naľavo za dierou vypáčte skrinku pre súčiastky. Napravo prejdite pred zavreté dvere, ktoré ste dierou obišli a pred nimi je Relikvia 2 (Prilbice 2/2. Obradná prilbica). Za vozíčkom (pred ktorým bola relikvia) sú súčiastky a hneď za nimi, za pletivom je Totem 5. (Kresby: Postavy: Oko búrky).

V chodbe pred vami sú dvaja ostrovania, môžete ich potichu vyradiť. Naľavo prelezte krabice a za nimi je Mapa k pokladom. Napravo, oproti týmto krabiciam, je munícia, v skrinke súčiastky, skúsenostná krabičky a tiež sú tu krabice, na ktoré vylezte a prelezte po nich na koniec, kde je Zásobník 3. Tým ste získali všetky GPS zásobník a sprístupní sa vám tak dokument (Tajomstvo GPS 2/2. Neznáme: Nezdarená misia) a s tým aj 1000 súčiastok. (Kresby: Prostredia: Výskumná základňa).

Pokračujte chodbou do haly. Napravo máte broky. Vyjdite po schodoch k telu generála a v scénke automaticky získate Dokument 3 (Starobylé zvitky 9/10. Generál: Nesplnená povinnosť). Zistili ste, že kňažka Himiko sa zabila a tak je kráľovnina duša uväznená v jej tele a to spôsobuje búrky, takže musíte zničiť mŕtve telo.

Zíďte zo schodov a napadnú vás nepriatelia (100 sk). Kryte sa za schodmi a zlikvidujte ich. Po boji vyskočte na plošinu, z ktorej útočili a prejdite tunelom za ňou. Na konci spadnete na šúchačku, z jej konca skočte vpred a zachyťte sa lezeckej steny. Vylezte hore a vyjdite von (100 sk).

Na konci plošiny si lanovým šípom vytvorte spojenie a spustite sa nižšie. Prebehnite na mostík s dvoma nepriateľmi. Z neho skočte na plošinu k lanu a po lane vylezte na vežu a z veže sa spustite k táboru, kde útočia na vašich priateľov. Len čo dorazíte dole (100 sk), je po boji. Whitman vzal Sam k Mathiasovi. Ostatní súhlasia, že vám pomôžu dostať sa do obradnej komnaty.
Môžete si pri táboráku vylepšiť zbrane (už by ste mali mať súčiastok na maximum všetkých vylepšení), doplniť schopnosti, presunúť sa inam, ak chcete niečo pozbierať (no to môžete aj po dokončení hry) a keď budete pripravený, tak len nastúpte na loď (200 sk) a odveziete sa do ďalšej oblasti.


22. Pevnosť v priepasti

Tábory: 1.

Lanovým šípom si vytvorte spojenie s lezeckou stenou oproti, prejdite tam a vylezte hore. Prejdite chodbou a v scénke uvidíte Whitmanov skon a ako sa Mathias so Sam dostanú do pevnosti. Napravo si vytvorte lanovým šípom ďalšie spojenie a presuňte sa na lezeckú stenu a po nej hore. Hore dvojskokom vlezte do okna (100 sk).
Pokračujte vpred a v miestnosti, ktorou prejdú traja strážcovia, spáľte ohnivým šípom blokádu. Prejdite tunelom a plížte sa hore schodmi. Hore máte napravo skúsenostnú krabičku, naľavo prejdite po tráme na druhú stranu. Tam sa zachyťte okraja terasy a rúčkujte až na jej koniec popod a ponad stráže. Na konci rúčkujte cez roh a skočte na rímsu okna. Tam si vás všimnú, automaticky vleziete dnu a dáte sa na útek. Len bežte a napokon sa zošuchnete dole (100 sk). (Model postavy: Whitman; Model postavy: Bojovník Oni).

Zabite troch strážcov a choďte vpred k táboráku, pri ktorom máte skúsenostnú krabičku. Je to vaše miestne táborisko „Chránená chodba“. Môžete použiť ohnisko pre zápis do denníčka (Larine zápisky 9/10. Kláštor).
Pokračujte chodbou k dverám. Napravo je skúsenostná krabička. Vypáčte dvere sekerou a vyjdite von, aby ste zas uvideli Sam (100 sk).

Vylezte na plošiny naľavo a hore sa spustite nižšie k telám. Prejdite mostom a čaká vás boj s búrkovou strážou. Na mieste bojiska máte na mnohých miestach muníciu a šípy. Len pár nepriateľov po vás strieľa z luku, väčšina útočí mečom, takže mi prišlo vhodné likvidovať ich úskokmi, respektíve protiútokom v úskoku a potom ich ranených popraviť dorážačkou. Nemrhá sa muníciou a ani sa príliš neriskuje. Lučištníkov samozrejme kľudne strieľajte. Z jednotlivých opevnení po ceste nahor ich môžete lákať k sebe, na vhodnejšie pozície. Tí s mečmi vybehnú rovno, lučištníci niektorí. Pokiaľ sa schovávajú na opevnených palisádach, tak strhnite ich krytia lanovými šípmi a mali by vyraziť k vám. Po boji choďte pred dvere pevnosti a vytrhnite ich lanovým šípom. Prejdite mostom a vojdite do svätyne.


23. Svätyňa v priepasti

Tábory: 2; Dokumenty: 3; Relikvie: 3; Mapy k pokladom: 1.

V miestnosti, do ktorej vbehnete, je rovno táborisko „Posvätná sieň“. Na stole naľavo je Relikvia 1 (Vázy 1/3. Pohrebná urna z Kansu), pri dverách je Dokument 1 (Armádne hlásenie 6/6. Vojak: Posledná obrana).

Vypáčte sekerou dvere. V tejto miestnosti choďte doľava, na konci plošiny je Dokument 2 (Zápisky dôstojníkov posádky 7/7. Whitman: Za hranicou). Pod touto plošinou je Relikvia 2 (Vázy 2/3. Váza z Ban Chiang). Z plošiny, kde bol dokument, môžete vyskočiť na ochodzu nad vami. Hore z nej preskočte na susednú, je tam truhlica na súčiastky a na stole pri nej je mapa k pokladom.

Potom otočte kolesom na pravej strane, aby ste otvorili poklop v podlahe a potom kolesom na ľavej strane, aby ste zdvihli klietku. Lanovým šípom si pritiahnite klietku k sebe, k dverám od táboráka, aby ste ju rozkývali a klietka prerazí stenu nad zavretou bránou.
Otočte kolesom na pravej strane, aby ste zavreli poklop v podlahe a potom kolesom na ľavej strane, aby ste spustili klietku na zem.

Vylezte na hornú plošinu (cez rampu pri ľavom kolese) a postavte sa oproti zavretej bráne. Lanovým šípom streľte do klietky a ťahajte ju k sebe. Klietka sa rozhojdá, tak len čo pôjde k vám, tak na ňu skočte a len čo sa dostane na druhú stranu, skočte na drevenú stenu a rovno dvojskokom hore.
Preleziete za zavretú bránu. Lanovým šípom môžete vytrhnúť závoru a bránu si z tejto strany otvoriť. Vo výklenku pri soche je Dokument 3 (Starobylé zvitky 10/10. Hoshi: Koniec). Objav v komnate, aj dokument vám potvrdia, že Himiko nevolila novú kráľovnú, ale nové telo, do ktorého presúvala svoju dušu, no keďže sa Hoshi zabila, tak jej duša zostala uväznená.

Prejdite chodbou, v ktorej sú 2x súčiastky a na konci dorazíte k poslednému táborisku „Posvätná ceta“. V rohu je Relikvia 3 (Vázy 3/3. Váza zo Satsumy). (Kresby: Prostredia: Pevnosť v priepasti a Zikkurat).

Toto je miesto bez návratu. Keď vyrazíte, musíte už prejsť hlavný príbeh do konca. Teraz sa ešte môžete vrátiť do predošlých oblastí, ak chcete. V niektorých sa objavilo pár nových nepriateľov, ak chcete nazbierať pár skúseností naviac, ale ak ste zbierali všetko podľa návodu, mali by ste mať všetky zberateľské veci a tým pádom viac skúseností a prístupné všetky schopnosti, ako aj dostatok súčiastok na všetky vylepšenia zbraní.
Keď budete pripravený, vypáčte sekerou dvere a prejdite na most.


24. Skalný Zikkurat

Choďte doľava ku skúsenostnej krabičke pri stĺpiku, z ktorého vypáľte lanový šíp do lezeckej steny. Vylezte na ňu, po nej lezte doprava, skočte na susednú a z nej na plošinu napravo. Skočte na druhú plošinu pri vyrazenom okne a vonku na lezeckú skalu za oknom. Po nej doľava, na susednú lezeckú skalu a vylezte hore.
Hore pritiahnite lanovým šípom závažie pred dvere, vietor ho odfúkne do dverí a vyrazí ich. Za dverami vylezte naľavo na plošinu a tam pri stĺpiku vypáľte lanový šíp do závažia na hornej časti. Lezte po lane k závažiu a keď sa pretrhne, tak sa zachyťte na tráme pod vami. Skočte z neho na plošinu pri oknách. Bežte po vonkajšej ochodze a na konci skočte vpred na dosky pred vami. Zlomia sa, tak si pripravte zachytenie cepínom, pretože dopadnete k lezeckej stene.
Prelezte hore pod okno. Dvojskokom vyskočte na mreže okna a po ňom až hore k diere, ktorou preleziete na plošinu. Odtiaľto si vytvorte lanom spojenie s lezeckou stenou nad sochami oproti vám. Lezte po stene doľava, skočte na susednú lezeckú stenu a po nej lezte dole. Na konci sa pustite a zachyťte sa lezeckej steny pod vami. Na nej len lezte doprava a hore na plošinu.

Máte tu táborisko „Vestibul Zikkuratu“, ale len pre možnosť vylepšení. Máte tu aj náboje. Skočte cez tyč na stenu a vylezte hore. Na to, že je to koniec hry, je to veľmi priamočiara cesta.
Hore vás napadnú ostrovania. Využite taktiky naučené cestou, nič viac sa k tomu nedá povedať. Pobite ich, choďte vpred a keď vám vietor zahradí cestu, vyskočte na plošinu napravo a prejdite ďalej. Tu pobite druhú skupinu ostrovanov. Po boji skočte na stĺpik v priepasti oproti a z neho na lezeckú stenu za ním a po nej hore.

Tu vás čaká boj s Oni bojovníkom. Veľký obrnenec zraniteľný zozadu, takže uskakujte pred jeho ranami, keď sa zaženie, dostaňte sa za neho a než sa otočí, streľte mu do chrbta. Je silný, ale pomalý. Párkrát ho streľte do chrbta a potom použite v jeho blízkosti dorážačku, aby ste mu ublížili.
Na druhé kolo ho príde podporiť pár lučištníkov. Budú sa objavovať, aj keď prvých zničíte, takže si na nich dávajte pozor, alebo ich aspoň preventívne ničte a bojujte s obrom rovnako ako predtým. Teda uhýbajte sa ranám, strieľajte mu do chrbta a keď padne na kolená, tak využite zas dorážačku.
Pripravili ste ho o prilbu, takže teraz môžete útočiť aj na chrbát, aj na jeho tvár. Takže stratégia je v podstate rovnaká, likvidujte lučištníkov, ktorí vás ohrozujú a strieľajte do zraniteľných miest obra, aby ste ho zničili. Ak ste si ušetrili granáty, teraz je vhodná doba ich použiť, aby ste ho dostali pár ranami. Keď padne, tak použite dorážačku v niekoľkých krokoch (v podstate „F“ a potom „E“). (Model Postavy: Bojovník Oni; Model postavy: Himiko).

Potom už len prejdite do obradného kruhu. V boji s Mathiasom opäť stláčajte príslušné klávesy a napokon ho zastreľte. Zachránite Sam a s Reysovou a Jonnahom odchádzate z ostrova.

Po titulkoch si môžete zvoliť pokračovať v hre a hoci Lara odišla, jej duch tu zostal, aby mohol preskúmavať ostrov. Automaticky ste pri záverečnej animácii získali posledný zápis do dokumentov (Larine zápisky 10/10. Pravda). A ak ste zbierali všetko počas hry, tak máte 100% a po ostrove sa môžete túlať už len pre kochanie sa prírodou.


Bonus: Hrobka Strateného Dobrodruha (Tomb of the Lost Adventurer)

Toto mini DLC bolo súčasťou predobjednávacieho bonusu, no môžete si ho zakúpiť aj dodatočne. Stojí o niečo viac než zmrzlina a vydrží tiež len o niečo viac od nej. Pre získanie všetkého z nej potrebujete granátomet, brokovnicu, lanové a ohnivé šípy, takže si ju môžete nechať na neskôr.
Choďte do časti Pobrežná Džungľa, do tábora v strede medzi prvou a druhou časťou džungle, kde z druhej časti ste pokračovali do Skalného Chrámu. Od ohniska tábora choďte po pravej strane popri skalách. Je tam plošina na ktorú sa dostanete buď po kmeni padlého stromu, alebo poniže po drevenom moste. Na nej je vstup do skál, ktorý bol bežne zasypaný, ale po aktivovaní tohto MDLC je prístupný.
Prejdite chodbou a na konci zostreľte lucernu, aby sa rozbila a zázračný oheň vám uvoľní cestu ďalej. Pokračujte chodbou až do uzavretého údolia v ktorom je havarované lietadlo. Prejdite na malú, drevenú rampu, ktorá je rovno pred vami. Nad ňou zostreľte lucernu a tá spáli stĺp, ktorý podopieral lietadlo a to sa o niečo viac zosunie.

Skočte na znížené krídlo lietadla. Prejdite po lietadle na susedné krídlo, z neho skočte na malú striešku a z nej na cestu medzi skalami. Vojdite do chodby v skalnej stene. Poniže je v chodbe napravo kovová stena, ktorú odpáľte granátometom. Vnútri zo stropu visia štyri vrecia, tak ich zostreľte ohnivým šípom a získate štyri krabice. Ak nejaká spadne na trám pod stropom, tak ju len zostreľte dolu bežnou zbraňou. Mimo toho máte v miestnosti krabice s nábojmi, krabice so súčiastkami a truhlicu so súčiastkami na vypáčenie.
Naľavo je jedna barikáda, ktorú rozstreľte brokovnicou, alebo granátom. Za barikádou je na vypáčenie truhlica so súčiastkami. Vedľa barikády je na stene polica, skočte na ňu a strhnete ju a spadnú dolu ďalšie krabice. Napravo je na stene ďalšia polica s krabicami. Trafte sa na ňu granátom, aby ste ju zničili a krabice spadnú k vám. Napravo je aj medzi trámami kus barikády. Tú strhnite lanovým šípom, aby ste získali ďalšie krabice.

Potom vyjdite z tejto bočnej jaskyne a pokračujte chodbou ďalej a vyjdete opäť k lietadlu, ale povyše neho. Nad vami zostreľte lucernu, aby zapálila oheň vo visiacom kahanci. Ten sa zasekne o trám, tak vylezte na krabice pred ním a skočte na trám, aby ste oheň uvoľnili a ten spáli ďalšiu časť, ktorá podopierala lietadlo a to zas o niečo klesne.
Skočte na striešku pred vami, ktorá sa po ohni naklonila. Z nej skočte na plošinu za ňou. Vyjdite hore na plošine pred lietadlo. Je tu doska, nad ktorou zostreľte lucernu, aby ste podpálili hornú časť dosky. Potom zatlačte do dosky, tá spadne a podpáli ďalšiu podperu lietadla.

Skočte dole a po rampe vyskočte zas na krídlo lietadla, ako po prvýkrát. Teraz skočte na plošinu rovno za krídlom. Tam máte tri lucerny, tak jednu z nich hoďte do poslednej, zadnej podpery lietadla, aby ste ju podpálili. Po jej zhorení sa lietadlo rozpadne.
Skočte naspäť na krídlo a vylezte na prednú časť lietadla. Vnútro zadnej časti blokujú krabice, tak ich podpáľte ohnivým šípom. Keď zhoria, skočte na zadnú časť lietadla a vylezte dvojskokom úplne hore na zadné krídlo. Z neho skočte na striešku pagody a vylezte hore k truhlici s pokladom, ktorú si otvorte, pre dokončenie tejto hrobky. Odtiaľto môžete skočiť na lano a zveziete sa po ňom naspäť na začiatok oblasti s lietadlom.
Môže sa vám vyskytnúť chyby, tak ako mne. Najprv som si myslel, že len neviem nájsť cestu, pretože od takéhoto mikroDLC by som chyby nečakal. Môže sta stať, že sa vám nedá vyskočiť do zadnej časti lietadla. Respektíve vyskočíte tam, ale pre grafickú chybu sa nedostanete hore ku krídlu a budete stále padať. V takom prípade stačí z adresára s hrou vymazať toto DLC a stiahnuť ho znova. Pozícia vám zostane uložená, takže budete pred hrobkou a lietadlo by malo byť stále zosunuté a pripravené na výskok. Potom už vyskočíte bez problémov.

Related Games Tomb Raider I-III Remastered
Shadow of the Tomb Raider: The Grand Caiman
Shadow of the Tomb Raider: The Serpent's Heart
Shadow of the Tomb Raider: The Price of Survival
Shadow of the Tomb Raider: The Nightmare
Shadow of the Tomb Raider: The Pillar
Shadow of the Tomb Raider: The Forge
Shadow of The Tomb Raider
Rise of the Tomb Raider
Lara Croft GO
Lara Croft and the Temple of Osiris - Icy Death Pack
Lara Croft and the Temple of Osiris
Lara Croft and the Guardian of Light: All The Trappings
Lara Croft and the Guardian of Light
Tomb Raider: Underworld
Tomb Raider: Anniversary
Tomb Raider 7: Legend
Tomb Raider 6: The Angel Of Darkness
Tomb Raider 2 for 1 Value Pack
Tomb Raider 5: Chronicles
Tomb Raider 3: The Lost Artifact
Tomb Raider 3: Director's Cut
Tomb Raider: The Times (exclusive levels)
Tomb Raider 4: The Last Revelation
Tomb Raider 2: The Golden Mask
Tomb Raider 2: Director's Cut
Tomb Raider 3: Adventures of Lara Croft
Tomb Raider: Unfinished Business
Tomb Raider: Gold
Tomb Raider: Director's Cut
Tomb Raider 2
Tomb Raider (1996)



Diskusia Príspevkov: 5 Hodnotenie
45 hlasov

100
60
20

80
40
0
57
Zobraziť všetky Pridať príspevok



| Návody | Autori |




© 99-2022 ABCgames.net 
Facebook
 ABCgames.CZ | SK | E-shop hry |