GAMESCHEATSTRAINERSWALKTHROUGHSCD COVERSWALLPAPERSSCREENSHOTSDOWNLOAD

OTHER
CALENDAR
FORUMS
COMPANIES
TOP 10

BUY GAMES
USER
Login
Registration


Users
Games Store
ABCgames
Contact, RSS, Cooperation
STATISTICS
Games:
Cheats:
Trainers:
Walkthroughs:
Localizations:
CD covers:
Wallpapers:
Screenshots:
Download:
21206
5455
5063
1438
1600
7336
6055
12956
1687

Online 6149 users

Walkthroughs > Tropico 4: Gold Edition


Zobrazení:27945
Autor návodu:Andrej Eperješi, ABCgames.sk

Všeobecné tipy | Kampaň | Prídavky


III. Moderné Časy

V tomto prídavku máte 12 misií a nové budovy. Tie sa vám sprístupňujú postupne, ako plynie čas. Je tu stanovená časová os, ktorú si vždy môžete pozrieť, čo prinesie na najbližších 10 rokov. Jednotlivé roky sprístupňujú buď nové budovy, alebo svetové udalosti. Svetové udalosti prinášajú rôzne účinky, niektoré pozitívne, niektoré negatívne, ale vždy trvajú len v rozmedzí pár rokov. Taktiež máte novú sadu Ediktov.
Budovy, edikty aj časová os sú prístupné len pre týchto 12 misií, alebo ak to povolíte, pre voľné misie na pieskovisku, nemôžete ich používať v DLC misiách, ani v hlavnej kampani.


0. Voľné úlohy

Vesmírny program
Jednou z nových budov je Vesmírny program, ktorý vám umožňuje vypustiť do vesmíru raketu. Keď ho postavíte, môžete si zvoliť, čo bude vaším cieľom a ten dosiahnuť prostredníctvom pár úloh.
The Final Frontier
Môžete začať plánovať pristátie na mesiaci (Fly Me to the Moon), alebo spustiť svoj vlastný vesmírny projekt (Do Not Build A Space Elevator), pátrať po mimozemskom živote (The Search For Intelligent Life), vyslať správu do sveta (The Message Of Communism), pomôcť vede odhaliť Higgsov Bozón (What Is a Bosson Anyway?), alebo môžete skúsiť vytvoriť super vojaka (First Llama In Space).

Fly Me To The Moon: Postavte továreň na elektroniku.
First Man On Pluto!: Majte 4 továrne na elektroniku.
First Man On the Sun!: Exportujte 5000 kusov elektroniky.
First Man On Mars!: Američania vás predbehli a pristáli na Mesiaci pred vami. Takže vy ste miesto toho pristáli na Marse. Nič tam nie je, ale predali ste z vášho objavu práva na film a ročne budete dostávať 40 000 $.

The Search For Intelligent Life: Postavte 5 radarových staníc a nastavte ich do módu „Pátranie po mimozemšťanoch“.
Intelligent Life Found!: Majte 10 členov SWATu, ktorých pošlete na vesmírnu stanicu.
Colonize Mars: Majte populáciu viac ako 400 ľudí.
All Your Space Are Belong To Us: Po objavení inteligentného života zvaného Boris ste svojím úsilím vytvorili kolóniu na Marse a kolonisti vám budú posielať rôzne materiály, ktoré tam zhotovia. Všetky priemyselné budovy môžete stavať zadarmo.

Do Not Build A Space Elevator: Pre vybudovanie vesmírneho výťahu plaťte 2 000 $ každý mesiac po dobu 2 rokov.
Space Solar Plant: Postavte solárnu elektráreň a zakúpte jej všetky vylepšenia.
„Defense“ Star: Exportujte 2000 kusov zbraní.
Stop Using Your Death Star: Vybudovali ste Hviezdu Smrti, ktorá desí Rusov, aj Američanov a ktorou zabíjate rebelov. Každý rok zabije zbraň niekoľko rebelov na ostrove. Zároveň máte +30 vzťahy s USA a ZSSR.

The Message of Communism: Postavte 5 budov rádia.
Communism In Every Galaxy: Postavte 4 budovy televízie.
Boring Election Speech: Majte 30 lojalistov.
Communist Victory: Komunisti si zakladajú na ubytovaní a najväčší komplex pojímajúci 50 rodín je Ziggurat. Ten stojí 100 000 $, ale vďaka prevahe Komunizmu v galaxii ste zrazili cenu o 80% na 20 000 $.

What Is A Bosson Anyway?: Postavte Akadémiu vied.
Supernovas Are Where It´s At: Majte na ostrove 20 profesorov.
El Diablo VS The Boson: Majte 20 členov SWATu.
Higgs Boson Found At Last: Pri hľadaní Higgsovej častice ste našli bozón, ktorý sa volá Fred a ktorý teší všetkých vašich vedcov a vzdelancov. Všetky školské a mediálne budovy môžete stavať zadarmo.

First Llama In Space: Postavte 5 organických rančov.
Nyan Llama: Vygenerujte z elektrární 1000 MW elektriny pre vystrelenie Penultima do kozmu.
Apollo 13 Is In Dire Peril: Zistili ste, že má Apollo 13 problémy a tak potrebujete zainvestovať na prerobenie vašej rakety, aby ste ho mohli odtiahnuť. Zaplaťte teda 100 000 $.
Apollo 13 Is Safe: Super vojaka ste síce nevytvorili, ale zachránili ste Apollo 13, za čo vám Američania ponúkajú odmenu. Môžete prijať 500 000 $ do štátnej pokladne, alebo 100 000 $ na svoj švajčiarsky účet.

Presidency
Môžete sa uchádzať o zlepšenie svojho paláca. Najprv musíte mať populáciu minimálne 250 ľudí. Druhou časťou je mať na švajčiarskom účte 20 000 – získaných v rámci danej misie. Keďže to neponáhľa, stačí postaviť národnú banku a nechať ju pracovať v móde prepierania peňazí na švajčiarsky účet. Treťou časťou je mať všeobecnú spokojnosť obyvateľstva na úrovni 60. Poslednou časťou je zaplatiť 20 000 za daň zo štátnej pokladne.
Za odmenu budete mať vylepšený váš palác. Zmení sa celková podoba budovy a budú tam rovno aj vylepšenia, ktoré ste mohli dokúpiť pre palác (záhrady, strážne búdky, vaša socha). V paláci strážili 4 vojaci, v prezidentskom paláci stráži 6 členov SWATu.


1. State of Emergency

Vraciate sa z dovolenky na ostrov, kde Penultimo nechal spáliť všetky farmy, aby vyhladoval rebelov. Rebeli odišli, ale vaši ľudia sú teraz bez jedla. Musíte sa o nich postarať, no ľudia sa boja a aby vám to zástupkyňa OSN, Brunhilda Van Hoofová sťažila, tak vám pridá ukazovateľ Miery Paniky.
Miera paniky bude každý mesiac stúpať a keď dosiahne 100 bodov, tak sa opäť resetuje na 0, ale vyvolá to nejakú sociálnu pohromu (povstanie, krádež z pokladnice, podpálenie budov, atď).

Aby ste nasýtili hladných, máte postaviť šesť zdrojov jedla (The Food Crisis in Tropico!). Môžu to byť farmy, ranče, alebo rybárske chaty. Taktiež vás Penultimo informuje, že hladuje aj veľká časť sveta, takže by ste mohli nakŕmiť aj cudzincov a zarobiť na tom (Feed the World). Máte vyviezť 2000 kusov jedla. Keď už budete stavať šesť zdrojov jedla, tak nebude problém niečo aj vyvážať.
Na začiatok si môžete dovoliť trochu míňať, takže postavte aspoň štyri zdroje jedla, jednu farmu na predajné plodiny, nech je nejaký príjem. Imigračný úrad, aby ste mali ľudí a strednú školu, aby ste získavali vzdelaných ľudí. Tiež sa hodí aj nejaká továreň, ak si ju môžete dovoliť, ale kvôli malému množstvu ľudí stačí na začiatok jedna.
Kvôli nepokojom sa budú množiť aj rebeli, takže tu je vhodné zainvestovať skôr aj do armády, aspoň jednu zbrojnicu a jeden bunker, či dve strážne veže.

Ozve sa vám Hoofová a aktivuje vám mieru paniky. Po chvíli dostanete prvú možnosť, ako resetovať panikometer. Aby ste potlačili protesty proti kríze, postavte noviny (Anti-Crisis Protests). Tým resetujete panikometer.
Lopez navrhuje postaviť Supermarket, čo je budova nahrádzajúca pôvodný trh (Tropimart). Tiež to resetuje panikometer a získate aj 10 000 $ na švajčiarsky účet.

Pridajte ďalšie farmy s predajnými plodinami a aj zdroje potravy, aby ste ich mali konečne šesť. Môžete tiež postaviť biofarmy, keďže by ste už mali mať dosť ľudí, no nie dosť vzdelaných (ak sú peniaze, postavte aj univerzitu). Tiež doplňte nejaké služby, ale stále zrejme prioritne profitujete len z poľnohospodárstva, tak treba míňať rozumne. Penultima teší, že ste nakŕmili svojich ľudí, aj cudzincov vo svete, no má zlé správy, blíži sa koniec sveta (Doomsday Rumors in Tropico). Tým opäť vzrastá panika. Aby ste resetovali panikometer, musíte mať na ostrove 6 žurnalistov. Môžete postaviť ďalšie noviny, ale ak ste už niečo našetrili, postavte radšej elektráreň (treba mať vzdelaných ľudí a v 1968 budú študentské protesty, tak nemôžete ani najímať špecialistov zo zahraničia), alebo veterné turbíny a postavte televíziu, či rozhlas (spolu s novinami majte všetky správne nastavené, aby vám generovali nejaký zisk).

Tým sa posúvate ďalej a Hoofová vám dodá správu, ktorú zámerne pozdržala (Special Crisis Committee). Kolujú zvesti o konci sveta a treba ustanoviť komisiu, aby to preskúmala. Keďže vám tú správu pozdržala, máte len 12 mesiacov na to, aby ste mali ministerstvo a plný kabinet ministrov. Ak ste ešte ministerstvo nepostavili, mali by ste už postupne zarábať z toho množstva fariem, čo ste nastavali a tak si ho môžete dovoliť. Ak to stihnete, resetuje sa vám panikometer a dostanete aj 9 785 $. Ak to nestihnete, zvýši sa vám panikometer.
Aby ste potlačili zvesti o konci sveta, chce Rodriguez vojakov pripravených na nepokoje (Assemble the Doomsday Squad). Stačí mať 10 vojakov a/alebo generálov a resetuje to panikometer. Proti rebelom bolo vhodné mať už nejakú armádu, takže spolu s palácovou strážou už ich zrejme máte dosť.
Penultimo chce, aby ste vyvrátili správy o tom, aké je to v Tropicu nebezpečné (Madagascar or Bust). Musíte postaviť za 36 mesiacov novú televíziu (ak ste aj kvôli šiestim novinárom jednu postavili, teraz treba ďalšiu). To vám resetuje panikometer a zabráni emigrácii ľudí.

Onedlho vám Penultimo pogratuluje k vyriešeniu krízy súdneho dňa (aj ak ešte nemáte postavenú ďalšiu televíziu, sú to pomocné úlohy) no varuje vás pred vlnou zločinu, ktorá zasiahla ostrov (Crime Wave in Tropico!). Pre resetovanie panikometra stačí postaviť väznicu.
Už by ste mali mať už isté zisky, takže sa môžete trochu rozvíjať, ale netreba zas plánovať príliš, pretože už nie ste ďaleko od konca. Antonio Lopez vám ponúkne ďalšiu obchodnú príležitosť (Capitalize on the Panic), začať predávať hliníkové čiapky, po ktorých je dopyt v obave pred koncom sveta. Zarobíte tým 20 000 $ do pokladne, 20 000 $ na švajčiarsky účet, ale zvýšite tým o nejakých tridsať bodov panikometer.

Keď máte väznicu, chce z vášho ostrova spraviť Hoofová trestaneckú kolóniu (Penal Colony). Pošle vám 10 zločincov, ale prihodí za to aj peniaze. O nejakého pol roka vám posiela ďalších 10 väzňov (Convits Arriving in Tropico). Môžete odmietnuť s tým, že je u vás epidémia, čo má zas iné následky. Môžete väzňov prijať, aj tak sa budete musieť postarať o tých, čo prišli predtým.
Pre konečné upokojenie ľudu máte potlačiť zločinnosť (Put Crime To Sleep). Môžete zločincov nechať zatknúť, na to treba mať dostatok väzníc, mimo tých čo ste prijali vám vznikajú aj zločinci z vašich vlastných ľudí. Môžete ich nechať zabiť armádou, alebo (za drahší peniaz) im zariadiť nehodu pomocou vašich tajných agentov. V prehľade zamestnaní v almanachu nájdete zločincov, kde si ich môžete všetkých vybrať a prideliť, čo sa im má stať. Posledných môžete vyhľadať proste pomocou priblíženia cez túto úlohu.

Keď ste sa zbavili zločinu, máte už len zastabilizovať svoju ekonomiku oproti kríze, ktorá vládne vo svete (World Economic Crisis). Stále máte panikometer, no už stúpa pomalšie, ak si vediete dobre. Stačí postaviť dve továrne pre oživenie vašej ekonomiky.
Napokon už len exportujte 1000 kusov tovaru (The Switzerland of the Carribean). Exportujte z vašich tovární, môžete pristavať ďalšie a už si len počkajte na víťazstvo.


2. The Hiccups

Isla del Furioso. Malý a prevažne piesočný ostrov. Najúrodnejšia pôda je na malom kuse v centre, kde máte aj palác, takže ak chcete pestovať, mali by ste centrum presunúť ďalej.

Penultimo je spokojný s novým ostrovom a aby ste ho mohli začať obhospodarovať (Getting Started), máte dosiahnuť populáciu aspoň 100 obyvateľov. Keď máte dosť ľudí, tak sa ale objaví epidémia čkania (The Hiccups Outbreak!). Doktori ju nevedia zastaviť a ak vám ochorie 100 ľudí, tak je to pre vás koniec.
Máte však aspoň možnosť ju kontrolovať (Preventive Medicine). Každá nemocnica vylieči za rok 2 pacientov a každé sanatórium vylieči za rok 4 pacientov. Nie je to veľa, ale aspoň budete trochu znižovať narastajúci počet chorých. Na druhej strane zas potrebujete pre budovy elektrinu, zamestnancov a aj nemocnice a sanatóriá niečo stoja.

O liečbu sa pokúsi doktor Steinschneider (Research and Destroy). Aby mohol začať prácu, potrebuje na asistenciu 6 profesorov. Stačí mať budovy, v ktorých pracujú profesori, 6 je napríklad plný počet zamestnancov vysokej školy.
Antonio Lopez vás informuje, že obchodníci z obavy z možnej nákazy nechcú toľko kupovať vaše potraviny a ceny za poľhnohospodárske produkty klesnú o 20% (Fickle Capitalism). Trochu to môžete znížiť colnicou, ale rozhodne sa treba venovať aj priemyslu, aby ste mali dosť peňazí.
Aby to bolo ešte ťažšie, oznámi vám doktor Steinschneider, že vírus čkania teraz dokáže nakaziť celé budovy (Infected Buidlings!). Nakazená budova postupne nakazí všetkých ľudí, ktorí v nej bývajú, alebo pracujú. Na začiatok vám odporúča takú budovu zničiť. No onedlho príde s riešením, mikrovlny môžu budovu vyliečiť (Buildings Can Be Cured). Ak postavíte v okolí nakazenej budovy satelitný radar, tak do roka vylieči jednu budovu. Tiež je to len dočasné riešenie, pretože radarov môžete postaviť maximálne 5 a ak je pri radare viac nakazených budov, vylieči ročne len jednu.
Pre trochu povzbudenia vás Penultimo informuje, že Medzinárodná Zdravotnícka Organizácia nevie o vašej epidémii a chce vám udeliť cenu najzdravší národ sveta (A Healthy Feeling). Ak počet nakazených nepresiahne 70, tak na konci misie dostanete 25 000 $ na váš švajčiarsky účet.
Tiež pri stavebných prácach môžete nájsť poklad (Treasure Found). Môžete si ho nechať (10 000 $ na váš švajčiarsky účet), môžete ho nechať na sväté účely, keďže ľudia veria že je to boží dar (1 katedrála zdarma), alebo ho môžete dať chorým na ostrove (+15 spokojnosť obyvateľstva).

Penultimo sa domnieva, že vírus bol umelo vytvorený a chce nájsť jeho pôvod (The Investigation). Na vyšetrovanie potrebujete 3 agentov, tak schváľte edikt a vytvorte sídlo tajnej polície.
Kým sa pasujete s chorobou, občas sa môže ozvať doktor s tým, že vírus mutuje a zameriava sa viac na špecifických obyvateľov. Môže napadnúť napríklad farmárov, stavbárov a podobne a vtedy vám ochorie až do 10 ľudí z danej profesie.

Keď ste nevypátrali ani s tajnými agentmi zdroj nákazy, doktor príde s teóriou, že by ste mohli skúsiť ľudí liečiť tak, že ich vydesíte. No keďže by bolo časovo náročné desiť každého osobitne, navrhne pár možností. Najprv postaviť kino (Fright Night), aby sa v ňom premietali horory, čo by ľudí vydesilo. Vylieči to 15 ľudí.
Kino síce nezastavilo infekciu, ale vyliečilo pár ľudí. Doktor má nápad na ďalšie liečenie. Desiť ľudí môžete aj rýchlosťou na horskej dráhe (The Barfinator). Postavte horskú dráhu, vylieči to 25 ľudí. Ďalej môžete povoliť skákanie z výšky na gume (Bungee Jumping). Na to postavte reštauráciu Kozmický Špendlík a vylieči to 40 ľudí. Tieto dve vedľajšie úlohy sú na udržanie nákazy na uzde, než sa pohnete vpred k liečeniu, takže ich nemusíte plniť hneď, až keď bude dosť nakazených, aby sa vám to oplatilo.
Jeden z doktorových asistentov príde tiež s nápadom liečby, dať ľuďom piť rum, aby čkali normálne, čo by mohlo potlačiť umelé čkanie (Rum for the Win). Postavte preto paliareň na rum. Zanedlho však zistíte, že to nepomohlo, navyše sa stav niektorých ešte zhoršil a hrozia, že vás budú žalovať (The Hangover), takže na ich podplatenie musel Penultimo vziať 10 000 $ zo štátnej pokladne.

Po všetkých predošlých pokusoch konečne našiel doktor Steinschneider liek (The Cure). Vyčítal ho z nejakej legendy, kde istý Merlin vyliečil svojho kamoša Artuša. Pre liečbu musí človek stáť na hlave, vypiť tri poháre čistej vody a spievať národnú hymnu. Na začiatok máte postaviť nové sanatórium, aby ste v ňom zhromaždili chorých. Postavte ho teda, musí byť nové, aj ak už máte zopár sanatórií.
Potom aby mohli piť, potrebujete čistú vodu, tak treba mať na ostrove dve čističky vôd (Fresh Water). Ak ste ich už mali postavené, tak sa rátajú a úloha je splnená.
Keď majú vodu, treba už len spievať národnú hymnu (Day of Triumph). Aby sa im do toho chcelo, vydajte edikt Deň Národa pre oslavu národa Tropica.


3. The Truth Is Out There

Najprv po vás šla Van Hoofová, teraz na vás nasadili umelo vytvorený vírus, musíte začať odhaľovať, kto po vás ide.

Penultimo má plán, ako odhaliť osobu, ktorá rozšírila vírus čkania (The Investigation). Nepovie vám o čo ide, ale na začiatok máte vybudovať štyri ranče chovajúce lamy. Keď ich máte, tak dôjde k nešťastiu a všetky lamy utečú a zdevastujú poľnohospodárstvo, čo má za následok, že nemôžete stavať farmy, ani plantáže. Takže je vhodné si postaviť tie, čo máte v pláne pred dokončením ranča.
S touto katastrofou nerátal, ale jeho plán pokračuje (The Money Trap). Chce napísať na bankovky „vieme, kto si a čo si spravil“, aby sa tak zo strachu priznal ten, čo je zodpovedný za čkanie. Vydajte edikt „Tlač peňazí“.

Po predošlých udalostiach sa ozve slečna Pineapple (From Penultimo With Love) s tým, že má o Penultima obavy a mali by ste ho nechať prezrieť, takže máte postaviť nemocnicu. Keď ju postavíte, doktori nevedia, čo by s ním mohlo byť, tak to chce slečna konzultovať so špecialistom (Phone-A-Friend) a aby ste ho dostihli, postavte budovu rádia. Rádiom sa spojíte s doktorom Steinschneiderom, ktorý zistí, že Penultimo je klon (Penultimo a Clone?!). Exportujte 500 kusov zlata z bane, aby mohol doktor vyrobiť prístroj na lokalizáciu pravého Penultima.

Keď exportujete zlato, Penultima zachránite. Ten vám povie, že začul diskusiu svojich únoscov s ruskými predstaviteľmi (USSR Responsible?). Než udrú znova, chce, aby ste udreli ako prvý a poslali im otrávený rum. Postavte destilačku rumu a exportujte 500 kusov rumu.
Tiež chce napraviť škodu, ktorú napáchal jeho klon (Llama Season) a tak máte postaviť centrálu SWATu. Keď ju máte, nechá členov SWATu, aby sa postarali o lamy a opäť môžete stavať farmy a plantáže. No zabitie toľkých lám (Llama Massacre) naštve Sunny a environmentalistov a stratíte u nich 100 bodov rešpektu.
Keď vyvozíte rum, tak agentka Saša odhalila jed vo fľašiach (Angry Russians) a máte -100 vzťah s Ruskom. Aby ste si vzťahy napravili, máte poskytnúť jej nadriadeným dovolenku a tak postavte dva luxusné hotely. Čím zároveň môžete začať rozbiehať turizmus.

Keď si napravíte vzťahy so ZSSR, tak Penultimo povie, že zrejme s jeho únosom nemali Rusi nič, ale zahliadol list s nápisom CIA a tak za tým budú iste Američania (The Men In Black). Máte postaviť tri radarové stanice, aby ste mohli odpočúvať ich frekvencie.
Môže sa vám ozvať Nick Richards, bývalý prezident USA s tým, že nie je mŕtvy, že to bol len jeho trik a že vám môže povedať, kto je za útokmi voči vám (An Old Acquaintance), ak mu zaplatíte 50 000 $ z pokladne. Môžete samozrejme odmietnuť a zrušiť úlohu, alebo zaplatiť. Onedlho sa vám ozve doktor Steinschneider s tým, že to nebol pravý Nick, ktorý je zrejme mŕtvy, ale klon a ak ste zaplatili, nechali ste sa napáliť.
Keď postavíte tri radary, tak na to CIA príde (The Price of Silence) a máte -100 vzťahy s USA. Veľvyslanec Crane to pred tajnou službou ututlal, no na oplátku chce od vás, aby ste postavili luxusnú jachtu; tým si vzťahy napravíte. Začali ste turizmus pre Rusov, tak ho len rozšírite pre Američanov.

Ďalšia pohroma (Penultimo Disease Outbreak); objavila sa nová epidémia. Tá mení ľudí na Penultimov. Každý rok zmení 10 ľudí na Penultimov a tí strácajú pracovné schopnosti. Váš doktor verí, že môže nájsť liek (The Naughty Professor), no potrebuje na to chemikálie. Postavte chemickú továreň a exportujte 1000 kusov chemikálií.
Keď ste exportovali chemikálie, niekto mu liek ukradol (Cure Sabotaged!). Aby ste odhalili vinníka, stačí len vydať edikt na odpočúvanie „Wire Tapping“ a mať teda aj tajnú políciu. Z materiálov, ktoré agenti získali, zistil doktor, že aj tento nový, zachránený Penultimo je klon (Another Clone?!). Zatkli ste ho a tým ste zastavili šírenie nákazy Penultimov.
Aby ste zistili, kde je pravý Penultimo, tak ho chcete mučiť, no zastane sa ho Sunny a keďže vie, že pravý Penultimo sa bojí výšok, poradí to skúsiť aj na tohto (Balloon Fair of Doom). Postavte z atrakcií jazdu balónom a potom vydajte edikt „Balloon Fair“.
Zistíte od neho čo potrebujete a máte polohu pravého Penultima. Aby ste ho zachránili z vojenského komplexu, generál Rodriguez požaduje 30 vojakov / generálov / členov SWATu. Len čo ich máte, zachránia Penultima a misia je splnená.


4. The Shakes

Po záchrane Penultima ste zistili, že jeho únoscovia dostávali rozkazy z Piedra Islandu, tak tam vyrážate. Na ostrove sú 3 sopky a je dosť nestabilný, takže okrem výbuchov sopiek sú tu pravidelné zemetrasenia, čo vám dosť sťažuje hru.
Môžete začať s pár baňami, pre rýchly zisk, v hornej, úrodnej časti dohoďte pár bio fariem a začnite s priemyslom. Postavte si meteorologickú stanicu pre včasné odhaľovanie a minimalizovanie dopadu zemetrasení. Zo začiatku sú obyvatelia dosť spokojní, takže máte trochu času, než sa začnú búriť a k ich potrebám môžete po rozbehnutí priemyslu. No ak to odkladáte, majte pár vojakov pre prípadných rebelov.
Keď sa dobre stabilizujete s priemyslom a neskôr aj s turizmom, už vás zemetrasenia trápiť nemusia, proste postavíte všetko, čo spadne. Tiež prihoďte neskôr pár požiarnych staníc, aby ste nemuseli kontrolovať každý požiar po výbuchu sopky.

Na začiatku máte pár vedľajších úloh, ktoré vám môžu pomôcť so stabilizovaním sa.
Antonio Lopez (Fundraising) ponúka investície. Ak od prijatia úlohy postavíte do 12 mesiacov 2 hotely, alebo 4 farmy, alebo jednu továreň, dostanete 20 000 $.
Penultimo (Calling All Builders) má fond z Európy, ktorý vám sprístupnia, ak postavíte ďalšiu stavbársku budovu, aby ste mali dosť stavbárov na opravy škôd po zemetraseniach. Po jej postavení dostanete 20 000$.
Súdruh Vasquez (Stop, Drop and Roll) chce, aby ste mali 12 požiarnikov, ktorí vás budú chrániť pred hrozbami požiarov z výbuchov sopiek. Na to vám stačia dve požiarne stanice s plným počtom zamestnancov. Odmena: 20 000 $ a +10 vzťah s komunistami.

Misiu začínate 1966, v roku 1968 začnú študentské protesty, ktoré vám budú brániť v najímaní skúsených pracovníkov (Worldwide Protests). Máte preto posilniť vzdelanosť na vašom ostrove a tak postavte dve vysoké školy. Odmena: +10 komunisti, +10 intelektuáli.

Keď máte na ostrove aj Steinschneidera, ponúkne sa, že vám naprojektuje efektívnejšie bane (Mining Efficiency). Ak mu zaplatíte 10 000 $ na vývoj, tak môže stavať Vrtné bane (hneď po výskume, teda nemusíte čakať na rok 1973, kedy sa vám sprístupnia bežne) a budú o 20% lacnejšie.
Penultimo navrhne prilákať Britov, ktorí zaplavili Ameriku (The British Invasion 1/2). Postavte športový komplex, aby ste ich prilákali. Keď ho postavíte, už len vydajte edikt „Headliner“, ktorý zvyšuje turizmus a vzťahy s USA (The British Invasion 2/2). Na jeho vydanie musíte mať nočný klub. Po jeho vydaní ste sem dostali dosť Britov a vzťahy s EU sú lepšie, čo vám hodí viac peňazí pri pomoci po katastrofách. Odmena: +30 vzťah s EU, +10 spokojnosť u žien, -20 vzťah s veriacimi.
Antonio Lopez navrhne postaviť budovu televízie. Vďaka tomu budete dostávať viac na pomoc po katastrofách, pretože budete vysielať o škodách, ktoré ste utrpeli. Zároveň potom môžete vyvolať umelo malé zemetrasenie, alebo výbuch sopky, aby ste dostali peniaze na vysporiadanie sa s katastrofou (Devastating Profit).

Ako budete postupovať misiou a ako sa budú množiť otrasy, dopočujete sa, že silné zemetrasenie zasiahlo aj ZSSR (Earthquake Destroy Military Complex in the USSR). Môžete im poslať pomoc 10 000 $ a získať +10 vzťahy so ZSSR.

Na ostrov dorazí doktor Steinschneider a aby preskúmal miestne seizmické aktivity (My Secret Lab), požaduje 40 000 $ na vybudovanie tajného laboratória.
Zároveň krátko po svojom príchode vybuduje zariadenie súdneho dňa, ktoré vás bude krátko pred každou katastrofou informovať o jej príchode.
Keď mu zaplatíte tajné laboratórium, chce preskúmať nerasty z ostrova (Forced Depletion). Exportujte 1000 kusov železa. Keď ich vyexportujete, ozve sa neznámy muž, ktorý si vraví Tieň a varuje vás, aby ste neskúmali seizmickú aktivitu na ostrove (Gentle Threats).
Doktor zistí, že seizmická aktivita nie je prirodzená a že otrasy niekto vyvoláva umelo (There´s Something Down There). Aby zistil, kde sa nachádza tajná základňa nepriateľov, potrebuje ďalšie vzorky. Môžete exportovať ďalších 2000 kusov železa, alebo 2000 kusov Bauxitu (v tom prípade to nevzbudí také podozrenie a otrasy nebudú tak časté). Po tomto vývoze sa zas ozvú s tým, že ste spečatili svoj osud, lebo ste rozhnevali Konklávu (The Conclave). Odteraz budú otrasy a výbuchy sopiek ešte častejšie.
Doktor vybudoval elektromagnetickosonické zariadenie, ktorým chce zničiť tajnú základňu pod ostrovom. No aby malo dostatočnú silu, potrebuje energiu. Pre zariadenie potrebujete 2500 MW (The Land Down Under?). Všetka energia z elektrární, ktorú nespotrebúvate, pôjde každý mesiac do jeho prístroja. Môžete preto postaviť ďalšie elektrárne, ak to chcete urýchliť. Už len riaďte svoj ostrov, opravujte škody po častých zemetraseniach, haste požiare po sopkách a čakajte, kým budete mať dosť energie.
Na prvýkrát sa netrafí a potrebuje páliť druhýkrát a teraz potrebuje 4000 energie (Unforeseeable Results). Ani toto nevyjde a na tretí pokus potrebuje 10000 energie (Third Time´s The Charm). Tretím výstrelom zničíte tajnú základňu a ukončíte misiu.

Doktor Steinschneider vám krátko po svojom príchode oznámi, že mu môžete prispievať na výskum (The Steinschneider Research Fund). Za príspevky bude popri hlavnej činnosti na seizmickom prieskume venovať svoj čas aj výskumom, ktoré by vám mohli pomôcť. Podľa toho, koľko budete prispievať, aj potrvá, kým dostanete nejaké výsledky. Môžete prispievať 500 $ mesačne (výsledky do 18-36 mesiacov), 1000 $ mesačne (výsledky do 12-24 mesiacov), alebo 2500 mesačne (výsledky do 6-12 mesiacov). Výsledky sú náhodné a majú pozitívne účinky, zväčša vám posilnia budovy. No zároveň posilnené budovy nemôžete zbúrať ani vy sami, takže si ich dobre rozmiestnite, aby vám neskôr neprekážali.
Titanium Barriers: Garáže nezničí zemetrasenie, ani vy.
Recycled Components: O 20% lacnejšie stavby budov z časti „Potrava a zdroje“.
Rubber Band Building Foundations: Bane nezničí zemetrasenie, ani vy.
Donation Generation Machine: O 20% lacnejšie stavby budov z časti „Blahobyt a ekonómia“.
Automated Bureaucracy: O 20% lacnejšie stavby budov z časti „Vláda“.
Water Operated Stabilizer: Meteorologickú stanicu nezničí zemetrasenie, ani vy.
Wonder Glue: Elektrárne nezničí zemetrasenie, ani vy.
Cardboard Walls: O 20% lacnejšie stavby budov z časti „Bývanie“.
Quicker Drying Cement: Stavba budov je o 33% rýchlejšia.


5. Countdown to Oblivion

Zistili ste, že Konkláva chce vyhrotiť vzťahy medzi ZSSR a USA, čo by mohlo viesť k následkom, ktoré nechcete a tak im v tom musíte zabrániť. Agentka Saša vám prezradí, že bývalý člen KGB, generál Fedorov chce vyvolať medzinárodný incident. Máte si získať jeho dôveru, aby vám odhalil svoje plány.

Máte vytvoriť Alianciu so ZSSR (The Rogue General), aby ste presvedčili Fedorova, že ste spojencom Ruska proti Amerike. Na to potrebujete vydať edikt a na ten potrebujete mať dobré vzťahy s Ruskom. Môžete ich zlepšiť umelo, podplatením (Bureaucrats for Sale). Za 10 000 $ získate +10 vzťahy. Alebo proste plňte bežné vedľajšie požiadavky od Ruska.
Keď máte dobré vzťahy, vytvorte ediktom alianciu a umiestnite ruskú vojenskú stanicu na vašom ostrove. Potom sa vám ozve samotný Fedorov (A Shaky Alliance). Povie vám, že tiež chce zatočiť s Konklávou, ale je presvedčený, že tá je na americkej pôde a tak tam chce vtrhnúť. Aby ste vytvorili alianciu, majte 5 prístavov, tak postavte 4 ďalšie. Máte na to 30 mesiacov.

Keď máte prístavy, povie vám, že chce napadnúť Aljašku, kde sa podľa neho ukrýva Konkláva (Invasion Force). Získavate odpočet do pripravenosti jednotiek na útok, ktorý je na úrovni 100. Keď klesne na nulu, tak začne invázia a vy ste prehrali. Musíte zdržať útok, než odhalíte viac a na to máte zas sériu vedľajších úloh. Odpočet bude aktívny až do konca misie, kedy odhalíte pravé úmysly Konklávy.
Agentka Saša vám poradí exportovať 500 kusov rumu (Make Rum, Not War). Keď exportujete rum, odpočet sa vráti na plnú hodnotu. Fedorov sa pýta, či sú vaši vojaci pripravení. Ak poviete že sú tiež opití, zbrzdíte odpočet, ale stratíte 30 bodov rešpektu u militaristov. Ak poviete, že sú pripravení, odpočet opäť začne.
Slečna Pineapple poradí postaviť divadlo (Naughty Theater) a hrať v ňom komédie (Burlesque), čo zbrzdí odpočet.
Pomôcť chce aj Penultimo a informoval Fedorova, že máte problém s rebelmi, na čo sa vás Fedorov spýta, či je to pravda. Ak poviete, že je to tak, Moreno vám pošle na ostrov 10 rebelov, s ktorými sa treba vysporiadať, čo zbrzdí odpočet. Ak poviete, že si s tým poradíte, rebeli neprídu, ale odpočet pokračuje.
Neskôr Fedorovi povie generál Rodriguez, že vaša armáda nie je pripravená, tak chce Fedorov vedieť, že prečo (Running Out of Excuses). Ak poviete, že ste pripravený, odpočet pokračuje. Ak poviete, že vypukla epidémia Lamskej chrípky, tak to odpočet zbrzdí, ale máte efekt chrípky a zastaví sa príchod imigrantov.
Poslednú možnosť na zbrzdenie odpočtu ponúka agentka Saša (Too Many Docks), ale je dosť extrémna. Máte zbúrať všetky prístavy, okrem jedného (jeden vám vždy musí zostať).

Doktor Steinschneider sa vám ozve s tým, že môže pomôcť odhaliť pravdu o Konkláve (For Science!), no potrebuje na výskum 30 000 $. Zaplaťte mu a príde s nápadom vytvoriť sieť odpočúvaní prostredníctvom zariadení v elektronike (Bugged Electronics), takže postavte továreň na elektroniku a exportujte 1000 kusov elektroniky. Keď to zvládnete, máte postaviť 5 radarových staníc (To the Radar Dishes!), aby ste dekódovali signál z odpočúvacích zariadení.
Keď máte všetky informácie, treba ich roztriediť (Information Overload). Môžete zaplatiť Číňanom 20 000 $ a bude to hneď, alebo môžete využiť vlastné zdroje a v tom prípade potrvá pár mesiacov, než to zvládnu. Urýchliť to môžete tak, že budete mať na ostrove dostatok profesorov.
Z odpočúvania ste zistili, že Konkláva len manipuluje Fedorovom a Sašou, aby ich poštvala proti USA a spôsobila tak konflikt (Puppet on a String). Aby ste mali dôkaz, nie len odpočúvanie, tak majte na ostrove 3 tajných agentov, aby zajali člena konklávy.
Keď ho máte, postavte sanatórium a nastavte ho na mód psychiatrie (The Serum of Truth). Potom už len musíte počkať, kým doktor vytvorí sérum pravdy. So sérom pravdy prizná agent Konklávy, že to celé bola ich manipulácia. Fedorov ustúpi od útoku na Aljašku a odpočet sa zruší.
Za odhalenie pravdy sa chce s vami Konkláva porátať (The Clock Is Ticking) a máte 13 mesiacov na to, aby ste mali dosť vojakov, generálov a členov SWATu, aby sa postarali o útok vojakov Konklávy.


6. Keep Calm And Carry On

Po kríze z predošlej misie sú Američania v panike zo strachu pred treťou svetovou vojnou a zásobujú sa jedlom v atómových krytoch.

Kvôli tomu, že sa ľudia zásobujú jedlom, je nedostatok konzervovaných potravín a veľvyslanec Crane chce, aby ste exportovali 500 kusov konzervovaných výrobkov (Chaos In A Can). Stačí postaviť konzerváreň a vyviezť. Odmena 10 000 $ na váš švajčiarsky účet.

Doktor Steinschnieder vám potom predstaví Index Chaosu, ktorý meria chaos vo svete prostredníctvom konzervovaných potravín. Musíte udržať stabilný index chaosu, aby ste tým rozhodili Konklávu. Na začiatok (Each Can Is a Grenade) máte zarobiť 30 000 $ len z vývozu konzervovaných potravín. Keď to zvládnete, zvýši sa index chaosu zo 100 na 300.

Chaos klesne na 250 a vašou úlohou je udržať ho nad úrovňou 200 (Chaos Is the Key). Prostredníctvom doplňujúcich úloh teda index zvyšujte. Musíte ho udržať nad úrovňou 200 po dobu 54 mesiacov.
Sunny Flowers (No Food Is the Best Food) tvrdí, že treba podávať len zdravé jedlo, aj keby mal kvôli tomu niekto hladovať. Majte 2 supermarkety a podávajte v nich len zdravé jedlo. Odmena: +80 Index.
Brunhilda Van Hoofová (Young People Are To Blame) viní zo svetových problémov mladých ľudí. Zatknite a pošlite do väzenia 5 ľudí mladších ako 21 rokov. Ak nemáte dosť mladých zločincov, proste zatknite kohokoľvek mladého. Odmena: +90 Index.
Antonio Lopez (Who Wants Some Tea?) hovorí v mene kapitalistov a Americkej záujmovej skupiny, ktorí chcú potrestať komunistov. A ako vždy, nechcú dane. Zatknite a pošlite do väzenia 5 prívržencov komunizmu a vydajte edikt Daňové úľavy. Odmena: +120 Index.
Antonio Lopez (How Agout More Tea?) má ďalšiu požiadavku, ak ste mu vyhoveli predtým. Stále majú kapitalisti strach z komunistov, tak máte nechať zabiť 5 prívržencov komunizmu. A samozrejme vydajte edikt Daňové úľavy. Odmena: +150 Index.
Generál Igor Fedorov (This Crisis Is Getting Silly) chce obmedzenie krízy a v mene veteránov z KGB má svojské riešenie. Máte schváliť edikty Stanné právo a Policajný Štát. Odmena: +65 Index.
Reverend Esteban (The Eastboro Church) chce pre ľudí výraznejšie miesto, kde by sa mohli modliť. Postavte Diamantovú Katedrálu. Odmena: +50 Index.
Reverend Esteban (Harass The Military) má ďalšiu požiadavku, ak ste mu vyhoveli predtým. Má problém s armádou, tak máte označiť 4 vojakov ako kacírov. Odmena: +160 Index.

Keď prejde stanovený čas a udržali ste dostatočne vysoký Index, ozve sa veľvyslanec Crane. Američania s pomocou doktora Steinschneidera stavajú prístroj na ovládanie mysle, aby bojovali s globálnou krízou. Potrebujú 25 lojalistov. Ak ich nemáte, zvýšte ich počet (viď úvodné tipy v návode). Odmena: +30 000 $ na švajčiarsky účet.
Keď pošlete lojalistov do Ameriky, zistíte, že vás o nich nežiadal pravý Crane, ale jeho robotická verzia (A Robot?!?). Doktor Steinschneider je schopný postaviť nový prístroj na ovládanie mysle, aby ním bojovali proti tomu, ktorý padol do rúk Konklávy, ktorá s ním chce zaútočiť na svet. No na to potrebuje kozy, alebo rebelov. Majte na ostrove 12 rebelov, alebo 12 organických rančov.
Môžete 4 rebelov kúpiť na voľnom trhu prostredníctvom Lopeza (Buy A Rebel). Váš rebel Marco Moreno pošle na ostrov ročne 2 rebelov, ak postavíte burzu cenných papierov, aby mali proti čomu protestovať (The Sixty-Six Percent). Ak postavíte aj tri biznis centrá, tak vám pošle Moreno na ostrov ročne 3 rebelov (The Seventy-Three Percent). Takže môžete takto získavať rebelov, alebo proste len nakúpte ranče.
Keď máte požadované množstvo, doktor už len potrebuje energiu pre svoj prístroj. Vygenerujte 1000 MW elektriny (More Power), ktorá bude voľná, teda nespotrebúvaná vašimi budovami. Stačí dostavať ďalšie elektrárne. Keď máte dosť energie, tak ste zvíťazili. Nový prístroj doktora Steinschneidera zničil ten, čo mala Konkláva, ale vybuchol aj tento a zabil pri tom doktora. No oslobodili ste americké velenie a zachránili svet pred treťou svetovou vojnou.


7. War On Terror

Hoci ste porazili Konklávu, svet sužujú teroristi a niektorí z ich financovania a podpory vinia Tropico. Okrem klasických začiatočných budov máte aj ministerstvo a policajnú stanicu. Ani sa neunúvajte menovať ministrov, po chvíli hrania vám bombový útok zničí ministerstvo (Ministry In Rubble!), čo označuje útok teroristov a nastáva úroveň poplachu, čo má za následok o 10% pokles cien exportu.
Penultimo sa pýta čo robiť, ale máte len jedinú možnosť a to vyhlásiť vojnu terorizmu. To poteší Ameriku a veľvyslanec Crane vám v jej mene venuje 30 000 $, ale zároveň vám tento čin vynesie pokles exportných cien o 20%.
Objaví sa nová postava, Donald Pynch, ktorý má mediálne impérium a to zameriava proti vám. Na začiatok vás obviní, že ste vyhlásili vojnu terorizmu bez akéhokoľvek plánu (Tropico Messes Up Global War On Terror), čo má za následok pokles hodnotenia turizmu o 20 bodov.
Neskôr, keď si stanovíte plán na boj s terorizmom, tak jeho médiá uvedú správu o antraxovej hrozbe (Anthrax Scare In Tropico!), čo spôsobí emigráciu časti vzdelanej populácie z Tropica.
O niečo neskôr zas informuje o ďalšom bombovom útoku (More Bombings And Uncertain Future For Tropico!), ktorý sa zároveň s týmito správami stane a vy prídete o policajnú stanicu. Následkom toho sa prekvapivo zvýšia o 10% ceny exportu, ale zároveň sa o 20% zvýšia ceny za stavbu všetkých budov.

Aby ste aktívne prešli do boja proti terorizmu, žiada od vás generál Rodriguez, aby ste vypracovali plán. Máte tri možnosti. Postupovať s armádou, vybudovať policajný štát, alebo pôsobiť na spoločnosť a občiansku povinnosť.
Pri každej stratégii musíte splniť tri úlohy, z ktorých splnenie každej vám sprístupní jednu stopu v pátraní po teroristovi.

Ak si zvolíte možnosť sociálnej stratégie, máte tieto tri úlohy. Schváliť predčasné voľby (Strong Government For a Strong Society). Nečakajte na bežné voľby, ale z Ediktov vyberte predčasné voľby a do roka sa bude voliť, takže sa uistite, že máte u ľudí dostatočný rešpekt. Máte postaviť tri súkromné budovy zahraničných investorov (Investors Against Terror). Postavte preto Burzu, ktorá postupne sprístupňuje zahraničné ponuky a postavte tri budovy. Musia stáť všetky tri naraz, preto nečakajte zbytočne dlho, lebo každá z budov kúpených cez burzu bude stáť len istý počet rokov. Pre posilnenie vyšetrovania majte tiež 3 mediálne budovy (Make Journalism, Not War).
Ak si zvolíte možnosť vojenskej stratégie, máte tieto tri úlohy. Prebudovať starú koloniálnu pevnosť na väznicu (Facility Under Question). Máte dať príkaz k poprave desiatich ľubovoľných civilistov, aby sa vydesili k spolupráci (Terrorism Does Not Wield To Questioning). A na potlačenie ľudských práv, za ktoré sa teroristi skrývajú, máte vydať edikt Stanné právo (Let Army Onto the Streets!). Na to vám stačí minister obrany.
Ak si zvolíte možnosť policajnej stratégie, máte tieto tri úlohy. Máte zasiať strach medzi obyvateľov, aby spolupracovali pri vyšetrovaní a tak máte nechať zatknúť 10 ľubovoľných civilistov (We Need Suspects!). Na to potrebujete väznicu. Môžete aj zločincov, aby ste sa ich pri tom zbavili. Pre zlepšenie vyšetrovania máte založiť tajnú políciu (Secret Investigation). A na potlačenie ľudských práv, za ktorými sa teroristi skrývajú, máte vydať edikt Policajný štát (State Security Above All). Edikt z oblasti ediktov Moderné časy, vyžaduje mať postavenú Centrálu SWATu.

Nech už postupujete ktoroukoľvek metódou z troch možných metód, tak po splnení každej úlohy z danej metódy získate jednu stopu. Každá stopa naznačuje pár možných podozrivých.

Prvá stopa uvádza, že terorista je holohlavý a nosí uniformu.
Ak obviníte šejka Salima, tak sa ho to hlboko dotkne a jeho viaceré manželky mu poskytujú alibi na čas útoku. Za obvinenie vám klesnú vzťahy so Stredným východom na 0. Hoci ak ste splnili nejaké vedľajšie úlohy, budú samozrejme vyššie.
Ak obviníte reverenda Estebana, tak sa ohradí, že vedie vojnu na duchovnej úrovni, nie na fyzickej a v dobe útoku mal kázeň. Za obvinenie vám klesne o 20 bodov rešpekt u frakcie Veriacich.
Ak obviníte El Diabla, tak je pobúrený, pretože by nikdy neničil majetok Tropica. Navyše bol v tej dobe v zahraničí. Za obvinenie vám klesne o 10 bodov rešpekt u Nacionalistov.
Ak poviete, že treba ďalej pátrať po dôkazoch, tak vaša nečinnosť naštve Ameriku a veľvyslanec Crane vám oznámi, že vám zastavujú finančnú pomoc.

Druhá stopa uvádza, že terorista nosí náušnice.
Ak obviníte Sunny Flowers, tá priznáva, že by bola za menej budov, ale jej filozofia jej nepovoľuje také útoky. Za obvinenie strácate 20 bodov rešpektu u Environmentalistov.
Ak obviníte slečnu Pineapple, tak vám povie, že ak by bola za útok zodpovedná, je dosť bystrá na to, aby zviedla stopu na niekoho iného. Za obvinenie strácate 20 bodov rešpektu u Intelektuálov.
Ak obviníte šejka Salima, tak povie, že sa jeho ženy pobavili z tvrdenia, že nosí náušnice, čo nie je pravda. Za urážku a obvinenie vám klesnú o 75% predajné ceny ropy.
Ak neobviníte nikoho s tým, že treba viac dôkazov, vaša nečinnosť naštve Rusko a agentka Saša vám oznámi, že vám Rusi zastavujú finančnú pomoc.

Tretia stopa uvádza, že terorista je tetovaný. Všetky tri stopy dohromady ukazujú, že teroristom musí byť El Diablo. Ten samozrejme obvinenie odmieta, navyše poznamená, že všetky stopy má Penultimo z Pynchových novín. Za obvinenie strácate 30 bodov rešpektu u Nacionalistov.

Veľvyslanec Crane vás potom informuje, že Amerika aj Rusko požadujú, aby ste do dvoch rokov zatkli El Diabla, známeho teroristu, inak na vás celý svet uvalí embargo voči importu (With Us or Against Us).
El Diablo poukazuje na to, že za všetkými tými správami stojí Pynch (It´s All a Plot) a pozná niekoho, kto by mohol na Pyncha vyhrabať nejakú špinu, ale na to potrebuje zaplatiť 72 000 $. Zaplaťte a zistíte, že Pynch má údaje v TerrorLeaks, ktoré by mohli dokázať nevinu El Diabla a Tropica, no musíte Pyncha donútiť, aby tie informácie zverejnil (A Rifle and Greeting Card). Musíte vyviezť 500 kusov zbraní z vašej továrne na zbrane a El Diablo k nim pridá pozdravy podpísané Pynchom, čo by ho spájalo s podporovaním terorizmu.
Keď zbrane vyveziete, tak sa ozve Pynch (TerrorLeaks Revealed!) s tým, že objavili údaje, ktoré vás očisťujú a ukazujú, že niekto manipuloval mienku voči Tropicu zámerne a že on s tým nemá nič spoločné.

Ak nestihnete do dvoch rokov odhaliť pravdu, tak na vás uvrhnú embargo. S DLC Pirate Heaven máte k dispozícii budovu pašerákov, no tí pašujú málo tovaru. No máte ponuku na pomoc od agentky Saši cez jej úlohu (Pirates!). Ak zaplatíte 13 000 $ zo svojho švajčiarskeho účtu, tak vám ruskí piráti budú pašovať importovaný tovar, ktorý potrebujete.


8. Presidente vs. Zombies

Pynch sa chce ospravedlniť za predošlé akcie a rozšíriť svoje mediálne impérium na Tropico. Na začiatok misie vám na znak dobrej vôle poskytne elektráreň zdarma. Okrem elektrárne zdarma má pre vás dve ponuky. Ak postavíte za 2 roky 2 rádiá (The Next Big Thing), dostanete 20 000 $. Ak za tri roky postavíte dve budovy televízie (Movie Stars), dostanete 35 000 $. Je to voliteľné. Či ich postavíte, či nie, keď uplynie čas, tak vám ešte ponúkne, aby ste do dvoch rokov postavili biznis centrum (International HQ) a dostanete 40 000 $. Ak to všetko zvládnete postaviť, budete navyše dostávať 7 000 $ ročne ako profit z rozšírenia jeho mediálneho impéria.

Či už postavíte mediálne budovy, alebo nie, začnú sa diať čudné veci. Penultimo vám oznámi, že dochádza k náhodným štrajkom. El Diablo povie, že ostrov potrebuje viac MOZGOV a pozve 100 imigrantov z Číny. Slečna Pineapple si myslí, že za to môžu rôzne vysielače a tak navrhne, aby ste postavili 5 radarových staníc (Messing with our BRAINS). Keď ich dostaviate, dá vám 20 000 $, ktoré zabezpečila z Pynchovej korporácie. Potom máte ešte postaviť nukleárnu elektráreň (Nuclear Power), aby ste mali dostatočný výkon a za odmenu dostanete 40 000 $, čím sa vám vrátia náklady za jej postavenie.

No napriek všetkému budú stále problémy, pretože z ľudí sa stávajú zombie. Z niektorých sa stanú rebeli, niektorí vzdelaní ľudia prídu o svoje vzdelanie a ďalší zas bezdôvodne emigrujú. Pynch po všetkých týchto príhodách samozrejme informuje vo svojich médiách o hrozbe rozšírenia nákazy zombie z vášho ostrova.
Tiež sa ozve generál Igor Fedorov s tým, že zadržali loď s emigrujúcimi zombie a keďže to predstavuje hrozbu pre svet, dá vám ultimátum. Máte 5 rokov na to, aby ste sa zbavili zombie, inak Rusko napadne váš ostrov (Zombie Purge).

Ako budete bojovať s nákazou zombie, budú mať niektoré frakcie svoje zombijské požiadavky.
Reverend Esteban chce, aby ste vydali edikt pre povolanie Inkvizície (Zombie Inquisition). Ak odmietnete, tak prívrženci frakcie Veriacich zjedia pár obyvateľov.
Súdruh Vasquez chce, aby ste do 6 mesiacov postavili dva nové apartmány, ktoré budú zombie apartmány a všetci v nich sa stanú zombíkmi (Zombie Apartments). Ak budovy nepostavíte, zjedia komunisti 15 kapitalistov.
Napokon vám slečna Pineapple povie, že simultánne skákanie môže spôsobiť zemetrasenie a keďže zombie vadia kvety, budú po nich skákať (Zombie Earthquake). Pokiaľ budete mať zombie na ostrove, tak každý rok príde jedno zemetrasenie.

S riešením na nákazu príde Sunny Flowers. Napriek jej odporu voči technológiám je vášnivá hráčka počítačových hier a verí, že so zombie si poradia rastliny (Plants vs. Zombies!). Bio Farmy a poľnohospodárske stanice budú ľudí liečiť. Môžete teda postaviť ďalšie. Neviem presne ako ich liečia, ale mal som tri farmy a jednu stanicu a v pohode sa postarali o niečo vyše sto zombie do konca časového limitu od Fedorova.
Majte aj pár požiarnych staníc, alebo sledujte budovy, aby ste ich uhasili sami, pretože El Diablo vás informuje, že zombie nemajú radi rastliny a tak budú zakladať ohne. Požiar potom môže pravidelne uchvátiť bio farmy a poľnohospodárske stanice. Potom sa ešte ozve Sunny, že urýchliť proces liečenia by mohla aj Botanická záhrada, ktorú môžete postaviť, ak už máte na ostrove nejaký hotel.
Keď sa postaráte o všetkých Zombie, tak sa vám Fedorov zdôverí s podozrením. Verí, že Konklávu ste neporazili, len sa stiahla a že stojí aj za touto katastrofou. No každopádne ste vyliečením všetkých zombie vyhrali misiu.


9. The Earth Warriors

Na ostrove máte viac budov, než bežne na začiatku, ale tiež máte aj problém. Je tu dosť veľa environmentalistov, ktorých burcujú proti vašim záujmom a združujú ich v sieti Bojovníci Zeme. Hneď na úvod vám Sunny oznámi, že kvôli vášmu rybolovu hladujú veľrybie mláďatá a tak máte zbúrať všetky 4 rybárske chaty, ktoré už na ostrove máte (This Is OUR Place). Ak súhlasíte, rovno budú zničené bez vášho pričinenia (takže nemôžete zdržiavať). Ak odmietnete, tak budú po najbližšie 3 roky environmentalisti protestovať.
Potom chce Sunny, aby ste zvýšili kvalitu jedla ľudí na ostrove (Happy Fruits For Happy People). Môžete si pomôcť ediktom „Jedlo pre ľud“ a postavením viac zdrojov jedla (farmy na obilie, ovocie, rybárske chaty, ranče). Tiež vás tu netlačí čas, takže môžete začať s budovaním ostrova a potom sa vrhnúť na jedlo.

Keď ste uspokojili ich žalúdky, tak sa Sunny dočítala o Pynchovom projekte „Čisté Nebo“ a tak v rámci neho požaduje, aby ste zbúrali elektráreň (jednu ste mali už od začiatku misie), inak začnú štrajkovať pred vašimi fabrikami (Clean Skies Project). Ak ju zbúrate, môžete ju dať hneď odznova vystavať, to už im vadiť nebude.
Ak ste elektráreň zbúrali, tak potom chce Sunny dokázať, že nie sú proti elektrine, ale chcú čisté zdroje, takže máte postaviť solárnu elektráreň a produkovať z nej aspoň 150 MW elektriny (Green Powerhouse). Stačí ju postaviť a vylepšiť.
Po čistej energii majú ďalší problém, chcú lepšie narábanie s odpadom. Máte preto zbúrať všetky skládky odpadu a nahradiť ich čističkami vôd (Clean Skies Project: Garbage Dumps). Ak odmietnete, budú najbližších 5 rokov štrajkovať. Pre splnenie úlohy stačí teda len zbúrať skládky odpadu (dve ste mali od začiatku misie, ak ste nestavali ďalšie.
Aj keď nie je pre úlohu nutné vystavať čističky vôd, hodí sa to, pretože teraz chce Sunny, aby ste zvýšili celkovú spokojnosť so životným prostredím na úroveň 60 (Clean Skies Project: Reduce Pollution). Postupujte klasicky, ako aj v pôvodnej hre. Stavajte čističky (prípadne záhrady a veterné turbíny) a môžete vydať aj edikty na obmedzenie znečisťovania.

Aby ste si polepšili u environmentalistov, mohli ste už od začiatku misie plniť ich bežné, vedľajšie požiadavky. Navyše má Sunny aj tri špeciálne, vedľajšie úlohy.
Sunny verí, že rybie farmy sú miestom, kde sa môžu rybičky hrať, tak chce, aby ste postavili dve farmy (This Is New Thing: Fish Farms). Postavte dve farmy a máte +5 rešpekt environmentalistov a +10 000 $ na švajčiarsky účet.
Sunny by rada sledovala západ slnka z botanickej záhrady (Best Sunset In the World!), tak len postavte botanickú záhradu (musíte mať aspoň jeden hotel, keďže je to luxusná atrakcia) a máte +10 rešpekt environmentalistov a +5 000 $ na švajčiarsky účet.
Sunny niekto pozval na rande do parku, no aby mohla ísť, musíte mať park (A Walk In the Park?). Postavte mestský park a máte +15 rešpekt environmentalistov a +12 000 $ na švajčiarsky účet.

Ak ste vychádzali environmentalistom v ústrety, tak vám Penultimo oznámi (Everything „Bio“ Sales Well!), že ste získali vo svete Bio reputáciu a vďaka tomu máte ceny za vývoz všetkého tovaru +20% (či už sú to biopotraviny, alebo biozbrane).
Taktiež sa ale môžu environmentalisti viac zaktivizovať (Dirty Banana Bomb) a umiestniť do prístavu špinavú banánovú bombu. Aby ju neodpálili, požadujú buď 10 000 $ na fond obnovy lesov, alebo aby ste zbúrali všetky drevorubačské tábory na ostrove.

Keď ste zvýšili rešpekt environmentalistov, tak vám Sunny oznámi, že prechádzajú do druhej fázy svojho plánu (Clear Skies Project: No More Industry!), v rámci ktorej chcú, aby ste zbúrali všetky továrne. Môžete im vyhovieť, čo je ale dosť nákladné a uzemňujúce, ak ste sa už rozvíjali v priemysle. Ak odmietnete, tak podpália niektoré budovy v meste. Pomôžu s tým hasiči (ak máte postavené požiarne stanice), alebo ak máte dostatok peňazí, môžete uhasiť budovy sami.
Ak ste zachránili minimálne dve priemyselné budovy, tak sa vám ku koncu misie ozve Antonio Lopez s tým, že vám je vďačný za záchranu kapitalizmu (Industry Survival!) a dostanete 20 000 $ na švajčiarsky účet.

Objaví sa generál Igor Fedorov. Verí, že vaši environmentalisti sú pod vplyvom ovládania mysle. No aby s vami jednal, chce dôkaz, že pod tým vplyvom nie ste aj vy (Still In Command?) a tak máte získať do pokladne aspoň 50 000 $. Ak ste už začali budovať ekonomiku ostrova, nie je to žiaden problém. Potom vám odhalí, že Bojovníkov Zeme ovláda Pynch pomocou špeciálne trénovaných psychických tukanov.
Jeho ľudia zistili, že ovládanie mysle funguje prostredníctvom predstavivosti, takže ju treba znížiť (No Imagination – No Mind Control!). Postavte tri stredné školy a všetky nastavte na mód Vojenskej výučby.
Keď ste zastavili predstavivosť, tak vám Sunny povie, že ona sa toho odmieta zúčastniť, keďže je za mier, ale ostatných environmentalistov vaše kroky popudili a tak určite zaútočia (The Wrath of the Earth Warriors). Aby ste boli pripravený, majte minimálne 30 vojakov / generálov / členov SWATu. Keď máte obranu, prejaví sa ich útok, ako bežný útok rebelov.
Keď odrazíte útok, Fedorov chce, aby ste sa postarali o ich najsilnejšiu zbraň, psychických tukanov (How Much More Can You Take?). Aby ste prišli na to, čo s nimi, majte na ostrove aspoň 10 profesorov.
Fedorov je presvedčený, že za tým stojí Konkláva, ktorú ste len odrazili, ale nezničili. Vaši profesori zistili, že tukani hniezdia na najvyšších miestach ostrova. Máte preto postaviť Babylonskú vežu, začnú hniezdiť na nej a keď ich budete vhodne kŕmiť, začnú byť lojálni k vám a problémy prestanú (Toucan Ornithology). Len ju postavte a vyhrali ste.


10. The Show Must Go On

Donald Pynch bol tiež pod psychickým vplyvom Konklávy, preto im pomáhal, no teraz ste ho dostali spod ich vplyvu a chce vám pomôcť ich dostať. Konkláva chce rozšíriť ovládanie mysle, tak musíte vybudovať kvalitnejšie telekomunikačné služby, aby ste ich predstihli.

Na začiatok máte mať 10 stredoškolských učiteliek (Revenge!), pretože budete potrebovať vzdelaných ľudí. Rátajú sa aj učiteľky zo základnej školy, takže postavte základnú a dve stredné. Keď začnete vzdelávať obyvateľstvo, postavte Telekomunikačnú centrálu (Age of Communications).
Aby ste sa presadili v telekomunikačnom odvetví, musíte mať vlastnú značku telefónov (Devine Design). Postavte preto Múzeum moderného umenia a umeleckí kritici navrhnú nový dizajn banánového telefónu.

Medzitým sa objaví vedľajšia úloha od Pyncha (Customer Support). Pre zlepšenie komunikačných služieb potrebujete call centrum, takže máte vytvoriť a obsadiť 50 kancelárskych pracovných miest. Môžete postaviť babylonskú vežu, alebo pár business centier. Odmena 50 000 $ do pokladne a 50 000 $ na švajčiarsky účet.
Tiež sa objaví podivná správa od Penultima (A Strange Letter), v ktorej ponúka na predaj ostrovy za 10 000 $. Je to falošná správa, takže nekupujte. Krátko nato sa ozve Pynch, že niekto využíva vašu sieť na tieto falošné správy a spam a tak máte zriadiť internetovú políciu (Catch the Scammers!). Zriadite ju prostredníctvom nových ediktov. Ak nezasiahnete, tak vám každé 4 roky klesnú vzťahy so zahraničnými mocnosťami o 5 bodov.
Neskôr zas Konkláva využíva vašu sieť a zobrazila na sociálnych sieťach vaše kompromitujúce fotografie (Social Network Blues), čo vám o 15 bodov znižuje rešpekt u všetkých frakcií. Vydajte preto edikt Zákaz sociálnych sietí.
V rámci vedľajších udalostí sa ozve aj pani, ktorá upiekla váš telefón v mikrovlnke a ten sa pokazil a chce váš žalovať, pretože v návode nebolo napísané, že sa nesmie do mikrovlnky dávať (The Little Old Lady). Môžete jej zaplatiť 30 000 $, no neskôr bude požadovať ešte viac, alebo to môžete nechať na súd a ten to zamietne s odškodným 1 000 $.

Keď ste získali návrh Banánofónu, tak postavte továreň na elektroniku, ak ju ešte nemáte a exportujte 500 kusov elektroniky (The Bananaphone), aby ste dostali svoj telefón do sveta.
Konkláva vytvorila hru do mobilov, ktorú poskytla zdarma aj pre Tropicancov. Musíte preto konkurovať a Penultimo pre vás našiel vývojára Lorda Scotta, ktorý pre vás stvorí hru „Angry Toucans“ (Enter Lord Scott). Aby k vám prišiel, len mu postavte sídlo (Mansion).
Keď hru vydáte, u vás sa jej darí, ale vo svete až tak nie, pretože do nej Lord Scott odmietol dať tukanov. Aby ste zvýšili predaj, začnete pribaľovať ku každej hre živého tukana (Angry Toucans) a aby ste si to mohli dovoliť, postavte na ostrove dve zoologické záhrady.

Po fiasku s hrou navrhne Pynch preraziť vo svete hudobných relácií (The Tropico Factor). Postavte preto dve televízne stanice, aby ste mohli vysielať do sveta. Keď sú stanice postavené, treba určiť, kto bude moderátorom novej šou (Tonight´s Host). Môže to byť Sunny Flowers (príjem 3 000 $ + 25$ za každého kancelárskeho zamestnanca), Penultimo (príjem 2 000 $ + 50$ za každého kancelárskeho zamestnanca) a slečna Pineapple (príjem 1 000 $ + 75$ za každého kancelárskeho zamestnanca).

Neskôr navrhne Pynch poslať moderátora na školenie, aby podával lepší výkon (Private Lessons), tak rozhodnite, aké lekcie zaplatíte. Lekcie rečníctva (+5 rešpekt všetkých frakcií), lekcie spevu (+10 rešpekt všetkých frakcií), alebo lekcie tanca (-10 rešpekt všetkých frakcií).

Vašu televíznu šou vyhrala slečna Busoms a Pynch navrhne, aby ste ju preškolili na tajného agenta (A Spy Is Born) a ako hviezdu poslali infiltrovať konklávu. Majte preto tajnú políciu a plne obsadenú troma agentmi, aby ju mohli vyškoliť.
Vaša agentka získala nejaké informácie a odhalili ste satelit konklávy. Generál Fedorov navrhne na prekonanie obrany UI satelitu najať otrasného speváka (Satelitte Hacking), tak mu zaplaťte 50 000 $.

Chcete použiť ich technológiu proti nim, takže postavte vesmírny program (The Space Program). Objaví sa aj vedľajšia úloha (Space Insurance), pri ktorej vám Pynch povie, aby ste postavili meteorologickú stanicu a zato bude stáť Vesmírny program o 20% menej.
Keď máte postavenú raketu, zistíte, že potrebujete vhodný pristávací modul, ktorý vám Rusi vymenia za exportovanie 300 kusov áut (The Scrap Deal), tak postavte továreň na autá a vyvážajte. Sťaží vám to vaša agentka (The Spy Who Loved Me), pretože zistíte, že je to dvojitá agentka a zničí vašu továreň (všetky, ak ich máte viac) na autá. Postavte ju znova, exportujte autá a keď máte pristávací modul, vyrazia vaši spojenci do vesmíru. Lord Scott pri ceste zahynie, no generál Fedorov sa vráti so zistením, že doktor Steinschneider nie je mŕtvy, ale dokonca že teraz vedie Konklávu.


11. Before the Storm

Keď ste odhalili, že Konklávu vedie doktor Steinschneider, tak sa musíte pripraviť na konečné stretnutie. Doktor sa snaží peniazmi a vplyvom nakloniť si vašich niekdajších spojencov, takže tomu musíte zabrániť.

Penultimo navrhne nakloniť si Rusov tým, že exportujete 2 000 kusov rumu (alebo koreneného rumu), čo vám zvýši o 20 bodov vzťah s Ruskom (Healthy Competition). Po chvíli sa však ozve doktor s tým, že aj on začne dodávať Rusom rum (10 kusov každý mesiac), takže ho musíte predbehnúť. So štartovacou sumou si môžete dovoliť postaviť destilačku aj strednú školu a popritom sa aj rozvíjať.
Pre pomoc sa neskôr objaví vedľajšia úloha (The Rum Saboteur / Faithful Servant). Ak postavíte tri kostoly, tak obetavý občan začne piť zásoby rumu Konklávy a tie budú po dobu 6 mesiacov klesať.
Keď vyveziete požadované množstvo rumu, povie vám agentka Saša, že alkoholu majú dosť, ale chýba im trh pre ich suroviny (Rum Seals The Deal) a tak sa stanú spojencom toho, kto od nich importuje 5000 kusov surovín. Samozrejme to musíte zvládnuť skôr, než Konkláva. Importujú bauxit, železo, drevo a urán. Takže najvhodnejšie sú továreň na zbrane, na autá, alebo atómová elektráreň.
Keď importujete suroviny prvý, Rusi sú na vašej strane, ale ešte chcete aj generála Fedorova (hoci ste s ním v spojení už dávno a od počiatku bol proti Konkláve, takže je to akosi divné), takže máte vyprodukovať 1000 MW elektriny skôr, než Konkláva, aby ste dodali energiu jeho červenej ponorke (Red Submarine).

Keď si poistíte Fedorova, tak sa neskôr objaví vedľajšia úloha (The Great Cheese Switcharoo). Doktor mení Fedorovove zásoby na syr, na ktorý sú jeho muži alergickí. Ak ich chcete vyliečiť, musíte postaviť 3 sanatóriá a v ich okolí 6 záhrad a musíte to stihnúť do 4 rokov od prijatia úlohy. Ak to zvládnete, bude vám Fedorov posielať z vďačnosti po najbližších 10 rokov každý rok 20 000 $ do pokladne.

Keď máte Rusko aj Fedorova, pripomenie vám Pynch, že treba mať aj dobrú publicitu (The Power of Publicity). Máte 60 mesiacov, aby ste postavili Vesmírny program a aby ste mu umožnili vyslať do vesmíru satelity pre vysielanie hudobného kanálu.
Keď postavíte kozmodróm, tak máte pripraviť satelity (Satelites 101) a preto vyviezť 2000 kusov elektroniky, takže ak nemáte, postavte továreň na elektroniku. Za vyvezenie dostanete aj odmenu 5 000 $ na švajčiarsky účet.

Ako budete čakať na vývoz elektroniky, bude sa vám snažiť uškodiť doktor Steinschneider. Najprv na vás použije Komunistický lúč (Communist Ray) vďaka ktorému budú ľudia chcieť viac peňazí a bude stúpať minimálna mzda. Riešenie ponúkne Antonio Lopez (Office Hell), ktorý vám odporučí mať 20 kancelárskych pracovníkov. Keď zistia, čo to je za peklo pracovať v kancelárii, budú ostatní radi, že majú prácu a nebudú chcieť vyššie platy. Stačí vám jedno business centrum aj s vylepšením. Prestane stúpať minimálna mzda a získate aj 5 000 $ na švajčiarsky účet.
Potom použije likvidátor zdrojov (Resoruce Depleter), ktorý vám zničí zdroje rudy na ostrove. S tým nemáte čo spraviť, stačí sa spoľahnúť na import pre vaše továrne.
Napokon použije odparovač pokladov (Treasure Evaporator), ktorý vám začne odčerpávať peniaze zo štátnej pokladne. Nemáte s tým čo spraviť, ale po chvíli vás Penultimo upokojí s tým, že doktor zabudol na stroj namontovať ochranu pred prehriatím (The Heat Capacitator) a tak keď vás pripraví o 100 000 $, tak sa prehreje, vybuchne a prestane odsávať peniaze.

Keď vyvozíte elektroniku, už len vyšlite satelit do kozmu (Space Chucking). Len zaplaťte za odpal 50 000 $.

Potom sa ozve veľvyslanec Crane s tým, že Amerika je ochotná byť vaším spojencom, ak budete presadzovať slobodu (Freedom and Liberty For All). Penultimo vyčíta z americko-tropicanského slovníka, že trvalé presadzovanie slobody vo svete znamená v preklade dať Amerike 100 000 $ (US-Tropico Dictionary Of Foreign Affairs). Už len zaplaťte túto sumu, získate tým Ameriku za spojenca a vyhrávate misiu.


12. 1984

Finálny boj s Konklávou a jej vodcom, doktorom Steinschneiderom začína. Presúvate sa na vzdialený ostrov, aby ste sa mohli pripraviť na útok.

Hneď na úvod vám Penultimo oznámi, že vám poklesli ceny za vývoz, o čo sa postarala Konkláva (The New Stock Market Crash). Do roku 1988, teda za 4 roky musíte vyviezť tovary v hodnote 50 000 $. Ak to stihnete, tak vzrastú ceny exportu o 10% a hodnotenie turizmu o 10 bodov. Ak to nestihnete, tak ceny exportu klesnú o 10% a hodnotenie turizmu klesne o 10 bodov.
Aby vám v úvode pomohol, ponúka Pynch reklamnú kampaň. Vyberte si, na čo kampaň chcete zamerať. Na ropu (+30% exportné ceny ropy), na turizmus (turisti strávia o 30% viac), alebo na zlato (+20% exportné ceny zlata a šperkov).
Keď uplynie doba 48 mesiacov, či už ste stihli vyvoziť tovar, či nie, tak pokračujete a Penultimo odporúča mať veľa ľudí, aby mohli chrániť podstatné osoby (ako je El Presidente a jeho poradca), takže máte mať populáciu 200 ľudí (The Growth of a Nation).

Neskôr na vás pošle doktor Steinschneider hypno-žaby (All Hail Hypno-Frog). Počas ich účinku budú vypúšťať toxíny, ktoré budú z ľudí robiť rebelov, alebo zločincov. Penultimo poskytne pár možností, ako sa s nimi vysporiadať (Frog Legs With Garlic Sauce). Necháte žaby zožrať kozami (postavte 6 organických rančov), uplatníte žabiu prohibíciu (majte 12 agentov SWATu), zahájite protižabiu kampaň (postavte 2 budovy rozhlasu), alebo použijete na žaby vymývanie mozgov (majte 3 sanatóriá, všetky v móde psychiatrie).
Keď sa zbavíte žabieho problému, budete pokračovať ďalej, ale môžete sa teraz zdržať. Zločinci a rebeli nie sú až taká hrozba, stačí postaviť policajné budovy, alebo mať dostatok vojakov (okolo 20 postačí). Takže sa môžete viac-menej nerušene trochu sústrediť na rozvoj priemyslu a turizmu, aby ste mali dosť peňazí na záver misie a aj tejto kampane.
Zároveň však dbajte aj na ľudí, počas tejto misie sa občas ozve Brunhilda Van Hoofová a bez vášho súhlasu zaháji voľby, takže tu nemáte inú možnosť, než ich proste vyhrať a teda musíte mať dostatočný rešpekt u obyvateľstva.

Aby ste sa mohli rozvíjať na tomto ostrove, máte niekoľko vedľajších úloh.
Penultimo navrhuje založiť váš osobný kult a zvýšiť množstvo Lojalistov (The Loyal Faith). Zvýšite počet členov frakcie Lojalistov na 50. Netreba sa ponáhľať, ak dobre rozbehnete ekonomiku a budete sa rozrastať, tak sa postupne zvýši ich počet (nezabudnite na múzeum detstva a mauzóleum). Keď budete mať dosť peňazí, môžete dostavať budovy pre zvýšenie ich počtu. Alebo využiť možnosť v odstavci poniže. Keď máte stanovený počet lojalistov, môžete získavať za každého lojalistu 10 $ mesačne do pokladne, za každého lojalistu 5 $ mesačne na švajčiarsky účet, alebo môžete zvýšiť celkové šťastie o 10 bodov.
Antonio Lopez odporúča prilákať viac ľudí, aby ste mali dostatok pracovnej sily (Immigrant Baiting). Môžete prilákať kapitalistov (postavte 2 business centrá), veriacich (postavte katedrálu), lojalistov (exportujte 500 kusov elektroniky z továrne na elektroniku), alebo rôznorodých imigrantov (nastavte minimálnu mzdu na 15 $).
Antonio Lopez má aj plán na zvýšenie ziskov (Private Funding). Postavte burzu (Stock Exchange) a potom tri súkromné budovy. Keď ich máte, Antonio upraví daňové zákony a môžete mať za každú súkromnú budovu mesačne 100 $ do pokladne, alebo 100 $ na švajčiarsky účet, alebo zvyšovať celkové šťastie podľa množstva súkromných budov.
Antonio Lopez chce získať peniaze aj priamo od ľudí (The Crystal Way). Postavte Diamantovú katedrálu a dve televízne stanice a budete získavať peniaze za každého veriaceho na ostrove (Ministry of the Flying Spaghetti Monster). Tie môžete posielať do pokladne, alebo na švajčiarsky účet.
Sunny Flowers verí v úspech prostredníctvom šťastných obyvateľov a tak navrhuje, aby ste zvýšili celkovú spokojnosť obyvateľstva na úroveň 60 (Happiness Is Its Own Reward). Keď to zvládnete, budete dostávať každý rok istú sumu za každého obyvateľa na ostrove (Ministry of Peace & Love). Tie môžete posielať do pokladne, alebo na švajčiarsky účet.
Jednorazovú záležitosť má aj Penultimo (The Dream Car Race). Pozvali vás do súťaže, v rámci ktorej máte vyviezť 400 áut za 4 roky. Ak to zvládnete, tak získate 25 000 $ do pokladne a 25 000 $ na švajčiarsky účet. Ak úlohu prijmete a nezvládnete to, tak vám klesnú o 10% ceny za predaj automobilov. Toto som si nechal na záver, keď bol priemysel dosť rozvinutý. Postavil som 3 továrne na autá a nechal ich pracovať a keď už mali nejaké zásoby na sklade, prijal som úlohu. Stávalo sa mi, že autá nechceli dopravcovia prevážať, respektíve ich prevážajú ako posledné oproti ostatným tovarom (nechceli sa tých áut chytiť, aj keď som mal 12 prepravných budov), tak keď mali dosť na sklade, prepustil som zamestnancov zo všetkých ostatných tovární a keď preniesli zásoby z tovární na autá, prijal som ich naspäť.

Keď sa zbavíte žabieho problému, ozve sa generál Fedorov s tým, že teraz je hlavné zistiť, kde sa Steinschneider nachádza (The Search For Steinschneider). Môžete odpočúvať komunikáciu Konklávy (postavte 5 radarových staníc), môžete sa hacknúť do databázy CIA a KGB (postavte Telekomunikačnú centrálu a plne ju vylepšite), alebo môžete proste zaplatiť 50 000 $ a za úplatok sa to rovno dozviete.

Zistili ste, že doktor sa skrýva na mesiaci. Keď ste ho už odhalili, nezdráha sa vám predviesť svoj smrtiaci laser a rovno ním zničí jednu budovu (Say Hello To My Giant Space Laser!). Odteraz bude pravidelne ničiť vaše budovy (a nedostávate o tom správy, tak treba všetko priebežne sledovať), takže je vhodné sa ponáhľať. Preto som odporúčal nahonobiť dosť peňazí počas riešenia problému so žabami. Objaví sa aj vedľajšia úloha (Tin Dummies), v rámci ktorej máte postaviť 50 chatrčí (Shanty), aby slúžili na odlákanie pozornosti, keďže laser vždy zasiahne a zničí len jednu budovu. Za ich postavenie dostanete 10 000 $ na švajčiarsky účet, ale to je tak všetko. Pár z nich laser zničí, ale neodvádzajú plne pozornosť a laser bude útočiť aj na ostatné budovy.
Aby ste sa zbavili jeho laseru, zvoľte si jeden z troch plánov.

Plán A – Fedorov
Fedorov je za priamy útok, tak postavte Jadrový program (Nuke Them). Len čo ho postavíte, doktor ho laserom zničí. Fedorov preto rozhodne, že treba vybudovať Vesmírny program (Plan B – Operation „Bulls Eye“). Raketou dopravíte strelu k základni na mesiaci a tú odpálite do ventilačnej šachty, ktorá zasiahne reaktor a reťazovou reakciou zničí hviezdu smr..., teda základňu doktora.
Keď postavíte raketu, tak ste vyhrali (Super Secret Ending 1/3). Definitívne ste zničili Konklávu a zbavili sa konšpirácií a zbraní súdneho dňa.

Plán A – Pynch
Pynch navrhuje využiť silu Konklávy proti nim a odraziť laserový lúč naspäť na základňu (Upon Reflection). Postavte preto 4 nové solárne elektrárne. Keď ich máte, tak zistíte, že doktor má proti vášmu odrazeniu laseru obranu. Nový plán je jednoduchý, Pynchovi ľudia rozlúštili plány hypnotického lúča, pomocou ktorého ovláda doktor Konklávu (Plan B – Operation „Heaven´s Reach“). Postavte babylonskú vežu, aby ste sa hackli do jeho signálu a zmenili ho vo svoj prospech.
Keď máte Babylonskú vežu, tak ste vyhrali (Super Secret Ending 2/3). Ovládli ste Konklávu, ste El Presidente a zároveň vodca Konklávy, takže budete formovať svet aj z tieňov a konšpiráciami rozširovať svoj vplyv.

Plán A – El Presidente
Rozhodnete sa postupovať vlastnými metódami a postaviť zlatého robota s vašou podobou (I Am a Golden God... Again!). Postavte preto svoju zlatú sochu. Po postavení vám ju však doktorov laser zničí. S Penultimom sa rozhodnete odraziť laser s takou silou, aby zničil doktora, aj rivalské super mocnosti (Plan B – Operation „Pharaoh“). Postavte jeden Zigurat.
Keď máte Zigurat, tak ste vyhrali (Super Secret Ending 3/3). Odrazili ste laser a zničili nie -len základňu na mesiaci s časťou mesiaca, ale aj Biely Dom a Kremlin. Rusko a Amerika kapitulovali a vy sa stávate Imperátorom sveta.



IV. Bonusové misie

Každá vyžaduje mať svoje vlastné DLC. Každé DLC prináša novú budovu, novú vlastnosť pre prezidenta a nový oblek pre prezidenta, alebo prezidentku. Všetko, čo prináša každé z DLCčiek, môžete využívať kedykoľvek aj v hlavnej kampani, v Moderných časoch, aj na pieskovisku.


1. The New Sparta

Vyžaduje DLC: Junta Military.
Nová budova: Bunker. Pre armádu skvelá pomôcka, pretože hoci slúži ako strážna stanica, nevyžaduje mať žiadnych generálov, takže bunkre môžete stavať voľne. Do stanice sa zmestia len 3 vojaci, do bunkra 6 vojakov. Hoci ak máte len bunkre plné vojakov, budú sa Militaristi aj tak sťažovať, že nemáte dostatok generálov. V misiách kampane, kde sa ťažšie začínalo a z ľudí sa stávali rebeli, to bola skvelá pomôcka, takže je to asi najlepšia nová budova zo všetkých DLC.
Nová vlastnosť: Veterán. Prezident podáva pri boji lepší výkon. Prezident má lepší vzťah s Militaristami (+10, +15, +20, +25, +30).

Rozhodli ste sa vybudovať Novú Spartu, spoločnosť založenú na moci. Vášho poradcu Penultima tu nahradí ako poradca váš generál Rodriguez. Hneď na začiatok vám oznámi, že zakázal akúkoľvek imigráciu, aby ste vybudovali spoločnosť, len podľa tých, ktorých sami vyberiete. Takže nemôžete stavať imigračný úrad a nových obyvateľov budete dostávať jedine za splnené úlohy, takže sa nemôžete rozrastať príliš rýchlo a treba zvažovať, čo postavíte. Stále ale môže najímať za peniaze ľudí na konkrétne voľné miesta v zamestnaniach.
Zároveň vám Rodriguez oznámi, že vyhlásil vojnu susednému ostrovu, pretože bez nepriateľa nemožno budovať dokonalú spoločnosť. Každý rok dostanete do pokladne 300 $ za každého obyvateľa, ktorý je členom frakcie Militaristov. Takže pri budovaní je dobré ich počty maximalizovať.

Na začiatok máte vybudovať továreň na zbrane (To Arms!), aby ste boli zásobený do vojny. Za jej postavenie dostanete 30 obyvateľov. Postavte teda továreň. Máte dve farmy na kukuricu, pre peniaze môžete postaviť zo dve farmy pre plodiny na predaj a nejakú baňu, či soľnú baňu. Do továrne na zbrane samozrejme povoľte import surovín a rovnako aj do ďalších tovární, ak ich dostaviate. Postupne pridajte aspoň strednú školu a ďalšie továrne, aby ste mohli generovať zisk.
Pre obranu máte postavať bunkre a mať v nich aspoň 8 vojakov (Bunker Up!). Do jedného sa zmestí šesť vojakov, tak postavte aspoň dva a bez potreby generálov budete mať pár vojakov. Tu si nutne budujte aj armádu popri priemysle, pretože ste vo vojne a bude sa bojovať. Za 8 vojakov v bunkroch dostanete za odmenu 20 obyvateľov.

Popri tom sa priplichtí aj pár vedľajších úloh. Najprv máte postaviť akadémiu vied (Researching the Tools of War), čím odomknete edikt Vojenská modernizácia. Keď máte akadémiu a sprístupní sa vám tento edikt, tak ho schváľte (For a Modern Army), čo vás ročne stojí nejaké peniaze (50 $ za každého vojaka a 500 $ za každú základňu), ale každý rok, kým bude edikt v platnosti dostanete na ostrov štyroch stredoškolsky vzdelaných obyvateľov.

Počas budovania a plnenia úloh dostanete list od nepriateľa, v ktorom sa posmieva, že nemáte proti nemu šancu (Declaration of War!). Prvé dve odpovede dodajú odvahu vašim ľuďom a na ostrov príde nových 15 obyvateľov. Zároveň dostanete správu, že na ostrov dorazilo 15 nepriateľov. Čoskoro začne útok, ktorý prebieha rovnako, ako útok rebelov, takže bojujú s nepriateľmi vaši vojaci a hlavná je početná prevaha a pri vyrovnaných počtoch pomáhajú skúsenosti a šťastie.

Po útoku požaduje generál Rodriguez schváliť edikt Stanné právo (Martial Law!). Zníži zločinnosť, ale zároveň aj slobodu a produktivitu a úroveň turizmu. Zároveň nie sú povolené voľby (pokiaľ ich nevnúti OSN). Za odmenu dostanete 30 nových obyvateľov.

Po čase začnú vaši vojaci upadať do apatie (For a Stronger Nation!), tak ich máte nejako povzbudiť. Môžete zvoliť, že postavíte televíziu (The Special Program), odmena +10 rešpekt všetkých frakcií. Môžete vydať edikt schvaľujúci manželstvá rovnakých pohlaví (Brotherhood and Equality), odmena +20 000 $ do pokladne. Môžete pre odreagovanie postaviť Športový komplex (Sporting Spirit) a za odmenu dostanete na ostrov 30 nových obyvateľov.

Ďalšou vedľajšou úlohou je zlepšiť podmienky velenia vašej armády (All Your Bases), takže máte postaviť 3 armádne základne, rátajú sa aj tie, čo už stáli, ak ste nejaké postavili. Za odmenu dostanete 40 obyvateľov.

Rodriguez pripomína, že potrebujete rozšíriť rady vojakov (Conscription!) a tak máte schváliť edikt Odvody. Umožní to, aby sa vojakmi stali aj ľudia bez strednej školy, no budú v boji slabší, než stredoškolsky vzdelaní vojaci. Tiež to zvýši aktivitu rebelov a môže dohnať nejakých ľudí k emigrácii. Za odmenu dostanete každý rok 4 nových obyvateľov.
Potom pre zaistenie stability armády žiada Rodriguez, aby ste mali v armáde aspoň 30 vojakov (More, We Need More!). Len bežných vojakov, generáli sa nerátajú. Stačí teda dostavať ďalšie bunkre. Za odmenu dostanete 25 nových obyvateľov.

Máte armádu, ale nepriateľ zaútočil ľsťou, otrávil hostinu velenia vašej armády a zomreli vám všetci generáli (A Feast Fit For Generals). Vaši vojaci sa boja teraz jesť čokoľvek, čo dostávajú, tak môžete povedať niečo, aby ste ich vzpružili. Prvé dve odpovede vám zaistia 15 nových obyvateľov, tretia odpoveď vám prinesie zdarma jednu strednú školu.

Predtým na ostrov prišlo 15 nepriateľov, teraz ich prišlo 30 (We Are Under Attack! Again!). Dobre, že ste naverbovali 30 vojakov, ale nezaškodí mať aj niečo viac. Onedlho môžete očakávať útok. Pre posilnenie žiada Rodriguez, aby ste mali na ostrove 10 generálov (We Need Generals!). Ak ste postavili tri vojenské základne, to máte 9, takže ešte jednu základňu, alebo zbrojnicu. Ak aj máte vysokú školu, možno vzdelaných ľudí potrebujete aj inde, tak môžete čakať na doštudovanie ďalších, alebo si proste najať expertov zo zahraničia. Za odmenu dostanete 30 nových obyvateľov.

Očakávate veľký útok, tak máte mať v bunkroch 40 vojakov (Bunker Rush!). Takže majte aspoň 7 bunkrov a najímajte do nich vojakov. Za odmenu dostanete 25 nových obyvateľov. Keď máte dosť vojakov, príde správa, že nepriateľ už zakrátko zaútočí (Nothing To Fear but Fear Itself). Máte povedať pár povzbudivých slov. Môžete im zaspievať, čo ich dojme a zvýšia sa im schopnosti o 10 bodov. Môžete im zatancovať, čo im pripomenie zvuky výbušnín a povzbudí ich to a zvýšia sa im schopnosti o 15 bodov. Môžete im tiež poslať plátené obrúsky, čo sa stane veľkým hitom a na ostrov kvôli tomu príde 15 vysokoškolsky vzdelaných ľudí.

Napokon dorazí 40 nepriateľov na ostrov a zahája útok aj s tými, ktorí prežili predošlý boj (The Final Showdown!). Už len porazte všetkých nepriateľov pri útoku a zvíťazili ste.


2. Plantador

Vyžaduje DLC: Plantador.
Nová budova: Plantáž. Môžete na nich pestovať Kávu, Tabak a Cukor, podobne ako na farmách, ale pestuje sa ich tam omnoho viac, takže máte aj väčšie zisky, keďže na plantážach pestujete len plodiny na export, či spracovanie.
Nová vlastnosť: Plantážnik. Exportné ceny za Kávu, Tabak a Cukor sú vyššie o 20%. Farmári získavajú schopnosti rýchlejšie (o 10%, o 20%, o 30%, o 40%, o 50%).

Preberáte sa so stratou pamäti na ostrove Aeonita. Miestni obyvatelia sú nevzdelaní, takže študovaného El Presidente zvolia za svojho vodcu. Na začiatok máte plány len na 4 budovy, ale môžete vyskúmať ďalšie.

Začínate so 40 000 $, no Antonio Lopez vás hneď varuje, že pri súčasných odhadoch budete čoskoro bez peňazí a tak máte postaviť plantáž (Financial Worries). Na ostrove je dostatok úrodnej pôdy, tak ich môžete postaviť rovno niekoľko, aby sa začali vaši farmári zapracovávať a aby ste začali generovať zisk.
Pre rozbehnutie Penultimo tiež navrhne postaviť ďalšie chatrče (Shanty) a budete od OSN klasifikovaný ako chudobná oblasť (Shanty Town). Postavte preto 6 nových chatrčí a dostanete bonus 10 000 $.

Výskum. Nemôžete stavať takmer žiadne budovy, pretože ste zabudli na ich plány, ale môžete začať pracovať na ich výskume (New Resarch Project). Môžete si vybrať zo štyroch kategórií a začať skúmať budovy. Vyskúmanie každej z nich stojí istý počet výskumných bodov. Vy každý mesiac generujete vďaka svojmu vzdelaniu 10 bodov výskumu, takže podľa toho, koľko bodov treba pre vyskúmanie každej budovy, budete musieť čakať, kým ich nazbierate. Ak máte dostatok peňazí, môžete proste zakúpiť plány za každú budovu – bez ohľadu na typ budovy, cena je vždy 10 000 $.
Ďalšie budovy sa aj v rámci jednej kategórie sprístupňujú postupne, takže najprv musíte napríklad vyskúmať cesty, potom môžete garáže, potom prepravcov, atď.
Skúmať môžete:
Ekonomické budovy:
Baňa (80b), Soľná baňa (80b), Ropná studňa (100b), Destilka rumu (150b), Ropná rafinéria (200b), Továreň na šperky (200b), Továreň na zbrane (200b), Chemická továreň (250b).
Drevorubačský tábor (60b), Farmy (60b), Ranč (60b), Poľnohospodárska stanica (100b), Píla (100b), Cenové špekulácie (150b, získate +20% k cenám exportu poľnohospodárskych produktov), Konzerváreň (150b), Továreň na cigary (200b), Továreň na nábytok (200b).
Turizmus (80b), Turizmus II (80b), Turizmus III (100b), Turizmus IV (100b), Turizmus V (150b), Turizmus VI (150b), Turizmus VII (200b), Turizmus VIII (200b), Turizmus IX (250b), Turizmus X (250b) – čím vyššia úroveň turizmu, tým môžete stavať viac atrakcií a kvalitnejšie hotely.
Tiež tu môžete skúmať za 300 bodov výskumu technológiu podpory ekonómie, za ktorej vyskúmanie získate 5 000 $. Môžete skúmať opakovane.
Sociálne budovy:
Kostol (60b), Múzeum detstva (80b), Záhrady (80b), Dom (100b), Kabaret (100b), Katedrála (150b), Skládka odpadu (150b), Rádio (200b), Kino (250b), Nákupné centrum (300b).
Klinika (60b), Reštaurácia (80b), Noviny (100b), Panelák (100b), Kasíno (100b), Kondomínium (200b), Televízia (200b), Gurmánska reštaurácia (250b), Kozmický špendlík (300b).
Bunkhouse (40b), Vidiecky dom (60b), Policajná stanica (80b), Apartmány (100b), Trh (150b), Múzeum moderného umenia (200b), Sídlo (200b), Nočný klub (200b), Športový komplex (250b).
Tiež tu môžete skúmať za 300 bodov výskumu technológiu sociálnej interakcie, ktorej vyskúmanie vám zvýši všeobecnú spokojnosť obyvateľstva o 5 bodov. Môžete skúmať opakovane.
Vládne budovy:
Ministerstvo zahraničia (100b), Základná škola (150b), Akadémia Vied (200b), Radarová stanica (200b), Mauzóleum (250b), Jadrový program (300b).
Imigračný úrad (100b), Colnica (150b), Banka (200b), Burza cenných papierov (250b), Zlatá socha (300b).
Ministerstvo (100b), Zbrojnica (100b), Väznica (150b), Strážna stanica (150b), Armádna základňa (200b), Večný plameň (250b), Socha Krista (300b).
Tiež tu môžete skúmať za 300 bodov výskumu technológiu lepšej vlády, čo vám zvýši na 3 roky o 10 bodov vzťahy so zahraničnými mocnosťami. Môžete skúmať opakovane.
Budovy Infraštruktúry:
Cesty (100b), Garáže (150b), Prepravci (200b), Stavbárska budova (200b), Doky (250b).
Elektráreň (150b), Transformačná stanica (150b), Veterná Turbína (200b), Jadrová elektráreň (300b), Požiarna stanica (250b), Meteorologická stanica (300b).
Tiež tu môžete skúmať za 300 bodov výskumu technológiu na zníženie nákladov na stavby. Môžete to skúmať viackrát, za každé vyskúmanie klesnú ceny stavieb o 5%.

Po postavení prvej plantáže máte udržať stabilitu poľnohospodárstva (Growing Profits) a tak máte získať z exportu z plantáží 50 000 $. K tomu sa pritrafí aj vedľajšia úloha (Plantation Tycoon), v rámci ktorej máte mať 3 plantáže a za odmenu budú ceny z exportu poľnohospodárstva o 20% vyššie. Keďže je to na začiatok váš jediný zdroj prímov, samozrejme sa oplatí mať viac plantáží.

Slečna Pineapple verí, že miestni ľudia sú len nevzdelaní, nie hlúpi a tak chce, aby ste mali na ostrove 6 učiteľov (Calling all Teachers). Stačí postaviť vysokú školu a mať ju plne obsadenú učiteľmi. Odmena: +5 výskumných bodov každý mesiac.
Keď máte stredoškolské učiteľky, potrebujete Univerzitu (Center of Higher Learning), no tú ale nemôžete vyskúmať, pretože na ňu potrebujete licenciu. Môžete ju získať z troch zahraničných zdrojov. Liga Jedovatého Brečtanu (The League) chce, aby ste mali dva kabarety a 6 tanečníc. Univerzita Magadan (Magadan Studies the Effects of Wealth) chce 20 000 $ poplatok. A Leningradská Polytechnika (Go Polar Bears) požaduje pre tréning 3 krčmy. Vyberte si sponzora, splňte podmienku a môžete postaviť univerzitu.
Keď ste získali možnosť stavať univerzitu, tak ju postavte (Tropican Academia). Budete získavať vysokoškolsky vzdelaných ľudí, ale za každého profesora na ostrove (nech pracuje kdekoľvek) získate 1 bod k výskumu na každý mesiac.
Antonio Lopez odporučí prispieť na výskum (Brians for Sale). Ak zaplatíte 20 000 $, získate +5 bodov výskumu na každý mesiac.
Penultimo vie, že veda vyžaduje obete a ak schválite edikt Polit Education, tak sa dobrovoľne prihlásia ako testovacie subjekty (Loyal Test Subjects). Ak schválite tento edikt, získate bonus k výskumným bodom, ktorého veľkosť závisí od veľkosti frakcie Lojalistov.

Stopy po záhade ostrova. Na ostrove sa objavila záhadná čierna doska (The Black Monolith) a zrejme reaguje na myšlienky ľudí. Penultimo verí, že ak by boli šťastní, doska by odomkla svoje tajomstvá. Môžete monolit predať za 10 000 $ Američanom, alebo môžete zvýšiť všeobecnú spokojnosť na úroveň 55. Ak zvýšite spokojnosť, tak získate 1 stopu a k výskumu +5 bodov každý mesiac.
Pod starými ruinami sa objavili mimozemské nápisy (Alien Signs Discovered). Môžete mať 10 baníkov (dve plne obsadené bane) a ihneď vyskúmate to, čo práve skúmate, alebo môžete dať nápisy šialenému starcovi, ktorý tvrdí, že vie čo znamenajú a získate 1 stopu.
Zistili ste zo stôp, že spomínajú nejakého Temného a varujú pred chaosom. Neskôr ste objavili staré rytiny (Templar Chronicles), ktoré vám preložia vo Vatikáne, ak im dodáte vlnu z lám na rúcha pre kardinálov. Exportujte 1000 kusov vlny a získate 1 stopu.
Neskôr sa objavia správy o záhadných ryboľuďoch vychádzajúcich z mora (Call of the Deep Ones). Môžete to využiť na reklamu turizmu (+20 hodnotenie turizmu, priláka to najmä kultistov), na reklamu rýb (+100% exportné ceny za ryby), alebo to preskúmať a získať 1 stopu.
Po získaní štyroch stôp ste sa dozvedeli, že sa majú prebudiť Starší Bohovia. Cthulhu privodí skazu na svet, pokiaľ ho niekto nezastaví.
Keď exportujete produkty za dvestotisíc, tak sa v meste z ničoho nič objaví obchodík so starožitnosťami (Out of Nowhere). Môžete si tam zakúpiť Informačný Pamflet (10 000 $, okamžitý výskum toho, čo práve skúmate), Knihu múdrosti (20 000 $, +10 výskumných bodov mesačne), alebo Orb Pravdy (5 000 $), čím získate 1 stopu.
Poslednou stopou ste sa dozvedeli, že si vás zvolil Yog-Sothoth, aby ste obránili svoju ríšu.

Finále. Keď ste pokročili vo výskume, tak Lopez podotýka, že sa treba sústrediť aj na peniaze (Never Loose Sight of Your Profits) a tak máte získať exportom poľnohospodárskych produktov 200 000 $. Lopez tiež dodá, že môžete zvýšiť kvalitu tovaru a ceny poľnohospodárskymi stanicami (Plant Propagation), tak postavte dve a ceny poľnohospodárskych produktov vzrastú o 20%.

Keď vyvozíte za dosť peňazí, tak vás Penultimo varuje, že na ostrov dorazili kultisti (Cthulhu Fhtagn), ktorí chcú prebrať temných bohov a tak obetúvajú ľudí Dagonovi. Kým ich nezastavíte, budú zabíjať vašich obyvateľov. Aby ste ich zastavili, tak ich musíte všetkých označiť za heretikov, čo môžete, keď máte postavenú katedrálu. Môžete ich aj nechať zabiť a tiež sa ich zbavíte. Alebo ak ste nazbierali aspoň štyri Stopy z predošlých možností, tak ste odhalili prastarý symbol moci (Elder Sighn), ktorým ich ihneď zabijete všetkých naraz.

Aby ste zabránili vynoreniu sa mesta temných bohov, máte postaviť šesť Ruských kôl (Six Wheels), ktoré máte v rámci luxusných atrakcií pre turistov. Postavte ich teda na svojom ostrove. Začnú sa objavovať často katastrofy, najmä tsunami a hurikány, aby vám sťažili záver.

Keď postavíte šesť ruských kôl, musíte pre ich pohon získať dostatok energie (Presidential Power). Musíte vyprodukovať 1000 MW elektriny. Keď ich vyprodukujete, máte dosť energie na ruské kolá, ktorými zastavíte neviditeľného škrečka Boo a tak aj vynorenie mesta prastarých bohov. Tým ukončujete výhrou misiu.
Ak ste získali všetkých 5 stôp, tak po postavení šiestich ruských kôl je vašou úlohou postaviť svoju Zlatú sochu (Your Destiny Awaits) a potom sa Temný prebudí. Najprv ju musíte vyskúmať, ak ste tak ešte nespravili a potom ju postavte. Tým nevedno prečo víťazne ukončíte misiu.


3. Gods of Economy

Vyžaduje DLC: Quick Dry Cement.
Nová budova: Cementáreň. Priemyselná budova, ktorej výhoda je, že nepotrebuje žiadne suroviny na výrobu, rovnako ako chemická továreň. No na rozdiel od chemičky, nepotrebuje ani elektrinu. Produkuje cement, ktorý môžete vyvážať. Zároveň, keď ju máte postavenú, rýchlejšie vaši stavbári dokončujú stavby ostatných budov.
Nová vlastnosť: Staviteľ. Prvá cementáreň je zdarma. Stavbári získavajú schopnosti rýchlejšie (o 10%, o 20%, o 30%, o 40%, o 50%).

Penultimo verí, že tu môžete zbohatnúť, pretože ostrov je priestranný a dá sa na ňom veľa stavať a uzavreli ste dohodu so zahraničnými spoločnosťami (Building Plans), ktoré vám poskytnú 5 000 $, za každý dom, ktorý postavíte. Takže postavte 30 domov (rátajú sa klasické domy „House“). Dohodu vylepšil aj Antonio Lopez so záujemcami o predaj vašich budov (The Moneyraker) a vďaka tomu máte zdarma bungalovy a bežné hotely pre turistov. V práci vás poženie aj veľvyslanec Crane s tým, že ak postavíte všetkých 30 domov do dvoch rokov, dostanete odmenu 30 000 $ (The US Wants Results).
Ak vám nejde o odmenu z Ameriky, môžete si dať trochu na čas a vybudovať ekonomiku a zázemie. Obvykle stačí jedna stavbárska budova na ostrove, ale v tejto misii nezaškodí ich mať aj zo tri. Ako budete pokračovať, budú vás postihovať katastrofy od miestnych božstiev, tak je vhodné byť pripravený.

Keď dostaviate domy, vaši partneri chcú ďalšie a väčšie domy (Bigger, Better, Faster, Stronger). Postavte 15 apartmánov, za každý získate 11 000 $. Pre rýchlejšiu výstavbu (Faster, faster!) vám poradí Penultimo postaviť cementáreň. Keď ju postavíte, ako vedľajšiu úlohu ponúkne Penultimo ďalšiu (Duct Tape + Cement = Cohesive Heaven) pre ešte rýchlejšiu stavbu. Ak budete mať na ostrove 3 cementárne, tak sa budú stavať všetky budovy o 50% rýchlejšie.

Ako začnete s výstavbou apartmánov, pohneváte si tým Vulkanického boha ekonomiky, ktorý nesúhlasí s vašimi makroekonomickými plánmi (Volcano God of Economics). Ak budete mať v pokladni 3 mesiace po sebe viac, ako 50 000 $, tak spôsobí pohromu (výbuch sopky, alebo zemetrasenie). Nie je problém minúť peniaze, dáte niečo drahé postaviť, alebo najmete zahraničných expertov na voľné pracovné miesta, ale zároveň treba mať príjmy, aby ste neboli v mínuse, aby ste si mohli dovoliť dostavovať nové a opravovať poškodené. Vždy je lepšie v rýchlosti míňať, ako ťažko zháňať, preto je dobré ešte predtým vybudovať aj nejakú ekonomiku na ostrove. Farmy na kopci, kde je úrodná pôda a nejaký priemysel v okolí mesta.
Aby vám to trochu Burnhilda Van Hoofová z OSN sťažila, bude vám každoročne posielať 10 000 $ na výskum božského fenoménu na vašom ostrove (Negotiating With Gods).
Od Hoofovej príde aj ďalšie sťaženie (Nail-biting Experience). Zablokovala vám dodávky klincov a preto nemáte možnosť rýchleho stavania budov (za dvojnásobok ceny okamžité postavenie). Obísť to môžete pomocou pašovaných klincov od turistov. Za každých 5 turistov, ktorí prídu na váš ostrov, budete mať možnosť jedného rýchleho postavenia budovy.
Po pár rokoch budovania a vyhýbaniu sa sopečnému bohovi sa objaví Veterná bohyňa (Angry Wind Goddess), ktorá je tiež ekonomická bohyňa a myslí si, že obytné domy nie sú perspektívny ťah a tak každé dva roky pošle na ostrov tornáda, aby vás zastavila. Proste treba stavať rýchlo a opravovať to, čo vždy zničí.
Na pomoc príde Penultimo s nápadom na redukciu škôd pri toľkých katastrofách (Grand Ages: Tropico). Ak budete mať na ostrove tri požiarne stanice a všetky v móde „Stavebná inšpekcia“, tak bude katastrofami poškodených menej budov.

Keď dostaviate apartmány, dokončili ste svoj kontrakt a dostali ste finálnu ponuku na 100 obytných budov (Houses For All). Rátajú sa aj budovy, ktoré ste už postavili a dostavovať môžete akékoľvek budovy z položky „Obytné budovy“. Navyše za každú obytnú budovu na ostrove dostanete ročne 300 $.
O posledné sťaženie sa pokúsi Hoofová tým, že vám kvôli preklepu budú ročne posielať 30 000 $ (Clerical Error), namiesto pôvodných desať. No pri všetkom ostatnom je to už jedno, peňazí máte určite dosť aj bez nej, takže už len bojovať s katastrofami a dobudovať zvyšné budovy.


4. Pirate Heaven

Vyžaduje DLC: Pirate Heaven.
Nová budova: Pašerácky brloh. Je to malá, prístavná budova, z ktorej pašeráci ukradnú, ilegálne importujú jednu náhodnú surovinu vždy, keď do hlavného prístavu dorazí loď. Nevyberáte si čo majú kradnúť, len tým u náhodnej suroviny potrebnej pre import znížite cenu. Môžu takto dodávať suroviny, aj keď je na vás uvalené embargo na dovoz. Nenarušujete si tým vzťahy so zahraničím, len zvyšujete mierne zločinnosť v okolí brlohov. Nejaký praktický význam v nej nevidím.
Nová vlastnosť: Námorník. Čas medzi príchodmi lodí (obchodných aj turistických) je nižší o 25%. Zároveň sa zníži cena za stavbu prístavov, turistických prístavov, lodných reštaurácií (Ship-O-rent, Moderné časy), výletných prístavov (Marina) a luxusných parníkov (o 5%, o 10%, o 15%, o 20%, o 25%).

Penultimo sa dopočul, že na Isla de Bucanero žila kedysi legendárna, pirátska civilizácia a on verí, že ostrov preto určite musel viesť nejaký váš predok. Niečo by ste sa mohli dozvedieť z pirátskeho denníka, ktorý je podľa miestnej voodoo bosorky ukrytý v pivnici vášho Múzea Detstva (The Pirate King Diary!). Aby ste teda mohli nájsť Denník pirátskeho kráľa, postavte múzeum detstva.
Z denníka ste získali nielen návod, ako sa stať dobrým pirátom, ale aj plány na Pašerácky brloh, tak jeden postavte (A Pirate I Was Meant To Be!). Začne vám generovať zisk z pašeráckych nájazdov.

Brunhilda Van Hoofová vás varuje, že OSN nebude tolerovať pirátstvo a zobrazí sa vám Pirate Threat Index. Index hrozby pirátstva, ktorý ak stúpne na 100, tak vaša vláda skončí, pretože na ostrov vtrhnú medzinárodné vojská. Ak dosiahne Index úrovne 50, tak na import uvalí celý svet embargo.
Okľuku našiel Penultimo v dokumentoch UNESCO a sprístupňuje sa vám Pirate Heritage Index. Index Pirátskeho dedičstva, ktorý ak dostanete na úroveň 100, tak ste v pohode, pretože pirátske kultúrne dedičstvo bude chránené zákonmi UNESCA, akurát musíte pirátiť dosť na to, aby sa to vzťahovalo aj na vás.

Na zníženie Indexu Hrozby máte sériu vedľajších úloh. Každá z týchto úloh resetuje Index hrozby na nulu. Nemusíte ich plniť, pokiaľ nie je Index hrozivo vysoký (50 pre embargo a vyššie pre prehratie).
Drinking Pirate! Postavte 5 krčiem.
Freedom! Zničte všetky policajné stanice na ostrove a zrušte policajné edikty. Nebudete môcť viac stavať policajné stanice.
Refined Pirate. Postavte Múzeum moderného umenia.
Feared Pirate. Postavte tri väznice.
Evil Pirate. Z koloniálnej pevnosti na ostrove spravte žalár.
Lazy Pirate! Zničte všetky továrne, okrem tovární na rum. Továrne viac nebudete môcť v tejto misii postaviť.

Máte aj pár úloh pre generovanie zisku z pirátstva.
The Art of Skimming. Po prijatí tejto úlohy postavte nové kasíno. Moderným spôsobom sa naučíte kradnúť a zneužívať kreditné karty. Odmena: Ročný profit z podvodov.
Pirate Switzerland! Postavte banku. Tá bude ukladať peniaze len od pirátov a vy získate podiel za sprostredkovanie vkladu. Odmena: Ročný profit zo sprostredkovateľských poplatkov.
Plunderin´ Pirate! Keď ste začali generovať zisk z bánk, navrhne Penultimo, aby ste banky proste vyrabovali. Ak úlohu prijmete, tak zničte všetky banky na ostrove (klasicky, musíte ich nechať zničiť stavbármi). Viac už nebudete môcť počas misie stavať banky a ako odmenu získate jednorázovo hromadu peňazí.
E-Piracy. Aby ste sa vrhli aj na internetové pirátstvo, tak postavte 5 radarových staníc. Odmena: Ročný profit z internetového pirátstva.
Air Piracy! Penultimo navrhne, aby ste popri rabovaní na mori prešli aj na rabovanie vo vzduchu. Postavte prístav na vzducholode (Blimp Ride), ktorý je medzi turistickými atrakciami. Odmena: Ročný profit z leteckých nájazdov.

Na zvýšenie Indexu Dedičstva máte samozrejme sériu vedľajších úloh.
Smuggling Pirate! Postavte 5 pašeráckych brlohov. Odmena: Index Hrozby +10, Index Dedičstva +15.
Fighter Pirate! Slečna Pineapple tvrdí, že treba preukázať bojové schopnosti piráta, čo k pirátstvu patrí a tak kontaktovala Marca Morena, aby poslal na ostrov pár rebelov. Vaším cieľom je poraziť ich a mať na ostrove menej, ako štyroch rebelov. Keď dorazia, nemusíte čakať na ich útok a cez Edikty môžete vyvolať útok hneď. Odmena: Index Hrozby +10, Index Dedičstva +20.
Radio Pirate. Postavte budovu rádia, aby ste mohli v Karibiku vysielať pirátske rádio. Odmena: Index Hrozby +5, Index Dedičstva +15.
Famous Pirate. Aby ste sa stali slávnym pirátom, postavte budovu televízie, kde budete vysielať vlastnú pirátsku šou. Odmena: Index hrozby +10, Index dedičstva +20.
Nuclear Pirate. Aby ste sa stali naozaj obávaným pirátom, potrebujete mať nukleárny arzenál. Postavte preto jadrovú elektráreň. Odmena: Index hrozby +15, Index Dedičstva +30.

Keď splníte všetky úlohy pre zvýšenie Indexu Dedičstva, dokázali ste, že zachovávať pirátske dedičstvo a UNESCO vás ochráni pred útokom zo strany Hoofovej a oba Indexy miznú.
Hoofová sa ale nevzdáva a pošle vám na ostrov 100 zločincov (The Kindanpped Prison Ship Sighted Nearby!). Penultimo verí, že jediný spôsob, ako sa čo najskôr zbaviť zločincov zo Somálska, je poslať ich naspäť a najrýchlejšie to bude na rakete (The Somali Pirate Trap!). Do 48 mesiacov postavte jadrový program, čím sa zbavíte zločincov a vyhráte misiu. Hoofová ešte vnúti voľby a pri toľkých zločincoch sú mnohí proti vám, no len čo najskôr postavte program (s dostatkom peňazí ho môžete postaviť okamžite) a vyhrali ste.


5. Megalopolis

Vyžaduje DLC: Megalopolis.
Nová budova: Conventillo. Obytná budova, do ktorej sa zmestí 12 rodín a postavíte ju za 6 000 $. Je to v podstate lacný objekt, ktorého kvalita ubytovania je na počiatku 80, ale postupne bude klesať. Môžete budovu nechať časom opraviť za 3 500 $, aby sa obnovila kvalita bývania. Panelák je lacnejší a pojme rovnaký počet rodín, hoci jeho kvalita ubytovania je nižšia, ale netreba ho opravovať. Aj apartmány sú lacnejšie, hoci pojmú len 6 rodín. Osobne mi to príde zbytočné.
Nová vlastnosť: Byrokrat. Profit odchádzajúci na váš švajčiarsky účet z ediktu „Stavebné povolenie“ je dvojnásobný. Ceny za obytné budovy sú nižšie (o 2%, o 4%, o 6%, o 8%, o 10%).

Sunny Flowers vám povie o súťaži o najkrajšie mesto na svete (The Most Beautiful City). Máte preto nazbierať 1000 mestských bodov. Penultimo vám ich popíše cez ikonu pred palácom.
1 bod za každého občana, ktorý nemá prácu, ani ubytovanie.
3 body za každého občana, ktorý nemá prácu, ale má ubytovanie.
3 body za každého občana, ktorý má prácu, ale nemá ubytovanie.
7 bodov za každého občana, ktorý má prácu, aj ubytovanie.

Zároveň sa vám bude pravidelne počas misie objavovať ponuka od Číny na predaj imigrantov (Immigrants For Sale). V rámci nej môžete kúpiť za 4 000 $ 30 bežných imigrantov, za 8 000 $ 30 vysokoškolsky vzdelaných imigrantov, alebo za 7 000 $ 20 imigrantov a 2 Convertillá zdarma.
Ak zvolíte inú možnosť (čo je podstatné pre výhru), môžete podplácať hodnotiacich úradníkov a kúpiť si za 5 000 $ 200 Mestských bodov. Za 20 000 $ si kúpiť 1 000 Mestských bodov a za 10 $ si kúpiť 5 Mestských bodov.

Keď dosiahnete prvých 1000 bodov, ste v súťaži a súťažíte s druhým krásnym mestom s názvom Norilsk. A tu pokračuje celý zvyšok tejto misie. Musíte nazbierať 20 000 Mestských bodov skôr, ako Norilsk.
Norilsk sa nachádza v Rusku, preto s vami nebude v tejto misii ZSSR dobre vychádzať. Krátko po začatí súťaže vám u nich klesne rešpekt o 60 bodov. Plňte preto pre nich ich vedľajšie úlohy (vyvážajte čo chcú a dávajte im peniaze), aby ste si ich naklonili. To odvráti aspoň hrozbu útoku, ale aby podkopali vašu snahu, budú stále posielať na ostrov rebelov. Buď majte dostatočnú armádu, aby ste ich pravidelne odrážali, alebo môžete zaplatiť Amerike (Red Threat) 15 000 $, aby zastavili príchody rebelov.
Na väčšie získanie bodov máte pár doplňujúcich úloh, ale nie je ich dostatok. Neoplatí sa trápiť, nejako to nefunguje a aj keď budujete mesto dlhé hodiny, ide to pomaly a body takmer nepribúdajú. V tejto misii máte prístupné aj účinky prídavku Moderné Časy, ale tiež extra nepomáhajú, hoci Business centrá poskytujú zamestnanie hromade ľudí. Navyše nejako nefunguje ani nákup imigrantov. Zo začiatku teda áno, ale neskôr mi proste stále ľudia odchádzali a sotva presiahli 900, hoci mali všetci kde bývať, pracovať, mali zábavu, služby a celková spokojnosť bola takmer 80% a peňazí v štátnej pokladni bolo toľko, že som ich nestíhal míňať.
Preto je podstatné dobre vhodne naštartovať ekonomiku a kupovať Mestské body úplatkami od Číny.

Education – Zvýšte počet vysokoškolsky vzdelaných ľudí o 10, odmena 500 Mestských bodov.
Education – Zvýšte počet stredoškolsky vzdelaných ľudí o 20, odmena 300 Mestských bodov.
Conventillos – Postavte 2 Conventilá, odmena 250 Mestských bodov.
The Greenest City – Postavte 20 záhrad, odmena 100 Mestských bodov.

Mimo týchto máte pár jednorazových úloh.
Race Between Cities – Za 36 mesiacov postavte 20 Conventillov. Odmena 1000 Mestských bodov.
Smart Is Sexy – Majte skôr ako Norilsk 60 intelektuálov. Odmena 1500 Mestských bodov.
Bigger City – Za 48 mesiacov majte 150 budov. Rátajú sa samozrejme aj budovy, ktoré ste mali postavené už pred sprístupnením tejto úlohy. Odmena 2000 Mestských bodov.

Tiež sa objaví Llamská chrípka, ktorá sa bežne môže hocikedy objaviť ako náhodná udalosť a vtedy máte zastavený príliv imigrantov, až pokiaľ sa po pár rokoch nezistí, že je to podvod. Tu máte možnosť liečby (Llama Flu Cure), stačí postaviť Akadémiu Vied a 5 rančov pre lamy.

Keď dosiahnete 20 000 Mestských bodov, vyhrali ste súťaž a vtedy sa zistí, že to bol zo strany Norilsku podvod, keďže to mesto má ďaleko od krásneho, no každopádne ste vyhrali a získali titul najlepšie mesto na svete.


6. The Superhero

Vyžaduje DLC: Vigilante.
Nová budova: Pracovný tábor. Stále môžete stavať aj klasické väzenie, kde zatvárate zločincov a buď ich prevychovávate, alebo ich využívate ako lacnú pracovnú silu so zanedbateľným výsledkom (3 doláre za väzňa mesačne). Pracovný tábor je ako väznica, kam tiež posielate zatknutých zločincov (alebo kohokoľvek, koho necháte zavrieť, ako pri väzení) a tam budú farmárčiť, keďže je to mix väzenia a farmy. Oproti farme má nevýhodu, že je menšia, keďže sa pestuje len v rámci dvora pracovného tábora, ale môžete zas pestovať všetko (kukuricu, papáju, banány, ananás, kávu, cukor, tabak) a so stabilnou pracovnou silou, keďže tam zatvorení pracujú, až kým ich sami neprepustíte.
Nová vlastnosť: Alter Ego. Ceny za zatýkanie sú nižšie. Zločinnosť je nižšia (o 10%, o 15%, o 20%, o 25%, o 30%).

Aby ste dokonale mohli viesť svoj ľud tak, aby sa vás báli a zároveň vás milovali, tak sa chcete stať super hrdinom. Na začiatok si vyberte, aké zviera vás má pohrýzť (Which Animal Do You Prefer?), aby ste od neho mohli získať super sily.
Lama, stelesnenie Tropického ducha. Postavte 4 ranče na lamy.
Žralok, zákerný morský predátor. Postavte dve rybárske chaty.
Tukan, moje obľúbené zvieratko. Postavte veternú turbínu.

Potom si máte vybrať super silu (The SUPERPOWER).
Sila ohňa: Priemyselná produkcia bude vyššia o 10%.
Sila mysle: Tropikania budú získavať vzdelanie dvojnásobne rýchlejšie.
Sila času: Stavbári budú stavať dvojnásobne rýchlejšie.

Napokon si vyberte parťáka na boj so zločinom a superdarebákmi (The Sidekick).
Reverend Esteban: Postavte 2 kostoly.
El Diablo: Postavte policajnú stanicu.
Generál Rodriguez: Postavte zbrojnicu.

Aby ste sa preukázali ako pravý hrdina, máte splniť tri náročné úlohy. Všetky tri sa vám sprístupnia pred palácom a keď budete pripravený, tak si jednu proste zvoľte.
Porazte ekonomickú krízu (Subude the Economy Crisis!). Po prijatí úlohy nastane Ekonomická kríza a ceny poklesnú o 10%. Vašou úlohou je exportovať tovary v hodnote 100 000 $. Ak je vašim parťákom Otec Esteban (Reverend Esteban), môže rovno krízu zažehnať modlitbou.
Rozdrvte rebelov (Crush the Rebels!). Po prijatí úlohy dorazia na ostrov rebeli. Vašou úlohu je ich poraziť, aby bolo na ostrove menej ako traja rebeli. Stačí mať armádu a buď počkať na ich útok, alebo útok vyprovokovať pre urýchlenie ediktom. Ak je vaším parťákom El Ustrica (El Diablo), tak sa rovno postará o zločincov sám.
Porazte zločincov (Defeat the Criminals!). Po prijatí úlohy dorazí na ostrov skupina zločincov. Tak ako pri podobných úlohách si môžete zamerať každého z nich prostredníctvom položky pri zobrazenej úlohe. Môžete ich pozatýkať a poslať do väzenia, alebo pracovného tábora, alebo ich môžete proste nechať zabiť. Vašou úlohou je sa ich proste zbaviť, aby ich bolo na ostrove menej, ako 5. Ak je vaším parťákom Agent Seriózny (Generál Rodriguez), tak sa rovno postará o rebelov sám.

Keď zvládnete všetky tri úlohy, ozve sa váš úhlavný nepriateľ, Ultimo. Pravidelne budú postihovať váš ostrov jeho útoky, kým sa ho nezbavíte.
Ak ste si zvolili sily ohňa, tak on má silu vody a bude na váš ostrov posielať tsunami.
Ak ste si zvolili sily mysle, tak on je megamyseľ a bude pripravovať vždy pár vašich ľudí o vzdelanie.
Ak ste si zvolili sily času, tak on ich objavil tiež a bude posielať naspäť časom vaše budovy. Vždy jednu a proste o ňu prídete, ako pri katastrofe.

S riešením príde slečna Pineapple. Musíte odhaliť jeho unikátnu slabinu (The Weakness of Your Enemy!). Aby ste to dosiahli, zvoľte si jednu z troch možných ciest.
Majte 10 profesorov, aby vyskúmali teórie o Ultimovej minulosti.
Postavte 5 radarových staníc, aby ste zachytili Ultimovu komunikáciu.
Postavte tri kiná, v ktorých premietajte super hrdinské filmy.

Keď odhalíte jeho minulosť, tak zistíte, že je to syn Penultima, ktorého bude mať v budúcnosti so Sunny Flowers. Z potlačovania inteligencie jeho predkov sa v ňom nahromadila ohromná inteligencia, ktorú teraz zneužíva a tak prišiel z budúcnosti, aby škodil.
No Ultimo sa chystá zhodiť na Tropico mega bombu a treba tomu zabrániť (The Great Finale). Máte 36 mesiacov, aby ste získali 200 000 $, za ktoré pošlete Penultima študovať, vďaka čomu sa z neho stane dobrý otec a tak v budúcnosti sa zas nestane z jeho syna super zločinec.
Aby to bolo ľahšie, začnite poriadne budovať ekonomiku ešte počas plnenia troch super hrdinských úloh a potom to už budete mať ľahké, našporte peniaze a vyhrali ste.


7. The Big Voodoo Shuffle

Vyžaduje DLC: Voodoo.
Nová budova: Voodoo Sídlo. Je to luxusná turistická atrakcia, takže ju môžete stavať, až keď máte hotel a turistický prístav, alebo letisko. Môžu ju navštevovať všetky typy turistov, okrem detí. Môžete fungovať v móde Dobré Juju (ohromenie z ostrova sa u návštevníkov zdvihne o 10 bodov), Otrocké nápoje (návštevníci pocítia túžbu zostať na ostrove dlhšie o 1 až 3 mesiace) a Strašidelný dom (poskytujú kvalitnejšie služby, ak je okolie škaredé).
Nová vlastnosť: Šaman. Rešpekt u Veriacich o 10% menší, občania vyžadujú menej zdravotnú starostlivosť. Rešpekt u Nacionalistov väčší (o 10%, o 15%, o 20%, o 25%, o 30%).

Čarodejnica Vanya posadla agentku Sašu a zoslala na váš ostrov kliatbu (The Curse). Pravidelne budú váš ostrov postihovať katastrofy a počas celej misie nemôžete stavať priemyselné budovy. Na ostrove je našťastie dosť úrodnej pôdy, takže môžete veľa pestovať a chovať a taktiež je celý ostrov krásny, tak treba rozbehnúť aj poriadne turizmus.
Duch mŕtveho voodoo kňaza zas posadol Penultima a chcel vám tiež škodiť, no Vanyu nenávidí ešte viac než vás, takže vám bude radiť, ako proti nej postupovať (The Priest). Vanya spálila jeho voodoo sídlo, tak máte postaviť nové (Voodoo People).

Poriadne naštartujte turizmus, aby ste mali dosť peňazí a keď to uznáte za vhodné, len postavte Voodoo sídlo. Keď ho postavíte, vyberte si jednu z troch vašich cností (The Three Virtues), ktorú sídlo zosilní a bude vám prinášať každého pol roka prospech.
Pýcha – za každé Voodoo sídlo budú každých 6 mesiacov zmenení dvaja ľudia na lojalistov.
Lenivosť – za každé Voodoo sídlo bude každých 6 mesiacov o 10 imigrantov viac.
Lakomosť – za každé Voodoo sídlo získate každých 6 mesiacov 1 000 $.

Aby ste sa potom zbavili kliatby (Appease the Spirits), tak máte požiadať o pomoc ešte mocnejšiu entitu, než je Vanya. Zvoľte si mocnosť, ktorej prinesiete obetu.
Uctite si Agweho: Exportujte 10 000 rýb.
Uctite si Erzulieho: Majte populáciu viac než 450 obyvateľov.
Uctite si Samediho: Majte 20 turistických atrakcií.
Uctite si Damballu: Majte v pokladni 200 000 $.
Uctite si Ogouna: Postavte Večný Plameň.
Chváľte Pána: Postavte sochu Krista.

Než dosiahnete čo treba, máte pri paláci tri podporné úlohy.
El Pollo Diablo – ak budete mať 80 chatrčí (Shacks), tak sa najbližšie zlé mojo neprejaví počas 12 mesiacov (neplatí na postihy Čiernych tarotových kariet).
Stir the Cauldron – Každých 6 mesiacov si môžete privlastniť bonus zo šamanovho starého kotla. Môžete si žiadať Hotel zdarma; Atrakciu zdarma; Zdarma budovu infraštruktúry; 5 000 $; 10 imigrantov; alebo nech sa z 5 ľudí stanú lojalisti.
Black Tarot – Silnejší bonus než z kotla môžete pravidelne získavať z Čiernej Tarotovej Karty. No spolu s bonusom príde vždy aj nejaká pohroma. Pohromy sa rôznia, buď príde živelná katastrofa (zemetrasenie, tajfún, tsunami), alebo prídete o budovy konkrétneho typu (kliniky, budova infraštruktúry, ranče a farmy, vládnu budovu), alebo privodí na ostrov rebelov.
Z Čiernej Tarotovej karty si môžete vybrať rôzne bonusy: Vládca vĺn (5 ryboloveckých chát a 3 000 $); Dar z hlbín (10 000 $); Krvilačnosť (Zvýšia sa schopnosti vojakov a generálov); Zombifikácia (25 občanov sa zmení na Lojalistov); Utopenci (príde 25 vysokoškolsky vzdelaných imigrantov); a Továreň na Voodoo bábiky (za každé Voodoo sídlo získate 2 500 $).

Keď splníte „Appease the Spirits“ a nakloníte si silnú mocnosť, tak Vanya vycíti, že proti nej bojujete a zvýši intenzitu svojich útokov. Máte 18 mesiacov na to, aby ste postavili svoju Zlatú sochu (The Fetish). Keď ju zhotovíte, zahnali ste Vanyu, ktorá opustí telo agentky Saši a rovnako keď ho už nie je treba, opustí aj duch voodoo kňaza telo Penultima a vy ste vyhrali.


8. The Communist Propaganda Competition

Vyžaduje DLC: Propaganda.
Nová budova: Propagandistická veža. Malá vežička s ampliónmi, ktorá vysiela propagandu a mení niektorých ľudí v jej okolí na Lojalistov. Tiež zabraňuje protestom v jej okolí. Je v sekcii „vzdelanie a médiá“.
Nová vlastnosť: Špecialista na Vzťahy s Verejnosťou. Pri voľbách každý jeden novinár na ostrove presvedčí 2 obyvateľov, aby volili za vás. Rešpekt u Lojalistov väčší (o 10%, o 15%, o 20%, o 25%, o 30%).

Rusko vyhlásilo súťaž o lepšiu propagandu a poskytnú vám dotáciu 15 000 $, ak postavíte 2 Propagandistické veže (COMINTERN Propaganda Competition). Aby ste potom zvíťazili, musíte reálne splniť komunistické, propagandistické slogany (The Propaganda Competition). Pre úspech ich splňte 7. Keď ich splníte, váš konkurent sa chystá splniť päťročný plán za štyri roky, takže sa rozhodnete prekonať svoj rekord a do 36 mesiacov spraviť aj z 8 sloganu skutočnosť.
Počas plnenia vám budú robiť konkurenti pár nepríjemností, ale nič prehnaného. Priame a jednoduché, akoby už dochádzala snaha tvorcov.

The Party Line For Higher Productivity!: Niečo vykopať (Postavte 3 bane); Exportovať niečo, čo rastie (Exportujte 1000 banánov); Exportovať niečo konzervované (Exportujte 500 kusov výrobkov z konzervárne); Exportovať niečo smradľavé (Exportujte 500 kusov koreneného rumu).
New Type Of Leadership For New Peaks Of Productivity!: Niečo veľké a komplikované (Postavte 2 radarové stancie); Niečo priemyselné (Postavte 3 továrne); Niečo nebezpečné (Exportujte 1500 zbraní); Niečo proletárske (Majte 20 zamestnancov v továrňach).
Better Slogans For Better Infrastructure!: Niečo so silou (Postavte 2 nové zdroje energie); Niečo so zločinom (Postavte policajnú stanicu); Niečo so slobodou (Postavte budovu médií).
Only the Best Slogans For Best Infrastructure!: Niečo s vedou (Postavte Akadémiu Vied); Niečo s radiáciou (Postavte jadrovú elektráreň); Niečo s náboženstvom (Zbúrajte všetky kostoly /katedrály netreba/).
Communist Slogans For Communist Society!: Niečo s darebákmi (Postavte väznicu); Niečo so zbraňami (Postavte Zbrojnicu); Niečo s tajomstvami (Zriaďte tajnú políciu).
Fair Slogans For Fair Politics!: Niečo s bezpečnosťou (Majte menej než 3 zločincov / stalo sa mi, že sa neodratúvali, či som ich nechal zavrieť, alebo popraviť); Niečo s poctivosťou (Zvíťazte v najbližších voľbách); Niečo s dobrými úmyslami (Aktivujte Edikty Sociálne zabezpečenie, Jedlo pre ľud a Bezplatné bývanie).
Communist Slogans Communist Society!: Niečo s opaterou (Postavte novú nemocnicu); Niečo s opicami (Postavte novú vysokú školu); Niečo so zvieratami (Postavte novú ZOO).
Honest Slogan And Politics For the Future!: Niečo s hranicami a obmedzeniami (Uzavrite hranice a vydržte 24 mesiacov so zákazom imigrácie); Niečo s miestami (Majte menej než 7 nezamestnaných); Niečo so všetkými (Nahromaďte na švajčiarskom účte 10 000 $).


9. Peace, Love and Understanding

Vyžaduje DLC: The Academy.
Nová budova: Akadémia East Point. Funguje ako škola, ale čisto vojenská škola pre vojakov a generálov. Podobne ako pri bežných školách, keď nie sú voľné pracovné miesta, nik neštuduje. Poskytuje študentom vysokoškolské vzdelanie a lepšie skúsenosti vojakov, než sa nimi stanú. Ak dôjde k útoku rebelov, tak spolu s vojakmi a generálmi budú za vás bojovať aj kadeti zo školy, aj ak ešte nedokončili štúdium.
Nová vlastnosť: Absolvent East Pointu. Pri boji s nepriateľmi budú všetci nepriatelia zasiahnutí Presidentem zabití a nie zranení. Rešpekt u Veriacich o 10% menší, rešpekt u Nacionalistov väčší (o 10%, o 15%, o 20%, o 25%, o 30%).

Penultimo poslal omylom zdroje na nesprávny ostrov a hrozí, že tamojší ľudia povstanú. Aby ste sa vyhli politickému dopadu, oznámi Penultimo, že je El Presidente chorý a on sa ako prvý tajomník ujíma vlády. Pozvali ste Hollywoodskeho herca, aby ste mu spravili plastiku, nech vyzerá ako vy (The Plan). Postavte preto 1 kliniku a získate aj 5 000 $. Krátko po jej postavení ju necháte tajne zničiť a obviníte rebelov z pokusu o váš život. Rozhodli ste sa ich využiť ako hrozbu pre svet, aby ste sa nabalili finančne na pokusoch o zastavenie tejto falošnej hrozby.
Ďalej obviníte rebelov z rôznych ďalších záškodníckych činností (Brother´s Keeper) a máte preto ustanoviť tajnú políciu, aby ste si na nich viac posvietili. Odmena 5 000 $ za prijatie úlohy a 5 000 $ za splnenie.
Keď máte tajnú políciu, nahádžete na rebelov viac špiny a vyhlásite, že treba zlepšiť výkonnosť vašich vojakov (That´s My Point) a preto máte postaviť vojenskú Akadémiu East Point. Odmena 10 000 $ za prijatie úlohy a 10 000 $ za splnenie.
Keď máte vojenskú akadémiu, máte ďalej postaviť Akadémiu Vied (Military Science). Odmena 8 000 $ za prijatie úlohy a 20 000 $ za splnenie.

Pri vojenskej akadémii sa vám začnú sprístupňovať vedľajšie úlohy pre posilnenie vášho boja s rebelmi. Tieto úlohy vám prinesú peniaze, no popudia Morenových rebelov.
Leadership: Šejk Salim prispeje na ochranu. Postavte zbrojnicu, aby sa tam mohli vaši generáli ukryť pred nepriateľskými ostreľovačmi. Odmena 5 000 $ za prijatie úlohy a 10 000 $ za splnenie.
Surveillance: Veľvyslanec Crane chce, aby ste pre zvýšenie ostrahy postavili 3 strážne veže. Odmena 2 000 $ za prijatie úlohy a 5 000 $ za splnenie.
The Glorious Liner: Brunhilda Van Hoofová navrhne postaviť luxusnú jachtu (luxusné turistické atrakcie), aby ste ukázali, že napriek hrozbám sa stále nevzdávate. Odmena 10 000 $ za prijatie úlohy a 25 000 $ za splnenie.
Terrorist Attack: Keď postavíte pre Brunhildu luxusnú jachtu, tak neskôr vám vnúti túto úlohu. Máte zbúrať luxusnú jachtu a obviniť z jej zničenia rebelov. Odmena 60 000 $.
Grill Training: Yu Li navrhne vysielať kuchársku šou z armády pre pozitívnejšie vnímanie vašich vojakov. Tak postavte televíziu. Odmena 10 000 $ za prijatie úlohy a 10 000 $ za splnenie.
Water Sports: Lord Chuffney vidí aj v tejto situácii možnosť pre podnikanie a chce, aby ste postavili Vodný park. Odmena 10 000 $ za prijatie úlohy a 18 000 $ za splnenie.
Diplomatic Shuttle: Agentka Saša posiela tajnú návštevu KGB do Tropica a tak máte pre nich postaviť mrakodrapový hotel. Odmena 10 000 $ za prijatie úlohy a 40 000 $ za splnenie.
A Nation At Arms: Agentka Saša chce, aby ste boli vyzbrojení na boj s rebelmi, tak postavte továreň na zbrane. Odmena 10 000 $ za prijatie úlohy a 27 000 $ za splnenie.

Keď máte aj vojenskú akadémiu East Point, aj Akadémiu Vied, tak vám Agentka Saša povie, aby ste mali velenie pre vaše vojsko a tak majte na ostrove aspoň 5 generálov (Top Gun). Keď máte generálov pre velenie, tak už len máte mať dostatočnú armádu, aspoň 30 vojakov (Steady Hand).
Keď máte generálov, aj armádu, tak vám Marco Moreno pošle na ostrov svojich rebelov, pretože aj keď ste ho predtým získali na svoju stranu (v kampani), tak ho naštvalo, že ste jeho odboj vykreslili vo svete ako extrémnu hrozbu pre svetový mier (Real Threat). Z fiktívnej hrozby, ktorú ste vytvorili, sa stáva skutočná a za 18 mesiacov vás jeho rebeli napadnú.

Objaví sa pár ďalších úloh.
Schools of Democracy: Veľvyslanec Crane vám povie, že štúdium rýb prináša inštinkt demokracie a demokracia posilňuje obranu. Tak postavte 5 rybárskych chát. Odmena 10 000 $ za prijatie úlohy a 20 000 $ za splnenie.
Project Acoustic Tapir: Amerika vám poskytne technológiu odpočúvania montovanú na tapírov, tak ich už len treba niekde chovať, preto postavte ZOO. Odmena 10 000 $ za prijatie úlohy a 18 000 $ za splnenie.
Solar Power: Stredný východ vám poskytne laserovú technológiu, tak pre jej aplikáciu postavte 3 radarové stanice. Odmena 10 000 $ za prijatie úlohy a 28 000 $ za splnenie.
Love Bomb: Penultimo a Veľvyslanec Crane sa obávajú, že pri boji budú zranení aj nevinní civilisti a tak prichádzajú s myšlienkou Bomby Lásky, čo je chemická zbraň potláčajúca násilie. Schváľte preto edikt Fašiangový karneval (Mardi Gras, zvyšuje turizmus, no aj zločinnosť). Odmena 10 000 $ za prijatie úlohy a 28 000 $ za splnenie.

Už sa len pripravte, môžete zvýšiť počet vojakov a odrazte záverečný útok. Na pomoc bude možnosť podplatiť 10 000 $ CIA. Ich zásah môže mať rozličný popis (v tichosti zabili pár rebelov; priviedli na ostrov žoldnierov; odstránili velenie rebelov), no v podstate vždy len zníži počet rebelov, ktorí na konci zaútočia. Porazte rebelov pri ich poslednom útoku a vyhrali ste.


10. How I Learned To Love The Bomb

Vyžaduje DLC: Apocalypse.
Nová budova: Protiatómový úkryt. Mimo tejto špecifickej misie nemá žiadne konkrétne využitie a funguje len ako význačná stavba, ako mauzóleum, či večný plameň. Keď ju postavíte, môžete na úkryte nastaviť pre koho má byť určený v prípade potreby a podľa nastavenia bude zvyšovať rešpekt danej frakcie a tiež je šanca, že skonvertuje pár ľudí na členov danej frakcie. Môžete ho nastaviť pre ktorúkoľvek z ôsmych frakcií.
Nová vlastnosť: Preživší. Obyvatelia potrebujú menej jedla. Rešpekt u Environmentalistov väčší (o 10%, o 18%, o 25%, o 33%, o 40%).

Agentka Saša vás informuje, že Zemi hrozí jadrová vojna a musíte sa na ňu pripraviť. Rusi vám dajú plány na protiatómový kryt, ktorý máte aj postaviť (Imminent Nuclear War). Stojí 30 000 a rovnakú sumu vám poskytnú aj vaši ruskí spojenci.

Second and Last Task. Keď máte postavaný kryt, máte presvedčiť obyvateľov, aby sa uchýlili do krytu. No aby ste zabránili panike, nesmiete nikomu povedať, že hrozí jadrová vojna. Preto musíte presvedčiť jednotlivé frakcie, aby sa do krytu uchýlili dobrovoľne.
Zo všetkých 8 frakcií si môžete vybrať len štyri. Vždy si budete voliť jednu z dvojice frakcií. Keď presvedčíte tú, ktoré ste si zvolili, aby sa uchýlila do krytu, od druhej frakcie nasleduje pohroma, ako keď máte veľmi nízky rešpekt u tej frakcie. Intelektuáli nebudú v školách učiť, Lojalisti budú opúšťať frakciu, militaristi vám dajú ultimátum na zlepšenie situácie, inak sa pokúsia o puč, veriaci budú v kostoloch kázať proti vám, enverionmentalisti budú protestovať blokovaním nejakej ekonomickej budovy, komunisti podporia rebelov a kapitalisti budú kradnúť peniaze. Tak ako bežne, môžete pohromu odvrátiť vysokým rešpektom u danej frakcie, alebo ju proste prečkáte.

Lojalisti, alebo Intelektuáli
Ak si zvolíte lojalistov (Awaiting Your Arrival), tak ich netreba presviedčať. Sú vám lojálni a tak vyrazia do krytu.
Intelektuáli chcú, aby ste zabezpečili komunikáciu pre budúcnosť (Communication Is the Key), tak postavte 5 radarových staníc.

Komunisti, alebo kapitalisti
Komunisti požadujú prípravu na postapokalyptický svet a chcú aby ste mali aspoň 12 baníkov (Underground Men) a potom aby ste sa zásobili jedlom a exportovali 2000 kusov konzervovaných potravín (Future In a Can).
Kapitalisti veria, že základom budovania nového sveta je zlato, keďže je aj základom tohto sveta a tak máte vyťažiť 1500 kíl zlata z baní (Golden Future). Keď máte zlato, požadujú ešte 10 bankárov, aby dokázali vhodne spravovať peniaze postapokalyptickej budúcnosti, tak len postavte dve banky.

Militaristi, alebo Veriaci
Militaristi chcú byť pripravení na vojnu po prípadnej jadrovej vojne, takže máte exportovať 3000 kusov zbraní (Weapons For the Future). Keď exportujete zbrane, máte ešte dokázať, že ste rozhodný vodca (Decisive Leader) a máte nariadiť 5 popráv. Môžete popraviť kriminálnikov.
Veriaci chcú sochu Krista, ktorú keď postaviate, tak ju po kúskoch rozoberú, prenesú a prestavajú v kryte (Our Own Personal Jesus). Postavte im teda sochu Krista. Jej postavaním bude úloha splnená a splnením úlohy bude socha zbúraná.

Environmentalisti, alebo Nacionalisti
Nacionalisti chcú, aby ste postavali Jadrovú elektráreň (This Is Our Home!), aby zmutovali vďaka radiácii a tak sa pripravili na rádioaktívny spad.
Environmentalisti chcú, aby ste zachránili aj tukanov a preto im máte vytvoriť ich prirodzené prostredie (Save the Toucans!). Postavte preto 6 veterných turbín.

The Mayan Witch Plan. Keď presvedčíte dve skupiny, ozve sa vám stará Mayská bosorka, ktorá podľa svojho vreckového mayského kalendára vie o nadchádzajúcej jadrovej vojne a má plán, ako sa môžete zachrániť.
Povie vám ho za protislužbu, ak prijmete. Ak odmietnete, hrozí vám, že na vás zošle kliatbu. Pri odmietnutí som nič nezvyčajné nezaregistroval. Občas objavili vlny tsunami, no neviem, či boli kvôli kliatbe, alebo ako bežné pohromy.
Ak súhlasíte, tak chce vlastnú Voodoo izbu v kryte (The Voodoo Room) a chce ju pripravenú do dvoch rokov. Zaplaťte jej preto za prestavbu časti krytu 15 000 $.
Ak ste jej pripravili izbu v kryte, tak vám povie, že sa môžete zachrániť vďaka vesmíru. Postavte raketu, odleťte a vráťte sa, keď rádioaktivita opadne (Space Program). Máte postavať Jadrový program a máte ho postavať do 10 rokov, pretože za 120 mesiacov príde jadrová vojna. Jadrový program stojí bežne 60 000, no v tejto misii stojí 588 000 $, takže ak máte dosť peňazí a možnosť ako našetriť takú sumu v stanovenom čase a ešte ho aj postaviť, smelo do toho. Ak sa chcete pripraviť, stačí našetriť dosť peňazí, než začnete pracovať na frakciách a teda než sa vám ozve bosorka.
The Space Program. Ak ste postavali jadrový program, ozve sa agentka Saša s tým, že celé toto bol len nácvik pre prípad skutočnej hrozby jadrovej vojny, ktorá však momentálne nehrozí. Gratuluje vám k neobvyklému kroku, zmenili ste pravidlá zadania a aj tak ste zvládli dostať sa do cieľa a v prípade potreby prežiť jadrovú vojnu.

Your Personal Future. Ak ste ignorovali bosorku a postupovali podľa zadania, tak keď presvedčíte štyri frakcie k vstupu do krytu, povie vám agentka Saša, že to bol len nácvik pre prípad skutočnej hrozby jadrovej vojny, ktorá však momentálne nehrozí. Viedli ste si skvele a ľudstvo by vďaka vám prežilo. Na základe vašej voľby frakcií, ktoré by ste prizvali do krytu vám tiež predostrie, ako by vyzeral svet po jadrovej vojne, keby ho ovládli frakcie, ktoré ste zvolili. To len pre pobavenie na záver tejto ďalšej bonusovej misie, ktoré akosi strácajú nápaditosť.

Všeobecné tipy | Kampaň | Prídavky

Related Games Tropico 6: New Frontiers
Tropico 6: Festival
Tropico 6: Caribbean Skies
Tropico 6: Lobbyistico
Tropico 6: Spitter
Tropico 6: The Llama of Wall Street
Tropico 6
Tropico 5: T-Day
Tropico 5: The Supercomputer
Tropico 5: Espionage
Tropico 5: Inquisition
Tropico 5: Supervillain
Tropico 5: Gone Green
Tropico 5: Surfs Up!
Tropico 5: Waterborne
Tropico 5: Joint Venture
Tropico 5: Generalissimo
Tropico 5: Mad World
Tropico 5: The Big Cheese
Tropico 5
Tropico 4: Apocalypse
Tropico 4: The Academy
Tropico 4: Voodoo
Tropico 4: Vigilante
Tropico 4: Megalopolis
Tropico 4: Pirate Heaven
Tropico 4: Modern Times
Tropico 4: Quick-dry Cement
Tropico 4: Plantador
Tropico 4: Junta
Tropico 4
Tropico 3: Absolute Power
Tropico 3
Tropico Reloaded
Tropico 2: Pirate Cove
Tropico: Mucho Macho Edition
Tropico: Paradise Island
Tropico



Diskusia Príspevkov: 0 Hodnotenie
84 hlasov

100
60
20

80
40
0
60
Pridať príspevok



| Návody | Autori |




© 99-2022 ABCgames.net 
Facebook
 ABCgames.CZ | SK | E-shop hry |